OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

SKINCONSULTAI

Η εξατομικευμένη ανάλυση γήρανσης του δέρματος που αναπτύχθηκε από δερματολόγους, και λειτουργεί με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Κάνε τη διάγνωση τώρα
Skinconsult

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στο δέρμα

Ανησυχείτε για το πώς το κάπνισμα επηρεάζει το δέρμα σας; Η δερματολόγος Δρ. Nina Roos μας εξηγεί τον αντίκτυπο του τσιγάρου στην όψη της επιδερμίδας.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στο δέρμα

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία μας –ποιες πραγματικά όμως είναι οι επιπτώσεις του στο δέρμα μας; Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την επίδραση που ασκεί το κάπνισμα στο μέλλον της επιδερμίδας σας, ζητήσαμε από τη δερματολόγο Δρ. Nina Roos να μας εξηγήσει πώς ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να αλλάξει τη συνολική όψη της επιδερμίδας.

Στάδιο 1: ανάβοντας ένα τσιγάρο


Ξέρατε ότι τα σπυράκια σας μπορεί να οφείλονται στο κάπνισμα; Πέραν των μεταβολών που επιφέρει στα ορμονικά επίπεδα του σώματος (βλέπε παρακάτω), ο καπνός του τσιγάρου κατακάθεται στο πρόσωπο κατά την εκπνοή, οδηγώντας σε μαύρα στίγματα, φραγμένους πόρους, και ατέλειες[1]. Για την καταπολέμησή τους, η Nina συνιστά να καθαρίζετε σε βάθος την επιδερμίδα σας χρησιμοποιώντας μάσκες με άνθρακα, προκειμένου να απομακρύνετε τυχόν ρύπους που συσσωρεύονται συνεπεία των περιβαλλοντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της ρύπανσης και του καπνίσματος.  

Το κάπνισμα αποτελεί επίσης κύρια αιτία της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας. Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, η επαναλαμβανόμενη κίνηση της εισπνοής του καπνού οδηγεί στον σχηματισμό λεπτών γραμμών γύρω από τη μύτη και το στόμα, καθώς και στο περίγραμμα των ματιών[2].

Η νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά να μην μπορούν να φτάσουν στην επιφάνειά της

Dr. Nina Roos, Dermatologist

Στάδιο 2: την ώρα που καπνίζετε


Η νικοτίνη –η χημική ουσία που κάνει το κάπνισμα τόσο εθιστικό– δεν επηρεάζει μόνο τον εγκέφαλο, αλλά επίσης αλλοιώνει μια σειρά οργανικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Η Nina εξηγεί: «Η νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά να μην μπορούν να φτάσουν στην επιφάνειά της. Έτσι, περιορίζεται η ικανότητα της επιδερμίδας να επανορθώνεται και δυσχεραίνεται η επούλωση των πληγών». Αυτό το πλήγμα που επέρχεται στο κυκλοφορικό σύστημα της επιδερμίδας είναι και η αιτία πίσω από τον γκρίζο ή κιτρινωπό τόνο της επιδερμίδας των καπνιστών.

Στάδιο 3: μακροπρόθεσμες συνέπειες


Τέλος, η Nina μας εξηγεί πώς το κάπνισμα επηρεάζει την επιδερμίδα σε μακροπρόθεσμη βάση, επισημαίνοντας ότι οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στο τσιγάρο έχουν συσχετιστεί με την εξάντληση των αποθεμάτων κολλαγόνου της επιδερμίδας. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι γυναίκες που καπνίζουν παρουσιάζουν υψηλότερη αναλογία ανδρογόνων προς οιστρογόνα σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Επιπλέον, έχουν διενεργηθεί μελέτες σε μονοζυγωτικά δίδυμα, εκ των οποίων το ένα άτομο ήταν καπνιστής και το άλλο όχι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το άτομο που κάπνιζε –στο πλαίσιο της μελέτης το κάπνισμα ορίστηκε ως ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα επί 40 έτη– φαινόταν, κατά μέσο όρο, 7,4 χρόνια μεγαλύτερο από το άλλο που δεν κάπνιζε.[3]

Οι χημικές ουσίες των τσιγάρων επηρεάζουν τα ορμονικά επίπεδα του σώματος, με τις συνέπειες να περιλαμβάνουν από την τριχόπτωση μέχρι την επιδείνωση της ακμής ή την αύξηση των ατελειών

Dr. Nina Roos, Dermatologist

Η Nina μας επιβεβαιώνει: «Οι χημικές ουσίες των τσιγάρων επηρεάζουν τα ορμονικά επίπεδα του σώματος, με τις συνέπειες να περιλαμβάνουν από την τριχόπτωση μέχρι την επιδείνωση της ακμής ή την αύξηση των ατελειών.»
Οι καπνιστές ενδέχεται να πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες της επιδερμίδας τους λόγω της νικοτίνης.
Συγκεκριμένα, η Nina συνιστά να συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας επαρκή Βιταμίνη C, ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα επίπεδά της στην επιδερμίδα παραμένουν βέλτιστα παρά το κάπνισμα.

Πηγές:

[1] Capitanio, B. et al, ‘Acne and smoking’ στο Dermatoendocrinology 1.3 (2009) σ. 129-135 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835905/]

[2] Chauban, V. et al, ‘Tell-tale signs of a chronic smoker’ στο Lung India 30.1 (2013) σ. 79-81 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3644846/]

[3] Guyuron, B., Rowe, D. J., Weinfeld, A. B., Eshraghi, Y., Fathi, A., & Iamphongsai, S. (2009).‘Factors contributing to the facial aging of identical twins’ στο Plastic and reconstructive surgery,123.4, σ. 1321-1331

ΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΜΑΣ

 • {Όνομα_Προϊόντος}

  Mineral 89 ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

  Ενυδατικό Booster Προσώπου

  Κρέμα ημέρας

  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Η καθημερινή δόση δύναμης της επιδερμίδας

 • {Όνομα_Προϊόντος}

  LIFTACTIV ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

  Antioxidant and Anti-Fatigue Fresh Shot Serum Προσώπου

  Serum Προσώπου

  Αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα ενάντια στα σημάδια κούρασης, με βιταμίνη C*. Αποτελέσματα σε 10 ημέρες.

 • {Όνομα_Προϊόντος}
 • ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  3 λάθη που μπορεί να κάνετε με τις μάσκες αργίλου

  Πρόσωπο

  3 λάθη που μπορεί να κάνετε με τις μάσκες αργίλου

  Η άργιλος χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, ιδίως σε ό,τι αφορά την περιποίηση της επιδερμίδας. Ωστόσο, οι μάσκες αργίλου για το πρόσωπο εξακολουθούν να περιβάλλονται από αρκετούς μύθους. Παρακάτω εξετάζουμε τρεις συνηθισμένες παρανοήσεις, για να σας βοηθήσουμε να επωφεληθείτε στο μέγιστο από όλα όσα έχει να σας προσφέρει η μάσκα σας.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Ακμή, κνησμός & εξανθήματα: τα σημάδια άγχους στο σώμα

  Πρόσωπο

  Ακμή, κνησμός & εξανθήματα: τα σημάδια άγχους στο σώμα

  Το στρες δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική μας ευεξία: αν δεν κάνουμε κάτι για να το αντιμετωπίσουμε, μπορεί να αρχίσει να έχει αντίκτυπο και στην υγεία του σώματός μας. Παρακάτω εξετάζουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους το σώμα σας μπορεί να σας λέει ότι πρέπει να πάρετε τα πράγματα πιο χαλαρά.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  go to top