OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Ποια προϊόντα ζύμωσης είναι ιδανικά για την επιδερμίδα σας


Σίγουρα, μπορεί η περιγραφή τους να μην ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστική, αλλά πιστέψτε μας: αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας στο σύνολό της, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αξίζουν την προσοχή σας. Παρακάτω σας εξηγούμε γιατί αυτή η νέα τάση στην υγιεινή διατροφή έχει κάνει τόσο «θόρυβο», καθώς και ποια είναι τα καλύτερα τέτοιου είδους τρόφιμα που μπορείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

Ζύμωση: αυτός ο άγνωστος


Κατ’ αρχάς, όλο αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά δεν είναι. Παρά την πρόσφατη τεράστια φήμη που απέκτησαν, σαν η νέα διατροφική τάση που έχει κάνει τους ειδικούς να παραληρούν, στην πραγματικότητα, οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς ποικίλες μέθοδοι –από το πάστωμα μέχρι το σιγανό βράσιμο– έχουν χρησιμοποιηθεί παλαιόθεν σε κουζίνες σε όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και καλών βακτηρίων. Μέχρι και σήμερα, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση απαντώνται παντού, από την Κορέα και τη Νότια Αφρική μέχρι τη Βουλγαρία, με το λάχανο τουρσί, το lassi και το kimchi να είναι μερικά μόνο από τα δημοφιλέστατα πιάτα που ενσωματώνουν τις τεχνικές αυτές. Οι γεύσεις τους ποικίλουν, από το ξινό μέχρι το πικρό, όμως υπάρχει κάτι που όλα αυτά τα τρόφιμα έχουν κοινό: μια πληθώρα δυνητικών οφελών για την υγεία, από την απώλεια βάρους μέχρι τη βελτίωση της επιδερμίδας.

Πώς γίνεται η ζύμωση των τροφίμων και ποια είναι τα οφέλη αυτής;


Μπορεί να μην είστε εξοικειωμένες με τη λέξη «ζύμωση» –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υγιεινή ζωή–, αλλά πώς τα πάτε με τη λέξη «προβιοτικά»; Η διαδικασία της ζύμωσης επιταχύνει την ανάπτυξη απαραίτητων προβιοτικών θρεπτικών συστατικών, με το γιαούρτι να αποτελεί σίγουρα το πιο γνωστό παράδειγμα. Το αποτέλεσμα –αυξημένα επίπεδα καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα– όχι μόνο βελτιώνει την ίδια τη διαδικασία της πέψης, αλλά επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Και όλα αυτά χωρίς ούτε ένα συμπλήρωμα στον ορίζοντα!

Ποια τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας;


Πώς λοιπόν δρουν όλα αυτά τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση; Λειτουργούν σαν ένας «πυροκροτητής», ο οποίος διεγείρει σταδιακά την ανάπτυξη αυτών των καλών βακτηρίων, μετατρέποντας τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα της τροφής σε απαραίτητες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Οι θρεπτικές ουσίες που προκύπτουν είναι «ενισχυμένες» –κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται η αποτελεσματικότητα των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων που υπάρχουν ήδη.

Το
Kimchi, για παράδειγμα, εκτοξεύει στα ύψη τα ήδη εντυπωσιακά επίπεδα Βιταμίνης C του λάχανου, αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και, ως εκ τούτου, αναζωογονώντας την επιδερμίδα. Το Tempeh, από την άλλη (προέρχεται από τη ζύμωση της σόγιας) είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, επίσης υπεύθυνων για την τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου. Αντικαταστήστε το συνηθισμένο κρέας ή ψάρι σας με το tempeh ή το miso· ένας πολύ καλός τρόπος να εντάξετε τα δύο αυτά τρόφιμα στη διατροφή σας. Και για επιδόρπιο;

Το
kefir – ένα παχύρρευστο, ξινό γαλακτοκομικό προϊόν που μοιάζει με το γιαούρτι και απαντάται στην ανατολική Ευρώπη– είναι θαυμάσια πηγή Βιταμίνης D, η οποία προφυλάσσει την υγεία της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών. Σας πείσαμε; Αν ναι, βουρ στην κουζίνα!

go to top