Για πρώτη φορά το 1969 –τη χρονιά που ο πρώτος άνθρωπος περπάτησε στο φεγγάρι–, ένας Αμερικανός δερματολόγος δημοσίευσε αποδείξεις ότι ο ήλιος είναι βλαβερός για την επιδερμίδα.
Σχεδόν 50 χρόνια μετά, ξέρουμε πια ότι τίποτα δεν γερνά την επιδερμίδα μας ταχύτερα από τον ήλιο –και, παρ’ όλα αυτά, με τον τρόπο ζωής μας εξακολουθούμε να λατρεύουμε τις ακτίνες του πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο πάνω στον πλανήτη.
Να πώς οι εξελίξεις στη δερματολογία & την τεχνολογία θέτουν υπό αμφισβήτηση τη συμπεριφορά μας κάτω από τον ήλιο εν έτει 2018.
Το 1969, όταν ο άνθρωπος προσγειώθηκε στο φεγγάρι, ο δερματολόγος Albert Kligman επιβεβαίωσε τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία για τις βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου στην επιδερμίδα.
Ωστόσο, πέντε δεκαετίες μετά, ο καρκίνος του δέρματος αυξάνεται , η χρήση του σολάριουμ συνεχίζεται , ενώ μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν αρκετό προϊόν για να εξασφαλίσουν πραγματικά την προστασία SPF που αναγράφεται στο μπουκάλι . Εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση: κάτι τα λαμπερά οφέλη που νοιώθουμε, κάτι η πεποίθηση ότι οι βλαβερές συνέπειες του ήλιου είναι μόνο πολύ μακροπρόθεσμες… κι όλα αυτά τη στιγμή που ο είναι ο κύριος παράγοντας επιτάχυνσης της γήρανσης της επιδερμίδας.
Ο ήλιος
ευθύνεται για το80%της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας
Ήλιος: οι βλάβες που προκαλεί η ακτινοβολία UV ισοδυναμούν με το 80% της γήρανσης της επιδερμίδας
Η δερματολογική πραγματικότητα είναι ότι η έκθεση συσσωρεύεται. Πρωτοποριακές επιστημονικές έρευνες προσδιόρισαν με ακρίβεια τον αντίκτυπο της ακτινοβολίας UV –του πλέον μελετημένου παράγοντα της γήρανσης της επιδερμίδας: είναι ο εχθρός Νο ένα και ευθύνεται για το 80% της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας .
UVA σαν να λέμε «γήρανση», UVB σαν να λέμε «έγκαυμα»
Επιταχύνοντας τη φυσικής, χρονολογική διαδικασία γήρανσης, η καθημερινή έκθεση σε χαμηλές δόσεις ακτινών UVA, ιδίως εκείνων μεγάλου μήκους κύματος , έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε φωτογήρανση.
Οι ακτίνες UVB, βραχύτερες από τις UVA, είναι οι ακτίνες που ευθύνονται για το μαύρισμα και το έγκαυμα, καθώς επίσης και για το 65% των καρκίνων του δέρματος. Οι ακτίνες UVB είναι ισχυρότερες το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τις UVA που είναι παρούσες όλο τον χρόνο. Οι ακτίνες UVA, μεγαλύτερου μήκους κύματος και διεισδύοντας πιο βαθιά από τις UVB, δεν προκαλούν ορατές μεταβολές κατά την έκθεση, αλλά λειτουργούν σιωπηρά σαν καταλύτης βιολογικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένου του οξειδωτικού στρες, της αλλοίωσης του DNA, και της καταστροφής των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης που οδηγεί στη γήρανση. Τα κλινικά σημάδια περιλαμβάνουν: ρυτίδες και ομοιόμορφη υφή στα χείλη, πτυχώσεις στον λαιμό και τα μάγουλα, γενικευμένες διαταραχές χρώσης που είναι εντονότερες σε περιοχές όπως τα μάγουλα και το κάτω μέρος του προσώπου.
Προστατεύστε την επιδερμίδα σας ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, και αποτρέψτε την ορατή γήρανση
Το αντιηλιακό μπορεί πραγματικά να καθυστερήσει τη φωτογήρανση, κρατώντας την επιδερμίδα πιο νεανική. Κατά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, η καθημερινή χρήση αντιηλιακού με SPF μόλις 16 είχε ως αποτέλεσμα τη μηδενική ανιχνεύσιμη αύξηση της γήρανσης της επιδερμίδας μετά από περίοδο 4,5 ετών. Ορισμένοι συμμετέχοντες, μάλιστα, παρατήρησαν βελτίωση της υφής της επιδερμίδας τους σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό καθημερινά, ακόμα και στις περιοχές του σώματος που ο ήλιος βλέπει λιγότερο. Και μην ξεχνάτε τα χέρια και την περιοχή του λαιμού που εκτίθενται συνέχεια στον ήλιο· έτσι, θα κρατήσετε την επιδερμίδα σας πιο νεανική για περισσότερο.
Ακόμα και το SPF μόλις 16 μπορεί να συμβάλλει στην πιο νεανική όψη της επιδερμίδας
Η ίδια μελέτη κατέδειξε μείωση 24% στα σημάδια γήρανσης σε άτομα που χρησιμοποιούν καθημερινή φωτοπροστασία με SPF16. Κατά τη διάρκεια των 5 ετών, και παρακολουθώντας εθελοντές που φορούσαν SPF16, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μείωση κατά 73% στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα). Πέραν του SPF, το PPD ή PA σε ένα αντιηλιακό δείχνει το επίπεδο προστασίας ενάντια στις ακτίνες UVA. Είναι απαραίτητο να προστατεύεστε και από τις μεγάλου μήκους κύματος UVA, για να αποτρέψετε τα σημάδια γήρανσης.
Αντιηλιακή προστασία σημαίνει επίσης επανόρθωση
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι, όταν η επιδερμίδα προστατεύεται από την ακτινοβολία UV, οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης αποκαθίστανται φυσικά. Έτσι, η καθημερινή φωτοπροστασία τόσο από τις ακτίνες UVB όσο και από τις UVA μπορεί όχι μόνο να συμβάλει στην πρόληψη της εμφάνισης σημαδιών γήρανσης, αλλά και να δώσει στην επιδερμίδα τη δυνατότητα να αναπληρώσει την ελαστίνη και το κολλαγόνο, πηγή της νεανικής όψης και του σφρίγους της.
Παρακολουθώντας την έκθεση σας στην ακτινοβολία
Για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μειώσουν την έκθεσή τους, υπάρχουν εφαρμογές που, απεικονίζοντας το μέλλον της επιδερμίδας σας, δείχνουν τον βαθμό γήρανσης που θα μπορούσε να επιφέρει ο ήλιος. Η εφαρμογή seeUV, για παράδειγμα, που αναπτύχθηκε στην Αυστραλία όπου τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο , χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα για να δείξει πώς θα φαίνεται η επιδερμίδα χωρίς προστασία κάτω από τον ήλιο. Πλέον έχουμε και τη δυνατότητα προβλέψεων UV, όπως το World UV –καθημερινές προβλέψεις για την ακτινοβολία UV σε πάνω από 10.000 τοποθεσίες παγκοσμίως. Μέσω της παρακολούθησης του επιπέδου UV στον τόπο όπου βρίσκεστε, ενημερώνεστε όταν οι ακτίνες φθάνουν σε επιβλαβή επίπεδα –ώστε να αποφύγετε την έκθεση κατά τις ώρες αυτές, συνήθως μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. Αυτό που γνωρίζουν σήμερα οι δερματολόγοι είναι ότι η κάλυψη της επιδερμίδας και η χρήση αντιηλιακού με υψηλό SPF επιβραδύνει την ίδια τη γήρανση της επιδερμίδας. Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις, παρακολουθήστε την έκθεσή σας στην ακτινοβολία UV, και απολαύστε τον ήλιο με μέτρο, όπως και κάθε άλλο παράγοντα του τρόπου ζωής σας που μπορεί να κρύβει κινδύνους για εσάς και την επιδερμίδα σας.
Πηγές:
(1) http://www.who.int/uv/sun_protection/en/
(2)http://www.who.int/uv/faq/sunbeds/en/index3.html
(3) A number of studies have shown that the vast majority of people do not apply sufficient amounts of sunscreen and therefore do not achieve the specified SPF. http://www.who.int/uv/faq/protect/en/index5.html
(4) Effect of the sun on visible clinical signs of aging in Caucasian skin: Frederic Flament, Roland Bazin, Sabine Laquieze, Virginie Rubert, Elisa Simonpietri, Bertrand Piot.
(5) J. Krutmann, et al., The skin aging exposome, J Dermatol Sci (2016), http://dx.doi.org/10.1016/j. jdermsci.2016.09.015
(6) https://canceraustralia.gov.au/publications-and-resources/position-statements/lifestyle-risk-factors-and-primary-prevention-cancer/references#_ENREF_20