OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

EΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ 
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ
ΕΝΑΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ, ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ & ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

Skin ageing algorithm background

Μύθοι και αλήθειες για τη γήρανση του δέρματος

Τελικά, η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση; Μαζί με τη δερματολόγο Δρ. Nina Roos, ρίχνουμε μια ματιά σε μερικούς από τους συνηθέστερους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από τη γήρανση της επιδερμίδας.

Μύθοι και αλήθειες για τη γήρανση του δέρματος

Η σχέση ανάμεσα στη διατροφή και στην επιδερμίδα


Είναι όντως αλήθεια: είμαστε ό,τι τρώμε. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, αλλά και στην εξασφάλιση ενός λαμπερού μέλλοντος για την επιδερμίδα μας.[1] Εύκολα θα σκεφτόταν κανείς ότι η ζάχαρη είναι απολύτως βλαβερή για την επιδερμίδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην κόψετε τελείως τη ζάχαρη ή τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας. Τα σάκχαρα που απαντώνται στη φύση, όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη (υπάρχει στα φρούτα), και η λακτόζη (υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα), λειτουργούν σαν πηγές ενέργειας για το σώμα μας.

Η κατεργασμένη ζάχαρη, από την άλλη πλευρά, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού. Μελέτες που επικεντρώθηκαν σε άτομα των οποίων η διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα κατεργασμένης ζάχαρης υποδεικνύουν τη σχέση αυτής με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, και την αυξημένη χοληστερίνη.[2] Η ζάχαρη αυτή, που εμπεριέχεται στα γλυκά, τα κέικ, τα μπισκότα, και τα ανθρακούχα αναψυκτικά ή τις σόδες, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιβλαβής τόσο για την επιδερμίδα όσο και για τη γενικότερη υγεία μας.

Πώς η ζάχαρη επηρεάζει την επιδερμίδα


Ζητήσαμε από τη δερματολόγο Δρ.
Nina Roos να μας εξηγήσει πώς η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει το μέλλον της επιδερμίδας μας. Όπως μας λέει η Nina, η υπερβολική κατανάλωση κατεργασμένης ζάχαρης μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα κολλαγόνου στην επιδερμίδα, ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ονομάζεται «γλυκοζυλίωση». Μελέτες δείχνουν ότι η φρουκτόζη και η γλυκόζη –δύο από τα συνηθέστερα μόρια που υπάρχουν στα ζαχαρούχα τρόφιμα– «παρεμβαίνουν» στην εγγενή δομή των κυττάρων κολλαγόνου, καθιστώντας πιο δύσκολη την ανάπλασή τους.[3] Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ορισμένοι τρόποι μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο και το τηγάνισμα, επιταχύνουν τη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης στα μόρια των τροφίμων.[4]


δύο από τα συνηθέστερα μόρια που υπάρχουν στα ζαχαρούχα τρόφιμα– «παρεμβαίνουν» στην εγγενή δομή των κυττάρων κολλαγόνου, καθιστώντας πιο δύσκολη την ανάπλασή τους


Επιπλέον, η Nina λέει ότι η διαδικασία αυτή δεν λαμβάνει χώρα μόνο στο πρόσωπο· αντιθέτως, πλήττεται ο δερματικός ιστός ολόκληρου του σώματός μας εξαιτίας της εν λόγω διαδικασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη σφριγηλότητα, η οποία μπορεί να κάνει τις ρυτίδες πιο εμφανείς, ιδίως στις περιοχές όπου η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή (όπως το περίγραμμα των ματιών). Τα αποτελέσματα αυτά εντείνονται ακόμα περισσότερο, όταν η γλυκοζυλίωση συνδυάζεται με άλλες μορφές καταπόνησης της επιδερμίδας, όπως την αφυδάτωση και τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επομένως, για να βοηθήσετε την επιδερμίδα σας να περάσει τη διαδικασία της γήρανσης όσο το δυνατόν καλύτερα, είναι σημαντικό να προσέχετε τόσο τη διατροφή και την περιποίησή σας, όσο και τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον σας.

Πηγές:

[1] Schagen, S., Zampeli, V. et al. ‘Discovering the link between nutrition and skin aging’ στο Dermato-endocrinology 4.3 (2012) σ. 298-307 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/]

[2] Welsh, J. The Journal of the American Medical Association, 21 Απριλίου 2010· τόμος 303: σ. 1490-1497.

[3] F.W. Danby, ‘Nutrition and aging skin: sugar and glycation’ στο Clinics in dermatology 28.4 (2010) σ. 409-411 [Προσβάσιμο στο: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757/]

[4] H.P. Nyugen, R. Katta, ‘Sugar Sag: Glycation and the Role of Diet in Aging Skin’ στο Skin therapy letter (2015) 20.6 σ. 1-5 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27224842]

go to top