OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

EΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ 
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ
ΕΝΑΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ, ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ & ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

Skin ageing algorithm background

Γιόγκα προσώπου: Μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες;

Ψάχνετε έναν συμπληρωματικό τρόπο καταπολέμησης της γήρανσης της επιδερμίδας σας; Μάθετε πώς η γιόγκα προσώπου μπορεί να βοηθήσει την επιδερμίδα σας να αποκτήσει πιο νεανική όψη.

Γιόγκα προσώπου: Μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες;

Νοιώθετε την επιδερμίδα σας ξηρή και χαλαρωμένη; Μήπως οι ρυτίδες έχουν γίνει πιο ορατές; Ίσως είναι καιρός να γυμνάσετε λιγάκι το πρόσωπό σας. Κι εδώ μπαίνει η γιόγκα προσώπου, η τελευταία τάση στην αντιγήρανση! Γίνεται εύκολα και γρήγορα, και παρακάτω θα μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς μπορείτε να την εντάξετε στο πρόγραμμα περιποίησής σας, για να μειώσετε τα σημάδια γήρανσης και να αποκτήσετε πιο σφριγηλή, πιο νεανική επιδερμίδα.

Πού οφείλεται η γήρανση της επιδερμίδας;


Η διαδικασία της γήρανσης έχει ως εξής: η επιδερμίδα γερνά φυσικά, αλλά η έκθεση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς επιβλαβείς παράγοντες μπορεί να την επιταχύνει. Η πρόωρη γήρανση σχετίζεται με μείωση των ζωτικών ουσιών, όπως το κολλαγόνο, η ελαστίνη και το υαλουρονικό οξύ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνει λεπτότερη και να χάνει το σφρίγος της, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζονται ρυτίδες.

Και πώς θα ξέρετε αν αντιμετωπίζετε πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας σας; Ένα σημάδι είναι η γενικότερη όψη χαλάρωσης και κούρασης: ξηρή, χαλαρωμένη επιδερμίδα, θαμπάδα και σκούρες κηλίδες, σε συνδυασμό με ορατές λεπτές γραμμές και ρυτίδες γύρω από το στόμα, τα μάτια και στο μέτωπο(1). Άλλος ένας σημαντικός δείκτης είναι οι πτυχώσεις και η χαλάρωση στον λαιμό και στα μάγουλα(1). Ωστόσο, υπάρχει ένας τρόπος να απαλλαγείτε από όλα αυτά –και εδώ είναι που έρχεται η γιόγκα.

Τι είναι η γιόγκα προσώπου και ποια τα οφέλη της για την επιδερμίδα;


Μια σειρά καθημερινών «ασκήσεων» για το πρόσωπο, γνωστών ως «γιόγκα προσώπου», μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση και τη χαλάρωση του προσώπου, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της γήρανσης στην επιδερμίδα. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο σύνολο χαλαρωτικών μασάζ και τεχνικών μυϊκής άσκησης, για να στοχεύσετε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου. Μολονότι η γιόγκα είναι μια σχετικά καινούρια έννοια, η αποτελεσματικότητά της εξηγεί την αυξανόμενη δημοτικότητά της. Σε μια μελέτη, γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών έλαβαν εκπαίδευση από εκπαιδευτή ασκήσεων προσώπου και συνέχισαν να κάνουν αυτές τις ασκήσεις για 20 εβδομάδες. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, έγινε σύγκριση φωτογραφιών «πριν & μετά»: οι βαθμολογητές παρατήρησαν αύξηση της στρογγυλάδας στο άνω και κάτω τμήμα των μάγουλων και, στις φωτογραφίες του «μετά» εκτίμησαν την ηλικία των γυναικών ως χαμηλότερη(2). «Η γιόγκα προσώπου συνιστάται για όλους, ανεξάρτητα από τον τύπο της επιδερμίδας και την ηλικία, αλλά ιδίως για γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω», λέει η δερματολόγος Δρ. Nina Roos. Λόγω της ήπιας φύσης της, ακόμη και οι άνθρωποι με ευαίσθητη επιδερμίδα μπορούν να ενσωματώσουν τη γιόγκα στην καθημερινότητά τους.

Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των σημαδιών γήρανσης, καθώς και να λειτουργήσουν ως ισχυρό προληπτικό μέτρο για την αποτροπή των πρόωρων σημαδιών γήρανσης της επιδερμίδας. «Να θυμάστε, η γιόγκα προσώπου δεν θα μεταμορφώσει εντελώς την επιδερμίδα σας», εξηγεί η Δρ. Nina Roos. Αντ' αυτού, πρέπει τη βλέπει κανείς σαν μια απαραίτητη προσθήκη σε ένα ήδη ολοκληρωμένο αντιγηραντικό πρόγραμμα περιποίησης που να περιλαμβάνει άφθονη ενυδάτωση.

Πώς να κάνετε γιόγκα προσώπου


Μια ακολουθία ασκήσεων γιόγκα προσώπου μπορεί να κυμαίνεται από 5-30 λεπτά την ημέρα, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Θα πρέπει επίσης να εξατομικεύεται, μέσω του συνδυασμού και της επιλογής μέσα από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ασκήσεων. Ουσιαστικά, η γιόγκα περιλαμβάνει δύο κύριες συνιστώσες –τις μυϊκές ασκήσεις και τις τεχνικές χαλάρωσης.

Μυϊκές ασκήσεις

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι ασκήσεις προσώπου δείχνουν πράγματι σημάδια βελτίωσης της μυϊκής λειτουργίας(3). Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες που αναπτύσσονται γεμίζουν την επιδερμίδα στα μάγουλα, τον λαιμό και την περιοχή της γνάθου, στρογγυλεύοντας το περίγραμμα του προσώπου και περιορίζοντας τη χαλάρωση. Ακόμα και κάτι απλό, όπως το να χαμογελάσετε παρατεταμένα για 60 δευτερόλεπτα, μπορεί να ανορθώσει την περιοχή των χειλιών.

Αν τα μάγουλα σας έχουν χαλαρώσει κάτω από τα μάτια, προσπαθήστε να πιέσετε ολόκληρο το πρόσωπό σας όσο το δυνατόν πιο σφιχτά για 10 δευτερόλεπτα. Έπειτα, τεντώστε όλο το πρόσωπο βγάζοντας τη γλώσσα σας έντονα προς τα έξω για άλλα 10 δευτερόλεπτα· επαναλάβετε για 10 επαναλήψεις συνολικά. Μπορείτε επίσης να ανοίξετε το στόμα σας σχηματίζοντας ένα «Ο»· στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τους μύες σας για να χαμογελάσετε προς τα πάνω, και έπειτα απελευθερώστε. Επαναλάβετε για 10 επαναλήψεις. Στην τελευταία επανάληψη ασκήστε μεγαλύτερη πίεση με τους μύες και κρατήστε για 20 δευτερόλεπτα.

Για να τονώσετε την περιοχή της γνάθου και τον λαιμό, στρίψτε αργά τον λαιμό σας δεξιόστροφα και στη συνέχεια αριστερόστροφα, εκτείνοντας απαλά το πηγούνι προς τα πίσω. Μπορείτε επίσης να κρατήσετε τη στάση για 10 δευτερόλεπτα όταν κοιτάζετε αριστερά και δεξιά, έπειτα πάνω και κάτω. Μια άλλη άσκηση είναι να ανοίξετε το στόμα σας, κάνοντας έναν ήχο «ααα». «Βεβαιωθείτε ότι πραγματικά τεντώνετε και χρησιμοποιείτε πλήρως τους μύες της γνάθου και του λαιμού», προσθέτει η Δρ. Roos. Κρατήστε τη στάση αυτή πιέζοντας την κάτω γνάθο προς τα εμπρός, σαν να έχετε προγναθισμό. Στη συνέχεια, σηκώστε την κάτω γνάθο πολύ αργά προς τον ουρανό, γέρνοντας το κεφάλι σας πίσω. Συνεχίστε αργά για 10 επαναλήψεις, κρατώντας για 10 δευτερόλεπτα στην τελευταία επανάληψη.

Τεχνικές χαλάρωσης


Οι τεχνικές χαλάρωσης για το πρόσωπο ευνοούν όχι μόνο την ανάπτυξη των μυών αλλά και την κυτταρική ανανέωση(4). «Η καλύτερη στιγμή για να δοκιμάσετε μια τεχνική χαλάρωσης είναι όταν η επιδερμίδα σας είναι καθαρή», εξηγεί η Δρ. Roos. «Μετά από τον καθαρισμό, στο πλαίσιο του προγράμματος περιποίησής σας, μπορείτε να εφαρμόσετε την ενυδατική σας κάνοντας αργά μασάζ». Το μασάζ σε όλο το πρόσωπο με κυκλικές κινήσεις, ή με ελαφρά χτυπηματάκια ασκώντας ταυτόχρονα μικρή πίεση, θα βοηθήσει να ξυπνήσετε απαλά τους μύες του προσώπου και να αποφορτιστείτε από την ένταση. Άλλη μια αποτελεσματική τεχνική χαλάρωσης είναι να απλώσετε την ενυδατική σας με όλη την επιφάνεια των χεριών σας, με συρτές, ανοδικές κινήσεις από το κέντρο του προσώπου προς τα έξω. Ακολουθήστε αυτή τη στρατηγική κατά της γήρανσης και χαρίστε στην επιδερμίδα σας πιο νεανική όψη!

ΠΗΓΕΣ:


1. Krutmann, J. et al, “The skin aging exposome” στο Journal of Dermatological Science 85.3 (2017) σ. 152-161 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27720464]
2. Alam, M. et al, “Association of Facial Exercise With the Appearance of Aging” στο JAMA Dermatology 154.3 (2018) σ. 365-367 [Προσβάσιμο στο: https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2666801?redirect=true]
3. Choi, HJ. et al, “Effects of a Facial Muscle Exercise Program including Facial Massage for Patients with Facial Palsy” στο Journal of Korean Academy of Nursing 46.4 (2016) σ. 542-51 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27615044]
4. Caberlotto, E. et al, “Effects of a skin-massaging device on the ex-vivo expression of human dermis proteins and in-vivo facial wrinkles” στο PLoS One 12.3 (2017) e0172624 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5383004/]

Ετικέτες:

go to top