Η Βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των σημαδιών γήρανσης της επιδερμίδας. Παρακάτω, εξηγούμε γιατί η ποιότητα της επιδερμίδας υποβαθμίζεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, καθώς και ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει.
Πώς μπορεί η Βιταμίνη C να συμβάλει στην αντιγήρανση;
Η Βιταμίνη C δεν παράγεται εκ φύσεως από τον οργανισμό μας, όμως είναι ένα απαραίτητο αντιοξειδωτικό συστατικό που προσλαμβάνουμε κυρίως μέσω της διατροφής μας. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της ορατής γήρανσης της επιδερμίδας, διότι προλαμβάνουν τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Στο δέρμα, η Βιταμίνη C απαντάται τόσο στην επιδερμίδα (ανώτερη στοιβάδα) όσο και στο χόριο (κατώτερη στοιβάδα) ως αποτέλεσμα της τοπικής εφαρμογής, δεδομένου ότι το σώμα μας δεν μπορεί να τη συνθέσει(1).
Μελέτες υποδεικνύουν ότι η Βιταμίνη C είναι το πλέον άφθονο αντιοξειδωτικό στο σώμα μας και επηρεάζει σημαντικά τη φωτογηρασμένη επιδερμίδα
Μελέτες υποδεικνύουν ότι η Βιταμίνη C είναι το πλέον άφθονο αντιοξειδωτικό στο σώμα μας και επηρεάζει σημαντικά τη φωτογηρασμένη επιδερμίδα(2). Όχι μόνο παρέχει προστασία ενάντια στις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV, αλλά επίσης διεγείρει την παραγωγή ινοβλαστών που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κολλαγόνου και, έτσι, κρατούν την επιδερμίδα σφριγηλή και ελαστική αποτρέποντας τη χαλάρωση και τον σχηματισμό ρυτίδων.
Άλλα οφέλη της Βιταμίνης C είναι τόσο η δράση της κατά της υπερμελάγχρωσης όσο και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της(3). Χάρη στα πλεονεκτήματα αυτά, η Βιταμίνη C συμβάλλει στη μείωση της δυσχρωμίας (κηλίδες λόγω ηλικίας ή έκθεσης στον ήλιο, σκούρες κηλίδες), καθώς και της φλεγμονής που προκαλείται από την έκθεση στην ακτινοβολία UV ή σε άλλους ερεθιστικούς παράγοντες του περιβάλλοντος. Η Βιταμίνη C ασκεί επίσης αναγεννητική επίδραση σε ένα άλλο συστατικό αντιγήρανσης, τη Βιταμίνη E. Συχνά, τα δυο αυτά συστατικά συνδυάζονται στις συνθέσεις των αντιγηραντικών προϊόντων περιποίησης.
Πού οφείλεται η γήρανση της επιδερμίδας;
Η κύρια απειλή για την ποιότητα της επιδερμίδας μας είναι η περίσσεια ελεύθερων ριζών, ομάδων ατόμων που βλάπτουν το DNA των κυττάρων οδηγώντας σε οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες λαμβάνει χώρα, όταν τα φυσικά αντιοξειδωτικά του σώματός μας δεν επαρκούν ή δεν είναι αρκετά ισχυρά για να εξουδετερώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών(4). Με άλλα λόγια, το οξειδωτικό στρες επέρχεται ως αποτέλεσμα της ανισορροπίας ανάμεσα στην παραγωγή ελεύθερων ριζών και στους αντιοξειδωτικούς αμυντικούς μηχανισμούς. Συνδέεται με βλάβες σε ένα ευρύ φάσμα σημαντικών μορίων, όπως τα λιπίδια, οι πρωτεΐνες και τα νουκλεϊκά οξέα(5), απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία της επιδερμίδας.
Η περίσσεια ελεύθερων ριζών στο σώμα μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες. Το άγχος(6), η κόπωση(7), η διατροφή(8), το κάπνισμα, η έκθεση στην ακτινοβολία UV(10) και άλλοι περιβαλλοντικοί επιθετικοί παράγοντες όπως η ρύπανση έχουν συσχετιστεί με το οξειδωτικό στρες. Λόγω της αποδυνάμωσης αυτής των προστατευτικών και επανορθωτικών μηχανισμών της επιδερμίδας, η ποιότητά της αρχίζει να υποβαθμίζεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση ορατών σημαδιών γήρανσης(12).
Οι ορατές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες
Καθώς τα κύτταρα εξασθενούν σταδιακά λόγω των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες, η επιδερμίδα αρχίζει να χάνει τη σφριγηλή, ελαστική δομή της. Αυτό εξηγεί γιατί, όταν είμαστε νέοι, η επιδερμίδα επανέρχεται στην αρχική της θέση μετά από μια κίνηση του προσώπου (όπως το χαμόγελο ή το συνοφρύωμα), ικανότητα που μειώνεται όλο και περισσότερο με την ηλικία. Με την πάροδο του χρόνου, αρχίζουν να σχηματίζονται γραμμές στα σημεία όπου η επιδερμίδα έχει χάσει την ελαστικότητά της –γραμμές που, σιγά-σιγά, μετατρέπονται σε ρυτίδες. Η επιδερμίδα αποκτά λιγότερο σφριγηλή όψη και αίσθηση και παρουσιάζει τάση χαλάρωσης στην περιοχή των ματιών και της γνάθου(13).
Η αποδυνάμωση των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να γίνει ορατή και με τη μορφή κηλίδων ηλικίας –κηλίδες που εμφανίζονται λόγω της αυξημένης παραγωγής μελανίνης στην επιδερμίδα, η οποία δημιουργεί περιοχές με δυσχρωμία (υπερμελάγχρωση). Επίσης, η μη βέλτιστη ροή αίματος αφήνει την επιδερμίδα θαμπή και άτονη(14).
Πώς να εντάξετε τη Βιταμίνη C στο πρόγραμμα περιποίησής σας
Ένας ορός ή μια κρέμα με Βιταμίνη C είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αναπληρώσετε τα απαραίτητα επίπεδα βιταμίνης της επιδερμίδας σας και να αποτρέψετε ή να μειώσετε τα σημάδια γήρανσης. Αν έχετε μεικτή ή λιπαρή επιδερμίδα, ίσως να είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα ελαφρύ τζελ ή έναν υγρό ορό. Από την άλλη, αν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή, φροντίστε τη με μια θρεπτική κρέμα εμπλουτισμένη με Βιταμίνη C.
Εναλλακτικά, μπορείτε να εντάξετε και τα δύο αυτά προϊόντα στο πρόγραμμα περιποίησής σας. Εφαρμόστε πρώτα τον ορό, περιμένετε έως ότου απορροφηθεί, και έπειτα προχωρήστε στην εφαρμογή της κρέμας. Εφαρμόστε τόσο το πρωί, για να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από τη ρύπανση και τις ακτίνες UV, όσο και το βράδυ στο πλαίσιο της νυκτερινής σας περιποίησης.
ΠΗΓΕΣ:
- Al-Niaimi, F. et al, 'Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications' στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 10.7 (2017) σ. 14-17 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605218/]
- Chen, L. et al, ‘The role of antioxidants in photoprotection: A critical review’ στο the Journal of the American Academy of Dermatology 67 (2012), σ. 1013–1024 [Προσβάσιμο στο: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22406231]
- Farris, P.K. ‘Cosmetical Vitamins: Vitamin C.’ Cosmeceuticals. Procedures in Cosmetic Dermatology. 2nd ed. New York: Saunders Elsevier (2009), σ. 51–6.
- Rahman, K. et al, 'Studies on free radicals, antioxidants, and co-factors' στο Clinical Interventions in Aging 2.2 (2007) σ. 219-236 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2684512/]
- McCord, J.M, ‘The evolution of free radicals and oxidative stress’ στο The American Journal of Medicine 108.8 (2000), σ.652-9 [Προσβάσιμο στο: http://kore.dekodes.no/documents/2013/12/the-evolution-of-free-radicals-and-oxidative-stress.pdf/].
- Bouayed, J. et al, ‘Oxidative stress and anxiety: Relationship and cellular pathways’ στο Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2.2 (2009) σ.63-67 [Προσβάσιμο στο: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763246/].
- Kennedy, G. et al, ‘Oxidative stress levels are raised in chronic fatigue syndrome and are associated with clinical symptoms’ στο Journal of Free Radical Biology and Medicine 1.39.5 (2001) σ.584-9 [Προσβάσιμο στο: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16085177].
- Vetrani, C. et al, ‘Nutrition and oxidative stress: a systematic review of human studies’ στο the International Journal of Food Sciences and Nutrition 64.3 (2013) σ.312-26 [Προσβάσιμο στο: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23121370].
- Ozguner, F. et al, ‘Active smoking causes oxidative stress and decreases blood melatonin levels’ στο Toxicology and Industrial Health 21.1.2 σ. 21-6 [Προσβάσιμο στο: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15986573].
- Burke, K.E. ‘Photoaging: the Role of Oxidative Stress’ στο The Journal Giornale Italiano di Dermatologia e Venereologia 145.4 (2010), σ. 445-59 [Προσβάσιμο στο: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20823789].
- Kelly, F.J. ‘Oxidative stress: its role in air pollution and adverse health effects’ στο Occupational and Environmental Medicine 60 (2003) σ. 612-616 [Προσβάσιμο στο: http://oem.bmj.com/content/60/8/612].
- Binic, I. et al, 'Skin Ageing: Natural Weapons and Strategies' στο Evidence-based complementary and alternative medicine (2013) [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3569896/]
- Ganceviciene, R. et al, "Skin anti-aging strategies" στο Dermato Endocrinology 4.3 (2012) σ. 308-319 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/]
- Olive, J.L. et al, 'The effects of aging and activity on muscle blood flow' στο Dynamic Medicine 1 (2002) σ. 2 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC150384/]