OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Εποχική Τριχόπτωση: τι πρέπει να κάνετε;

Μερικές φορές, τα μαλλιά μας πέφτουν. Για να σταματήσετε αυτήν την εποχική τριχόπτωση, πρέπει να διαλευκάνετε τα αίτιά της και να εφαρμόσετε τις σωστές λύσεις.

Εποχική Τριχόπτωση: τι πρέπει να κάνετε;

Ο ερχομός της άνοιξης δεν είναι το ίδιο ευχάριστος για όλους: ενώ οι περισσότεροι συνδέουν την άνοιξη με τον ήλιο και τα ανθισμένα λουλούδια, άλλοι μετράνε γεμάτοι άγχος τις τρίχες που βρίσκουν στο μαξιλάρι τους. Η άνοιξη, όπως και το φθινόπωρο, είναι συχνά συνώνυμο της τριχόπτωσης. Αν κι εσείς ταλαιπωρείστε από το πρόβλημα αυτό και αναζητάτε λύσεις, τότε σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν τα παρακάτω.

Η αλφαβήτα των μαλλιών

Για να μπορέσει κανείς να καταλάβει γιατί πέφτουν τα μαλλιά του, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει πώς λειτουργούν. Το τριχωτό της κεφαλής διαθέτει 100.000 θύλακες τριχών, στο εσωτερικό των οποίων βρίσκεται ο βολβός: μια μικροσκοπική προεξοχή η οποία περιέχει όλες τις ουσίες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των μαλλιών.
Ο κύκλος ζωής της τρίχας μπορεί να διαιρεθεί σε 3 στάδια: το στάδιο ανάπτυξης, το σύντομο στάδιο σταθεροποίησης (ή μετάβασης) και το στάδιο αδράνειας, κατά τη διάρκεια του οποίου οι τρίχες παραμένουν ανενεργές και πέφτουν. Μετά από 2 έως 12 μήνες, οι θύλακες των τριχών επανενεργοποιούνται, και ο κύκλος ξαναρχίζει.

Τριχόπτωση: εποχικές μεταβολές

Υπό κανονικές συνθήκες, το 90 με 95 % των θυλάκων των μαλλιών σας βρίσκονται ταυτόχρονα στο στάδιο ανάπτυξης, ενώ το υπόλοιπο 5 με 10 % είναι ανενεργοί. Αυτό μεταφράζεται ως μια απώλεια 50 με 100 τριχών την ημέρα, κάτι που μπορεί να εντείνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αν, όμως, παρατηρείτε ασυνήθιστα αυξημένη τριχόπτωση, πρέπει οπωσδήποτε να την αντιμετωπίσετε ώστε να μην οδηγήσει σε αραίωση των μαλλιών σας.

Τριχόπτωση: εκτιμήστε το μέγεθος του προβλήματος

Και τι πρέπει να κάνετε; «Κατ’ αρχάς, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε αν η τριχόπτωση κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα ή όχι», υποστηρίζει η Pascale Mora, Διευθύντρια Επιστημονικής Επικοινωνίας της Vichy. Αν απλώς βρίσκετε μερικές δεκάδες τρίχες στη χτένα ή τη βούρτσα σας, δεν έγινε και τίποτα· από την άλλη, αν, το πρωί που ξυπνάτε, βλέπετε αρκετές τρίχες στο μαξιλάρι σας, θα πρέπει να θορυβηθείτε. Οι γυναίκες, ιδίως, δεν πρέπει να συγχέουν την τριχόπτωση με το σπάσιμο της τρίχας που είναι αποτέλεσμα των ξηρών και ταλαιπωρημένων μαλλιών.

Οι σωστές λύσεις για την περίπτωση της εποχικής τριχόπτωσης

«Αν εξακριβώσετε ότι πρόκειται για εποχική τριχόπτωση, θα πρέπει οπωσδήποτε να την σταματήσετε», λέει η Pascale Mora. Για τον σκοπό αυτόν, θα χρειαστείτε ένα προϊόν σχεδιασμένο ειδικά για την αντιμετώπιση της μειωμένης παραγωγής κολλαγόνου στους θύλακες της τρίχας η οποία προκαλεί την τριχόπτωση, για την ενίσχυση των ινών της τρίχας, και για την τόνωση της μικροκυκλοφορίας που είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών. Πέραν της περιστασιακής τριχόπτωσης, στην περίπτωση της εκτεταμένης αραίωσης θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική προσέγγιση. «Εν προκειμένω, στόχος μας είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το στάδιο αδράνειας των θυλάκων, διεγείροντας και επανενεργοποιώντας τους βολβούς των τριχών», εξηγεί η Pascale Mora.

Αργά και σταθερά βήματα

Μια συμβουλή: μην περιμένετε να δείτε αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη. Τα μαλλιά θέλουν τον χρόνο τους και, όποια θεραπεία κι αν επιλέξετε, θα χρειαστεί να περάσουν μέχρι και 3 μήνες έως ότου γίνουν ορατά τα πρώτα αποτελέσματα. Τα Εργαστήρια της Vichy έχουν αναπτύξει μια θεραπεία μαλλιών με βάση το Aminexil, ένα συστατικό που μπορεί να μειώσει την τριχόπτωση έως και 72 % μέσα σε 3 μήνες. Αξίζει, λοιπόν, να έχετε υπομονή, γιατί το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

go to top