OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Διακοπές και Σωστή χρήση αντηλιακού


Η θάλασσα, ο άνεμος, η άμμος και ο ήλιος μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του
αντηλιακού μας. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε γιατί είναι σημαντικό να φροντίζουμε την επιδερμίδα μας, όταν περνάμε μια μέρα στην παραλία.

Διακοπές και Σωστή χρήση αντηλιακού

Φροντίδα για όλη την οικογένεια στην παραλία


Είναι αυτονόητο ότι, όσοι από εμάς φεύγουμε για διακοπές με τα παιδιά μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε να πάρουμε μαζί μας και την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία για την παιδική επιδερμίδα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, το να καταφέρει κανείς να προστατεύσει σωστά ολόκληρη την οικογένεια είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, ειδικά αφού είναι δύσκολο να συμβαδίσουμε με τους αεικίνητους μικρούς εξερευνητές μας. Η επαφή με την άμμο μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του αντιηλιακού, γι’ αυτό επιλέξτε αντιηλιακά προϊόντα με συνθέσεις ανθεκτικές στην άμμο, όπως το Anti-Sand Mist με SPF 50 της Vichy, που εξασφαλίζουν μακράς διάρκειας προστασία από τον ήλιο χωρίς να ξηραίνουν την επιδερμίδα. Επιπλέον, η βελτιωμένη διάχυση του σπρέι αυτού εγγυάται τη γρήγορη και ακριβή εφαρμογή, ακόμα και τις μέρες με αέρα, κάτι που το καθιστά ιδανικό για οικογενειακές δραστηριότητες όπως το ράφτινγκ ή η βαρκάδα.[1]

[1] Δοκιμή με χρήση οργάνων Οργανομετρική αξιολόγηση, 52 παιδιά, 3-12 ετών, όλοι οι τύποι επιδερμίδας, ευαίσθητες επιδερμίδες

Οι καλύτερες συμβουλές για να εξασφαλίσετε ότι το αντηλιακό σας κάνει τη δουλειά του


Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βεβαιωθούμε ότι το αντηλιακό μας θα παραμείνει στη θέση του κατά τη διάρκεια μιας έντονης μέρας στην παραλία; Πρώτον, πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο κολύμπι: το νερό μειώνει την αποτελεσματικότητα του SPF του αντηλιακού σας[1], ενώ το ίδιο ενδέχεται να συμβεί και με την εφαρμογή του αντηλιακού σε βρεγμένη επιδερμίδα[2]. Επιπλέον, η έκθεση στον άνεμο ακόμα και για μόλις δεκαπέντε λεπτά μπορεί να αφυδατώσει την επιδερμίδα έως και κατά 12[3]%, άρα είναι απαραίτητο να αναπληρώσετε τα επίπεδα υγρασίας της μετά το σέρφινγκ ή το θαλάσσιο σκι. Η επιλογή προϊόντων που θα συμβάλουν στην ενυδάτωση της επιδερμίδας, όπως το Hydrating Milk με SPF 50 της Vichy, είναι απαραίτητη για να αποφύγετε την αφυδάτωση της επιδερμίδας σας, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες ενός ηλιακού εγκαύματος. Αφού βγείτε από το νερό, προσέξτε πώς θα ξαπλώσετε στην πετσέτα σας: η τριβή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το αντηλιακό σας να χάσει ένα μέρος της δραστικότητάς του[4], γι’ αυτό διαλέξτε ένα προϊόν που δεν θα κάνει το ύφασμα ή την άμμο να κολλούν στην επιδερμίδα σας. Τέλος, μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του αντηλιακού σας κάθε 2 ώρες (καθώς και μετά από βουτιές). Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα χρειάζεται υψηλότερο SPF και προστασία ενάντια στις ακτίνες UVA μεγάλου μήκους κύματος, σε σύγκριση με την πιο σταρένια ή σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Σε ό,τι αφορά την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας, πολύ σημαντική είναι η αποφυγή του ήλιου από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ, όταν δηλαδή βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του. Ωστόσο, δεδομένου ότι η άμμος αντανακλά έως και το 40% των ακτινών UV ακόμα και κάτω από τη σκιά[5], να θυμάστε να βάζετε άφθονη ποσότητα αντηλιακού πριν στήσετε την ομπρέλα σας. Καλές διακοπές!

[1] Schempp, C. M., Blümke, C., Schulte-Mönting, J., Schöpf, E., & Simon, J. C. (1998). Effect of various salt solutions on ultraviolet B-induced erythema and pigmentation. Der Hautarzt; Zeitschrift fur Dermatologie, Venerologie, und verwandte Gebiete, 49(6), 482-486.
[2] Schempp, C. M., Blümke, C., Schulte-Mönting, J., Schöpf, E., & Simon, J. C. (1998). Effect of various salt solutions on ultraviolet B-induced erythema and pigmentation. Der Hautarzt; Zeitschrift fur Dermatologie, Venerologie, und verwandte Gebiete, 49(6), 482-486.
[3] Roure, R., Lanctin, M., Nollent, V., & Bertin, C. (2012). Methods to assess the protective efficacy of emollients against climatic and chemical aggressors. Dermatology research and practice, 2012.
[4] Beyer, D. M., Faurschou, A., Philipsen, P. A., Hædersdal, M., & Wulf, H. C. (2010). Sun protection factor persistence on human skin during a day without physical activity or ultraviolet exposure. Photodermatology, photoimmunology & photomedicine, 26(1), 22-27.
[5] http://www.cnrs.fr/cw/dossiers/dosclim/contenu/alternative/alter_etape1_4.html

go to top