OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

EΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ 
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ
ΕΝΑΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ, ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ & ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

Skin ageing algorithm background

Ακμή, κνησμός & εξανθήματα: τα σημάδια άγχους στο σώμα

Το στρες δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική μας ευεξία: αν δεν κάνουμε κάτι για να το αντιμετωπίσουμε, μπορεί να αρχίσει να έχει αντίκτυπο και στην υγεία του σώματός μας.

Ακμή, κνησμός & εξανθήματα: τα σημάδια άγχους στο σώμα

Παρακάτω εξετάζουμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους το σώμα σας μπορεί να σας λέει ότι πρέπει να πάρετε τα πράγματα πιο χαλαρά.

Ακμή, κνησμός & εξανθήματα: τα σημάδια άγχους στο σώμα

Ακμή, κηλίδες, ή άλλες ατέλειες


Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι η επιδερμίδα σας είναι πιο επιρρεπής στις ατέλειες, όταν νοιώθετε αγχωμένη; Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Αρκετές μελέτες καταδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα στα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης –μιας ορμόνης που σχετίζεται με το στρες– και στην αύξηση των εξάρσεων ακμής. Αν λοιπόν η επιδερμίδα σας εμφανίζει περισσότερα σπυράκια από ό,τι συνήθως, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε πιο προσεκτικά το περιβάλλον σας.[1],[2] Σαν άμεση ενέργεια, και έως ότου τα συμπτώματα καταλαγιάσουν, αποφύγετε τα βαριά αρώματα ή τις έντονα αρωματισμένες λοσιόν που μπορεί να αναστατώσουν την ευαίσθητη ή ερεθισμένη επιδερμίδα. Η σειρά Normaderm της Vichy είναι εμπλουτισμένη με σαλικυλικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ορατών συμπτωμάτων της ακμής.

[1] https://consent.yahoo.com/v2/collectConsent?sessionId=3_cc-session_6adae5cd-20f0-44ee-af01-35b5ae9fc6b9 Βλέπε παράθεση Δρ. Anne Chapas

[2] Zouboulis, CC. and Böhm, M. ‘Neuroendocrine regulation of sebocytes -- a pathogenetic link between stress and acne’, στο Exp Dermatol. 2004: 13 Suppl 4: σ. 31-5 [Προσβάσιμο στο:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15507110/]

Κνησμός


Εκ πρώτης όψεως, μπορεί να φαίνεται ότι η φαγούρα στην επιδερμίδα δεν έχει καμία σχέση με το άγχος ή το στρες. Ωστόσο, πολυάριθμες είναι οι μελέτες που έχουν συσχετίσει τον κνησμό –ο ιατρικός όρος για την επαναλαμβανόμενη ή χρόνια δερματική φαγούρα– με την κακή ποιότητα ύπνου, το αίσθημα μοναξιάς, και τη δυσκολία να αντιμετωπιστεί η πίεση στο σπίτι ή στη δουλειά.
[3] Καλή λύση αποτελεί η τοπική καταπράυνση χρησιμοποιώντας μια παγοκύστη ή έναν ανεμιστήρα, καθώς και η επιλογή υποαλλεργικών προϊόντων περιποίησης, σχεδιασμένων ειδικά για ευαίσθητες επιδερμίδες.

[3] Tey, H. L., Wallengren, J., & Yosipovitch, G. (2013). Psychosomatic factors in pruritus. Clinics in dermatology, 31(1), 31-40.

Εξανθήματα από το στρες


Αν παρατηρείτε συχνά μικρά εξογκώματα ή εξανθήματα στην επιδερμίδα σας όταν νοιώθετε αγχωμένη ή στρεσαρισμένη, είναι πιθανό το πρόβλημα αυτό να οφείλεται στο άγχος και να εντείνεται από τη θερμότητα. Πολλές φορές, το άγχος αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός μας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα διάφορα συμπτώματα, όπως κολλώδη αίσθηση στα χέρια, δυσφορία και εφίδρωση, και, περιστασιακά, εξανθήματα. Ίσως χρειαστεί ο γιατρός σας να σας συνταγογραφήσει κάποια θεραπεία· στο μεταξύ, εσείς προσπαθήστε να μην μένετε πολλή ώρα στη ντουζιέρα.
[1] Αν τελευταία νοιώθετε η δουλειά να σας καταβάλλει περισσότερο από ό,τι συνήθως, ο οδηγός της ειδικής μας θεραπεύτριας για την καταπολέμηση του εργασιακού στρες μπορεί να σας βοηθήσει..

[1] S.J. Deacock, ‘An approach to the patient with urticaria’, στο Clin. Exp. Immunol, 2008, σ. 151-161 [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2492902/]

go to top