OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

3 Συμβουλές για να Δώσετε Ζωντάνια στη Μέρα σας

Σίγουρα θα έχετε ακούσει την παροιμία "όποιος βιάζεται σκοντάφτει", έχετε όμως σκεφτεί τι ρόλο μπορεί να παίζει στη δική σας ζωή; Η διαρκής βιασύνη αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, κάτι που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με το στρες. Επίσης, το στρες αναστέλλει την παραγωγή της ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που είναι συνώνυμη της καλής διάθεσης. Όσο πιο πολύ βιαζόμαστε, τόσο πιο δυστυχισμένοι νοιώθουμε και τόσο περισσότερο χάνουμε τη συγκέντρωσή μας.

Η κοινωνία μας είναι πια συνυφασμένη με τη γρήγορη ζωή. Ο καθηγητής ψυχολογίας κ. Wiseman αποκαλύπτει στο καινούριο του βιβλίο "Quirkology" ότι, σύμφωνα με ευρήματα ερευνών, βαδίζουμε κατά 10% πιο γρήγορα σε σχέση με τη μέση ταχύτητα πριν από 20 χρόνια. Επίσης, κοιμόμαστε λιγότερο, καταναλώνουμε πιο πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, είμαστε πιο οξύθυμοι και έχουμε πολύ περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Ποιος ο λόγος, όμως, να συνεχίσουμε να εξαντλούμε τους εαυτούς μας κατ' αυτόν τον τρόπο; Σύμφωνα με αρκετές κλινικές μελέτες, σταματώντας να βιαζόμαστε τόσο, μειώνουμε τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας, έχουμε καλύτερες σχέσεις με τους γύρω μας, και ζούμε περισσότερο*.

Πρωί


Έρευνες του Ιατρικού Συλλόγου Ταϊλάνδης διαπίστωσαν ότι ο Ενσυνείδητος Διαλογισμός συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της κορτιζόλης, ενώ παράλληλα αυξάνει τις θετικές ορμόνες όπως τη σεροτονίνη. Κάντε μια παύση πριν φύγετε για δουλειά, καθίστε αναπαυτικά, κλείστε τα μάτια και για δέκα λεπτά επικεντρωθείτε μόνο στην αναπνοή σας. Αφήστε το μυαλό σας ελεύθερο: παρατηρήστε τις σκέψεις σας, χωρίς όμως να παρεμβαίνετε σε αυτές. Μην κάνετε την καθημερινή σας περιποίηση βεβιασμένα: βεβαιωθείτε ότι η επιδερμίδα σας είναι καθαρή, ενυδατωμένη και προστατευμένη, έτοιμη για τη νέα μέρα που ξεκινά.

Μεσημέρι


Κάντε διάλειμμα για φαγητό σε κάποιον εξωτερικό χώρο, κατά προτίμηση σε ένα πάρκο. Απολαύστε τις γεύσεις και την υφή του φαγητού σας για να έχετε καλύτερη πέψη, και αποφύγετε τις υπερβολικές ποσότητες. Ζήστε τη στιγμή και μην επιτρέψετε σε τυχόν μικροεκνευρισμούς να σας χαλάσουν τη διάθεση -ρίξτε ρυθμούς, ρυθμίστε την αναπνοή σας και θυμηθείτε πόσο γαλήνια σας έκανε να νοιώσετε ο πρωινός διαλογισμός.

Βράδυ

Μία ώρα πριν πέσετε για ύπνο, απενεργοποιήστε το κινητό σας, την τηλεόραση, τον υπολογιστή κλπ. Απολαύστε ένα καταπραϋντικό τσάι βοτάνων· χαλαρώστε μαζί με τους αγαπημένους σας. Επαναφορτίστε το μυαλό και το σώμα σας για την επόμενη μέρα: ξαπλώστε νωρίς με ένα καλό βιβλίο, μια δόση πλούσιας ενυδάτωσης μετά τον καθαρισμό του προσώπου σας, και μια σταγόνα ελαίου λεβάντας στο μαξιλάρι σας.


* Ένωση Βορείου Αμερικής για τη μελέτη της παχυσαρκίας και Carl Honoré: "In praise of slowness"

go to top