Τι είναι η πιτυρίδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πιτυρίδα είναι από εκείνα τα προβλήματα που μας φέρνουν σε αμηχανία και... ωθούν την γκαρνταρόμπα μας σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις προκειμένου τα ίχνη της να μην είναι εμφανή (τουλάχιστον με την πρώτη ματιά).

Η πιτυρίδα προκαλείται από έναν ζυμομύκητα που ονομάζεται Malassezia, ο οποίος ζει στην επιδερμίδα του κεφαλιού καθενός μας, είτε έχουμε πιτυρίδα είτε όχι. Ο βασικός παράγοντας που ευνοεί την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αυτού του ζυμομύκητα είναι το σμήγμα: καθώς αυτό το είδος τρέφεται από τα τριγλυκερίδια, όταν βρεθεί μπροστά στο “ιδανικό” για εκείνον περιβάλλον, όπου η παραγωγή σμήγματος είναι έντονη, τότε υπερπολλαπλασιάζεται και το πρόβλημα “πιτυρίδα” εμφανίζεται. 

Τα νεκρά κύτταρα που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, “πέφτουν” από την επιδερμίδα του κεφαλιού κάθε 28 μέρες χωρίς να γίνονται αντιληπτά, αναγκάζονται να πέσουν πιο γρήγορα, κολλάνε μεταξύ τους και εγκλωβίζονται στο σμήγμα. 

Αποτέλεσμα: οι χαρακτηριστικές μεγάλες, κιτρινωπές νιφάδες που προσκολλώνται στο τριχωτό και συχνά συνοδεύονται από ερεθισμό και αίσθηση κνησμού. Επιπλέον, καθώς αυτή η κατάσταση υποβαθμίζει τη λειτουργία του φραγμού του τριχωτού, αυτό γίνεται ευάλωτο στους μικροοργανισμούς και τις διάφορες ερεθιστικές ουσίες, γεγονός που δημιουργεί φλεγμονή και κνησμό.

Αντίθετα, λοιπόν, από ό,τι πιστεύουν πολλοί, η πιτυρίδα δεν οφείλεται στην ξηρή επιδερμίδα του κεφαλιού (αυτή είναι η περίπτωση της ξηροδερμίας που μπορεί να αφήνει παρόμοια ίχνη αλλά η αιτία είναι εντελώς διαφορετική) ούτε έχει να κάνει με την ελλιπή υγιεινή του τριχωτούαλλά με τον συγκεκριμένο ζυμομύκητα και το αν θα βρεθεί στις ιδανικές για την ανάπτυξή του συνθήκες. Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ή την επιδείνωσή της είναι η γενετική προδιάθεση, ο έμμηνος κύκλος, το στρες, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 ή φεριτίνης αλλά και η κακή διατροφή (ειδικά αν έχετε τάση για πιτυρίδα) και τα λάθος προϊόντα φροντίδας.

Αν και η πιτυρίδα έχει την τάση να... επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, η χρήση εξειδικευμένων προϊόντων περιποίησης είναι ένα δυνατό «χαρτί» στα χέρια σας για να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα και να τη θέσετε υπό έλεγχο. Η εξειδικευμένη σειρά φροντίδας Dercos Technique, περιλαμβάνει δύο σαμπουάν με στοχευμένη δράση κατά της πιτυρίδας, με συνθέσεις προσαρμοσμένες στον τύπο των μαλλιών σας ώστε να προσφέρουν την ιδανική φροντίδα από τη ρίζα μέχρι την άκρη.

Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε ανάμεσα στο αντιπιτυριδικό σαμπουάν Dercos Technique για Κανονικά & Λιπαρά μαλλιά ή το Dercos Technique για Ξηρά μαλλιά – τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η εξειδικευμένη  σύνθεσή τους που προσφέρει εντατικό καθαρισμό στο τριχωτό αλλά με απόλυτο σεβασμό στον τύπο μαλλιών σας, απομακρύνει έως και το 100% των ορατών νιφάδων, συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος στην επιδερμίδα του κεφαλιού, ανακουφίζει άμεσα από την αίσθηση κνησμού ενώ ταυτόχρονα προσφέρει δράση 6 εβδομάδων κατά της επανεμφάνισης της πιτυρίδας.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ