Τι είναι τα αντιοξειδωτικά και πώς βοηθούν την επιδερμίδα;

Έχετε ακούσει για τα αντιοξειδωτικά, αλλά δεν είστε σίγουρη πώς ακριβώς βοηθούν την επιδερμίδα σας; Παρακάτω εξετάζουμε πιο προσεκτικά τη σχέση της επιδερμίδας με τα λεγόμενα «superfoods».

 

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά και πώς συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών;


Τα αντιοξειδωτικά, ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει πολλές ομάδες οργανικών μορίων, αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας της επιδερμίδας ενάντια στις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Μολονότι απαντώνται σε διάφορες σημαντικές ομάδες τροφίμων, όπως τα μούρα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αντιοξειδωτικά υπάρχουν εκ φύσεως και στην επιδερμίδα. Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, όταν τα αντιοξειδωτικά μπαίνουν στο παιχνίδι;


Σε γενικές γραμμές, τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβών που σχετίζονται με εξωτερικούς παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως την ακτινοβολία UV – στην οποία αποδίδεται το 80% της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας  . Το καταφέρνουν αυτό αποτρέποντας τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, ένα φαινόμενο που πυροδοτείται από τους προαναφερθέντες παράγοντες και έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει τα ορατά σημάδια γήρανσης. Κατά βάση, οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά βοηθούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης των οξειδωτικών αυτών ελεύθερων ριζών, ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν ήδη στην επιδερμίδα για να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες .

 

Πώς μπορώ να εξασφαλίσω ότι προσλαμβάνω αρκετά αντιοξειδωτικά;


Τα προϊόντα περιποίησης που βασίζονται στα αντιοξειδωτικά γίνονται σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερη τάση, όμως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι τα συστατικά αυτά εμπεριέχονται και στη διατροφή σας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι γνωστές για τις αντιγηραντικές ιδιότητές τους, ιδίως σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της ακτινοβολίας UV. [1] Τα καρότα, για παράδειγμα, είναι εξαιρετική πηγή ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται β-καροτένιο. Μετά την απορρόφησή της από τον οργανισμό, αυτή η χρωστική ουσία μετατρέπεται σε Βιταμίνη Α, απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου. [2] Το λυκοπένιο, ένα άλλο αντιοξειδωτικό που απαντάται στις ντομάτες, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από τα ηλιακά εγκαύματα. [3] Τέλος, έρευνες δείχνουν ότι ένα άλλο είδος αντιοξειδωτικών, οι πολυφαινόλες (που απαντώνται, μαζί με άλλα συστατικά, στη μαύρη σοκολάτα και τα σταφύλια) μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος ενισχύοντας την κυκλοφορία. [4]

Πηγές:

[1] https://www.netdoctor.co.uk/healthy-eating/a10835/antioxidants-and-oxidative-stress/

[2] Novo, R., Azevedo, P., Minicucci, M. et al, ‘Effect of Beta-Carotene on Oxidative Stress and Expression of Cardiac Connexin 43’ στο Arquivos brasileiros de cardiologia 101.3 (2013), σ . 233-239 [ Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032303/]

[3] Story, E., Kopec, R. et al, ‘An Update on the Health Effects of Tomato Lycopene’ in Annual Review of Food Science and Technology (2010) [ Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/]

[4] Huang WY, Davidge ST, Wu J. ‘ Bioactive natural constituents from food sources-potential use in hypertension prevention and treatment ’ στο Crit Rev Food Sci Nutr 53.6 (2013) σ . 615-30. doi: 10.1080/10408398.2010.550071.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ