Κολλαγόνο & πεπτίδια κολλαγόνου: Ποια η διαφορά;

ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΚΑΝΟΥΝ ΘΡΑΥΣΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ; ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΠΤΙΔΙΑ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ; ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ;

Πιθανότατα, έχετε ξανακούσει για το κολλαγόνο. Τι είναι όμως ακριβώς; Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη, δηλαδή μια πρωτεΐνη που επιτελεί υποστηρικτική, δομική λειτουργία. Το σώμα μας παράγει φυσικά κολλαγόνο, από μόνο του. Πιο συγκεκριμένα, συνθέτει ίνες κολλαγόνου, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα πλέγμα. Αυτή η πολύ σταθερή δομή υποστηρίζει το δέρμα, τον συνδετικό ιστό, τα μαλλιά, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και τους τένοντες, τους χόνδρους, τους μύες και τα οστά. Στο ανθρώπινο σώμα, υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου που βρίσκονται σε διαφορετικούς ιστούς. Για παράδειγμα, το κολλαγόνο τύπου Ι είναι ο κύριος τύπος κολλαγόνου στο δέρμα. Αυτή η πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της σφριγηλότητας και της ελαστικότητας του δέρματος. Όταν είμαστε νέοι, το δέρμα μας αποτελείται κατά περίπου 80% από κολλαγόνο (1).

ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΕΠΤΙΔΙΑ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ;

Πολύ πιθανό να αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο κολλαγόνο και στα πεπτίδια κολλαγόνου. Τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι κλάσματα κολλαγόνου. Το κολλαγόνο αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία είναι τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών σε όλα τα έμβια όντα. Τα αμινοξέα σχηματίζουν μακριές αλυσίδες που τυλίγονται η μια γύρω από την άλλη. Το κολλαγόνο σε αυτή την κατάσταση είναι εξαιρετικά σύνθετο. Αν ενσωματωθεί σε έναν ορό ή μια κρέμα, λόγω του μοριακού μεγέθους του δεν θα μπορεί να απορροφηθεί από την επιδερμίδα. Κι εδώ έρχονται τα πεπτίδια κολλαγόνου. Τα πεπτίδια κολλαγόνου λαμβάνονται μετά από διάσπαση του κολλαγόνου μέσω της λεγόμενης υδρόλυσης. Ειδικά ένζυμα διασπούν το κολλαγόνο σε μικρές, βραχείες αλυσίδες αμινοξέων –δηλαδή πεπτίδια κολλαγόνου. Αυτό σημαίνει ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου μπορούν να διεισδύσουν στην επιδερμίδα πολύ πιο αποτελεσματικά, φτάνοντας μέχρι τις βαθύτερες στιβάδες όπου προσφέρουν όλα τα οφέλη τους.

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΠΕΠΤΙΔΙΑ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ;

Το κολλαγόνο διατηρεί την επιδερμίδα μας λεία και σφριγηλή, όμως αυτό αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε. Ήδη από την ηλικία των 25 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μας αρχίζει να μειώνεται –κατά 1% κάθε χρόνο. Τα αποτελέσματα αυτού γίνονται όλο και πιο ορατά με την ηλικία. Η επιδερμίδα χάνει τον όγκο της, φαίνεται λιγότερο σφριγηλή, λιγότερο ελαστική, εμφανίζονται ρυτίδες. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής μας συχνά επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία. Τα πεπτίδια κολλαγόνου μπορούν να κάνουν θαύματα βοηθώντας την επιδερμίδα να ανακτήσει τη νεανική λάμψη της:

> Περισσότερη αντοχή και σφριγηλότητα: Τα πεπτίδια κολλαγόνου διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, αντισταθμίζοντας την απώλεια όγκου. Έτσι, κάνουν το περίγραμμα του προσώπου να φαίνεται πιο σμιλεμένο και πιο σφριγηλό.
> Αύξηση συγκράτησης νερού: Τα πεπτίδια κολλαγόνου βελτιώνουν τα επίπεδα ενυδάτωσης της επιδερμίδας, δίνοντάς της πιο φωτεινή και πιο ελαστική όψη. Ταυτόχρονα, λειαίνουν τις ρυτίδες που οφείλονται σε ξηρότητα, αποκαθιστώντας τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια της επιδερμίδας.
> Πιο δυνατός επιδερμιδικός φραγμός: Τα πεπτίδια κολλαγόνου ενδυναμώνουν την επιδερμίδα ενάντια στους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες. Έτσι, μειώνουν την ευαισθησία και την τάση για ερεθισμούς. 

Τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι vegetarian / vegan;
Είστε vegetarian ή vegan, κι αυτό επηρεάζει και τις επιλογές σας στην περιποίηση; Τότε θα πρέπει να αποφύγετε τους συνήθεις ορούς και τις κρέμες κολλαγόνου. Τα πεπτίδια κολλαγόνου γενικά δεν είναι vegetarian ή vegan, κι αυτό γιατί το κολλαγόνο λαμβάνεται κυρίως από ζωικές πηγές όπως το βοδινό και το χοιρινό κρέας. Συχνά χρησιμοποιείται επίσης θαλάσσιο κολλαγόνο από δέρμα ψαριού. Το κολλαγόνο δεν παράγεται στον κόσμο των φυτών. Υπάρχουν, ωστόσο, όλο και περισσότερες εναλλακτικές λύσεις αντί του ζωικού κολλαγόνου, όπως το κολλαγόνο από ζυμομύκητες και βακτήρια. Οι μικροοργανισμοί αυτοί υπόκεινται σε γενετική τροποποίηση στο εργαστήριο, για την ενθάρρυνση του σχηματισμού δομών που μοιάζουν με κολλαγόνο (2). Το φυτικό άμυλο και οι συνθετικές πρωτεΐνες διερευνώνται επίσης για την παραγωγή κολλαγόνου και πεπτιδίων κολλαγόνου.

ΠΕΠΤΙΔΙΑ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ: ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.

Για να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα, είναι πολύ σημαντικό τα πεπτίδια κολλαγόνου να χρησιμοποιούνται τακτικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μην απογοητευθείτε λοιπόν αν στην αρχή δεν δείτε καμία αλλαγή στην επιδερμίδα σας! Θα αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα γύρω στις 4 εβδομάδες.
Στη Vichy, θέλουμε να νοιώθετε όμορφα με την επιδερμίδα σας. Γι' αυτό, συγκεντρώσαμε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να εντάξετε τα πεπτίδια κολλαγόνου στο πρόγραμμα ομορφιάς σας.

Κρέμα ημέρας με πεπτίδια κολλαγόνου για προστασία
Στην περιποίηση, θα πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες της επιδερμίδας σας την ημέρα και τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η επιδερμίδα εκτίθεται σε εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες από τους οποίους πρέπει να προστατευτεί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ακτινοβολία UV, η ρύπανση, και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το κρύο, η ζέστη, ο άνεμος ή η ξηρή ατμόσφαιρα. Μια αντιγηραντική κρέμα ημέρας με πεπτίδια κολλαγόνου υποστηρίζει τις ζωτικές προστατευτικές λειτουργίες του δέρματος και εξασφαλίζει μια ισορροπημένη επιδερμίδα. Η LIFTACTIV Collagen Specialist της Vichy με σύμπλοκο πεπτιδίων διεγείρει την παραγωγή ινών κολλαγόνου και προσφέρει αμέσως αποτέλεσμα lifting. Η βιταμίνη C και η νιασιναμίδη προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τις δυσχρωμίες.

Ορός κολλαγόνου για βαθιά δράση
Εκτός από την κρέμα ημέρας με κολλαγόνο, καλό είναι να χρησιμοποιείτε κι έναν ορό κολλαγόνου. Ο ορός αυτός θα απελευθερώσει τα δραστικά συστατικά του στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, διεγείροντας τη σύνθεση κολλαγόνου. Τα συστατικά αυτά μπορεί να είναι είτε βιταμίνη C είτε νιασιναμίδη, ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

> Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση, διαθέτει αναγεννητικές ιδιότητες, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, απαλύνει τις δυσχρωμίες, μειώνει τις ρυτίδες και βελτιώνει το ανάγλυφο της επιδερμίδας. Το LIFTACTIV Vitamin C Serum της Vichy περιέχει ένα δραστικό σύμπλοκο με 15% καθαρή βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, πυκνογενόλη και υαλουρονικό οξύ. Εξουδετερώνει τη θαμπάδα και προλαμβάνει τα σημάδια γήρανσης.
> Η νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3) αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα, και μειώνει την όψη δυσχρωμιών, ατελειών και διεσταλμένων πόρων. Το LIFTACTIV Specialist B3 Serum της Vichy δρα σε διαφορετικά επίπεδα της επιδερμίδας, μειώνοντας τις υπάρχουσες κηλίδες και αποτρέποντας τον σχηματισμό νέων.

Αντιηλιακή προστασία για πρόληψη της απώλειας κολλαγόνου
Οι ακτίνες UV βλάπτουν το δέρμα με πολλούς τρόπους. Όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και προκαλούν ανομοιομορφία στο ανάγλυφο της επιδερμίδας, αλλά επιταχύνουν επίσης την απώλεια κολλαγόνου. Θα πρέπει λοιπόν να ολοκληρώνετε τη ρουτίνα ομορφιάς σας με ένα αντιηλιακό, όλον τον χρόνο. Τα φίλτρα UV ευρέος φάσματος και ο δείκτης SPF 20+ προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες του ήλιου. Εφαρμόζετε αρκετή ποσότητα αντιηλιακού, και ανανεώνετε τακτικά για να αποτρέψετε τα σημάδια φωτογήρανσης.

ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΝΥΚΤΟΣ ΜΕ ΠΕΠΤΙΔΙΑ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ.

Αν και οι εξωτερικοί επιθετικοί παράγοντες απουσιάζουν τη νύχτα, το διάστημα αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού τότε λαμβάνει χώρα η κυτταρική αναγέννηση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η επιδερμίδα είναι πολύ πιο δεκτική στα δραστικά συστατικά –άλλος ένας λόγος να εφαρμόζετε προϊόντα νυκτός πριν πέσετε για ύπνο. Η LIFTACTIV Collagen Specialist Night της Vichy εμπεριέχει πεπτίδια κολλαγόνου, βιταμίνη C και ρεσβερατρόλη –ένα συστατικό φυσικής προέλευσης με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό το σύμπλοκο δραστικών συστατικών αναζωογονεί την επιδερμίδα, προετοιμάζοντάς τη για την επόμενη μέρα.

Ορός νυκτός με κολλαγόνο
Αν θέλετε να δώσετε έξτρα ώθηση στην επιδερμίδα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένας ορός με ρετινόλη (βιταμίνη Α) είναι ιδανική επιλογή. Η ρετινόλη διεγείρει τον σχηματισμό κολλαγόνου αλλά και την κυτταρική ανανέωση βαθιά μέσα στο δέρμα. Έχει επίσης αντιοξειδωτική και απολεπιστική δράση, μειώνει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, και διατηρεί την περιεκτικότητα της επιδερμίδας σε υγρασία σε βέλτιστα επίπεδα. Το LIFTACTIV Retinol Specialist Serum της Vichy, για χρήση το βράδυ, είναι εμπλουτισμένο με ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό αντιγηραντικό σύμπλοκο που αποτελείται από καθαρή ρετινόλη, καθαρό υαλουρονικό οξύ και εκχυλίσματα προβιοτικών για να προσφέρει στην επιδερμίδα ομοιομορφία και λάμψη.

Συμβουλή: Η ρετινόλη αυξάνει την ευαισθησία της επιδερμίδας στον ήλιο, γι' αυτό και είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιείται το βράδυ. Συνιστούμε επίσης την εφαρμογή αντιηλιακού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ρετινόλη στο παρελθόν, δώστε στην επιδερμίδα σας το περιθώριο να συνηθίσει σταδιακά το νέο αυτό συστατικό για να αποφύγετε τους ερεθισμούς.

ΣΥΝΟΨΗ: ΤΑ ΠΕΠΤΙΔΙΑ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΣΦΡΙΓΗΛΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ.


Είναι σίγουρο ότι τόσο το κολλαγόνο όσο και τα πεπτίδια κολλαγόνου θα μείνουν για καιρό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στον χώρο της αντιγήρανσης. Ωστόσο, δεν είναι πάντα σαφές σε τι διαφέρουν τα πεπτίδια κολλαγόνου από το «κανονικό» κολλαγόνο. Και οι δύο μορφές παίζουν σημαντικό ρόλο στη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Τα πεπτίδια κολλαγόνου είναι πιο αποτελεσματικά ως δραστικά συστατικά σε προϊόντα αντιγήρανσης, επειδή μπορούν να διεισδύσουν στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας όπου διεγείρουν τον φυσικό σχηματισμό κολλαγόνου, παρέχουν συσφιγκτική δράση, βελτιώνουν τα επίπεδα ενυδάτωσης και ενισχύουν τον επιδερμιδικό φραγμό. Ενσωματώστε ορούς ή κρέμες με πεπτίδια κολλαγόνου στην καθημερινή σας ρουτίνα ομορφιάς, για επιδερμίδα πιο φρέσκια, πιο λεία και πιο λαμπερή!
skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ