OK

OK Cancel

Thank you

Close

Τι είναι το υαλουρονικο οξύ;

Για να αποκτήσετε εμπεριστατωμένες γνώσεις για το υαλουρονικό οξύ, πρέπει πρώτα να μάθετε από πού προέρχεται –με άλλα λόγια, ποιες είναι οι διαφορετικές πηγές, από φυσικής και βιολογικής άποψης, που ενισχύουν την παραγωγή του στο σώμα, καθώς και πώς μπορεί να αναδημιουργηθεί συνθετικώς.

Το υαλουρονικό οξύ είναι σύνηθες συστατικό των προϊόντων για την περιποίηση της επιδερμίδας. Όμως από πού προέρχεται; Παρακάτω αναλύουμε τις φυσικές και τις συνθετικές πηγές υαλουρονικού οξέος, καθώς και το πώς λειτουργεί μέσα και έξω από τον οργανισμό.

Το υαλουρονικό οξύ μέσα στο σώμα


Το υαλουρονικό οξύ απαντάται στους ιστούς και τα υγρά ολόκληρου του οργανισμού, επιτελώντας ζωτικές λειτουργίες και κρατώντας τα κύτταρα ενυδατωμένα. Για τη βιολογική σύνθεσή του είναι υπεύθυνα τα κύτταρα του σώματος[1]. 

Η συγκέντρωση υαλουρονικού οξέος είναι υψηλότερη σε ορισμένες περιοχές του σώματος· ωστόσο, σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται, ο ρόλος του δεν αλλάζει. Το 50% του συνολικού υαλουρονικού οξέος του σώματος βρίσκεται στο δέρμα, όπου διευκολύνει την ενυδάτωση, τις μεταβολικές διεργασίες, και την επανόρθωση του δέρματος.

Το δέρμα
συγκεντρώνει το50%του συνολικού υαλουρονικού οξέος του σώματος

Το υαλουρονικό οξύ έχει δυναμικό ρυθμό ανανέωσης, με τη διάρκεια ζωής του στο δέρμα να είναι μικρότερη από μία ημέρα[2]. Σε ολόκληρο το σώμα, το υαλουρονικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του συνδετικού ιστού, καθορίζει την ελαστικότητα του δέρματος, και συμμετέχει στη μετανάστευση των κυττάρων, την επούλωση των πληγών και την καταπολέμηση των φλεγμονών[3]. Στις λειτουργίες του συμπεριλαμβάνονται επίσης η λίπανση των αρθρώσεων, ο σχηματισμός αιμοφόρων αγγείων, και η μετανάστευση των ινοβλαστών –ενός τύπου κυττάρων, απαραίτητων για τη διαδικασία της επούλωσης[4].

Το υαλουρονικό οξύ έχει δυναμικό ρυθμό ανανέωσης, με τη διάρκεια ζωής του στο δέρμα να είναι μικρότερη από μία ημέρα

Η προέλευση του υαλουρονικού οξέος στην κρέμα περιποίησής σας


Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί εξαιρετικό ενυδατικό παράγοντα, καθώς έχει τη μοναδική ικανότητα να συγκρατεί το νερό και την υγρασία, βελτιώνοντας παράλληλα την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος [5].
Λόγω των ιδιοτήτων του αυτών, είναι ένα δημοφιλέστατο συστατικό των προϊόντων περιποίησης και μακιγιάζ, και συχνά αποκαλείται «το ενυδατικό συστατικό της φύσης»[6]. Μπορεί να είναι είτε φυσικής είτε συνθετικής προέλευσης. Προσφέρει ενυδάτωση και μειώνει τα σημάδια της αφυδάτωσης –λεπτές γραμμές και ρυτίδες–, χαρίζοντας στην επιδερμίδα πιο λεία και πιο σφριγηλή όψη.

Σε τι διαφέρουν οι φυσικές, οι βιολογικές και οι συνθετικές πηγές υαλουρονικού οξέος;


Η ποιότητα του υαλουρονικού οξέος εξαρτάται από τη μορφή του και τη χρήση για την οποία προορίζεται. Ωστόσο, από όπου κι αν προέρχεται, η μοριακή δομή του είναι πάντοτε η ίδια –ένα σάκχαρο με υγροσκοπικές (προσέλκυση και συγκράτηση νερού) ιδιότητες. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να ληφθεί με διάφορους τρόπους: βιολογικώς, μέσω της σύνθεσής του από τις ινοβλάστες· φυσικώς και συνθετικώς, μέσω της ζύμωσης φυτών και σίτου. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, ο σίτος υπόκειται σε ζύμωση με ειδικά βακτήρια, και έπειτα υποβάλλεται σε διαδικασία κάθαρσης και καθίζησης. Με αυτόν τον τρόπο, εξάγεται το υαλουρονικό οξύ που υπάρχει εκ φύσεως στον σίτο, δίνοντας σαν αποτέλεσμα ένα φυσικής προέλευσης υαλουρονικό οξύ.

[1] Fakhari, A. et al, 'Applications and Emerging Trends of Hyaluronic Acid in Tissue Engineering, as a Dermal Filler, and in Osteoarthritis Treatment' στο Acta Biomaterialia 9.7 (2013) σ. 7081-7092 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3669638/]
[2] Papakonstantinou, E. et al, 'Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging' στο Dermato Endocrinology 4.3 (2012) σ. 253-258 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/]
[3] Gold, M.H, et al. 'Human Growth Factor Cream and Hyaluronic Acid Serum in Conjunction with Micro Laser Peel- An Efficient Regimen for Skin Rejuvenation' στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 3.12 (2010) σ. 37-42 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3013551/]
[4] Papakonstantinou, E. et al, 'Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging' στο Dermato Endocrinology 4.3 (2012) σ. 253-258 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/]
[5] Papakonstantinou, E. et al, 'Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging' στο Dermato Endocrinology 4.3 (2012) σ. 253-258 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/]
[6] Necas, J. et al, "Hyaluronic acid (hyaluronan): a review" στο Veterinarni Medicina 8 (2008) σ. 397-411 [Προσβάσιμο στο: https://www.vri.cz/docs/vetmed/53-8-397.pdf]

ΤΑ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΜΑΣ

 • Νέο

  {Όνομα_Προϊόντος}

  Mineral 89 ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

  Ενυδατικό Booster Προσώπου

  Κρέμα ημέρας

  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Η καθημερινή δόση δύναμης της επιδερμίδας

 • ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Βιταμίνη C για λαμπερή επιδερμίδα

  Συστατικά

  Βιταμίνη C για λαμπερή επιδερμίδα

  Η πολυάσχολη καθημερινότητά σας μπορεί να επηρεάσει την επιδερμίδα σας, αφήνοντάς την ορατά κουρασμένη και θαμπή. Το ξέρατε όμως ότι μια από τις πιο ξακουστές βιταμίνες σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να είναι και το κλειδί για φωτεινή, λαμπερή επιδερμίδα; Ελάτε να ρίξουμε μαζί μια ματιά στις αναζωογονητικές ιδιότητες της Βιταμίνης C...

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Βιταμίνη C & υαλουρονικό οξύ: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί;

  Συστατικά

  Βιταμίνη C & υαλουρονικό οξύ: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί;

  Θα πρέπει η Βιταμίνη C και το υαλουρονικό οξύ, συστατικά που καθένα έχει τα δικά του οφέλη, να χρησιμοποιούνται συνδυαστικά; Παρακάτω εξηγούμε πώς μπορείτε να τα ενσωματώσετε στο πρόγραμμα περιποίησής σας.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Συστατικά

  Υαλουρονικό Οξύ: Αντιγήρανση και ενυδάτωση

  Γιατί το Υαλουρονικό Οξύ με τις εκπληκτικές ενυδατικές δυνάμεις είναι επίσης το τέλειο δώρο αντιγήρανσης για την επιδερμίδα σας.

  Υαλουρονικό Οξύ: το μυστικό που δεσμεύει την υγρασία και κρύβεται πίσω από τη ζωντάνια της επιδερμίδας. Το πιο αποτελεσματικό δερματολογικό συστατικό ενυδάτωσης. Και τα οφέλη του δεν σταματούν εδώ. Οι νέοι τρόποι διάχυσής του στο δέρμα επεκτείνουν τα θετικά αποτελέσματά του πέρα από την ενυδάτωση. Πρωτοποριακές θεραπείες και συνθέσεις ενισχύουν ακόμα περισσότερο την ικανότητά του να απαλύνει τις ρυτίδες. Από τις «μικροβελόνες» στερεοποιημένου Υαλουρονικού Οξέος που διαχέονται στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος μέχρι τον συνδυασμό διαφορετικών μορφών Υαλουρονικού Οξέος για μέγιστη αποτελεσματικότητα, καλωσορίστε τη νέα γενιά Υαλουρονικού Οξέος.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  Συστατικά

  Πεπτίδια: Το συστατικό που αλλάζει τα δεδομένα στην αντιγήρανση

  Τα πεπτίδια είναι το νέο αντιγηραντικό συστατικό που πρέπει να αναζητάτε.
  Με τη ρετινόλη, τα αντιοξειδωτικά, τα AHAs και τη Βιταμίνη C να κυριαρχούν στα προϊόντα ομορφιάς, μπορεί να σας φαίνεται ότι εμφανίζεται συχνά κι ένα νέο σούπερ ενεργό συστατικό. Η τελευταία τάση στην ομορφιά είναι τα πεπτίδια: βραχείες αλυσίδες αμινοξέων, κάποια εκ των οποίων είναι γνωστά για την ικανότητά τους να πυροδοτούν την παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης. Να γιατί είναι το αντιγηραντικό συστατικό που πρέπει να γνωρίζετε.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  go to top