OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

EΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ 
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ
ΕΝΑΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ, ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ & ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ

Skin ageing algorithm background

Τι είναι η αστική γήρανση και πως αντιμετωπίζεται;

Σας ανησυχούν οι επιπτώσεις του αστικού περιβάλλοντος στην επιδερμίδα σας; Διαβάστε παρακάτω, καθώς εξετάζουμε την έννοια της «αστικής γήρανσης» και τον ρόλο της στο μέλλον της επιδερμίδας.

Τι είναι η αστική γήρανση και πως αντιμετωπίζεται;

Τι σημαίνει «αστική γήρανση»;


Οι βλαβερές συνέπειες ορισμένων εξωτερικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα και η ακτινοβολία UV, αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων εδώ και χρόνια, ενώ είναι γνωστό πια ότι επηρεάζουν σημαντικά την επιδερμίδα. Ωστόσο, το μέγεθος των συνεπειών που το περιβάλλον μπορεί να έχει για την επιδερμίδα εξακολουθεί να μην γίνεται πλήρως αντιληπτό από πολλούς ανθρώπους.

Μερικοί βασικοί παράγοντες που συνδέονται με τη ζωή στην πόλη, συμπεριλαμβανομένου του στρες, της κόπωσης και της φωτορύπανσης, έχουν συσχετιστεί με την επιτάχυνση της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας –στην πραγματικότητα, πάνω από το 80% των σημαδιών πρόωρης γήρανσης οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι ακτίνες UV.


80%των σημαδιών πρόωρης γήρανσης
οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες

Σύμφωνα με μελέτες που διενεργήθηκαν στην Κίνα και το Μεξικό, διαπιστώθηκε αύξηση του σμήγματος στους συμμετέχοντες που κατοικούν σε τοποθεσίες με ρύπανση. Το 80% της γήρανσης της επιδερμίδας οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι η ρύπανση ευθύνεται για την εμφάνιση καφέ κηλίδων και άλλων μορφών δυσχρωμίας[1].

Ταυτόχρονα, είναι αποδεδειγμένο ότι το στρες –συνήθης παράγοντας της ζωής σε αστικά περιβάλλοντα– προκαλεί μια σειρά αρνητικών αντιδράσεων στο εσωτερικό της επιδερμίδας[2], ενώ παράλληλα επηρεάζει την απόκρισή της στις αλλεργικές αντιδράσεις[3].

Τρόποι καταπολέμησης της αστικής γήρανσης της επιδερμίδας


Σε ό,τι αφορά την περιποίηση της επιδερμίδας, τα αντιοξειδωτικά είναι τα καλύτερα ενεργά συστατικά για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μετέχουν στην ανάπτυξη των ασθενειών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ρεσβερατρόλη, καθώς ενεργοποιεί τις φυσικές αντιοξειδωτικές άμυνες της επιδερμίδας. Η ρεσβερατρόλη απαντάται στα σταφύλια και θεωρείται ότι ενισχύει την ικανότητα της επιδερμίδας να αποκρίνεται αποτελεσματικά στο οξειδωτικό στρες[4]. Από την άλλη πλευρά, η τοπική εφαρμογή Βιταμίνης C έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της ικανότητάς της να επανορθώνει τα σημάδια της φωτογήρανσης[5].

Το SPF είναι, φυσικά, εξαιρετικά σημαντικό για τους κατοίκους των πόλεων. Δοκιμές in vitro υποδεικνύουν ότι τα φίλτρα UV και RSV βοηθούν στην καταπολέμηση του αντικτύπου της φωτορύπανσης. Προστατεύστε καθημερινά την επιδερμίδα σας με ένα αντιηλιακό προϊόν, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών· με τόσες κρέμες ημέρας εμπλουτισμένες με SPF, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία: επιλέξτε ένα προϊόν πολλαπλών οφελών, που να εξασφαλίζει ενυδάτωση και προστασία6.

Τέλος, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε το πρόγραμμα περιποίησής σας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οι πρόσθετες καταπονήσεις του αστικού περιβάλλοντος. Η ζωή στην πόλη είναι, συχνά, συνώνυμο της ρύπανσης, των ακαθαρσιών και της σκόνης –συνεπώς, του κακής ποιότητας αέρα που κατακάθεται στην επιδερμίδα προκαλώντας μαύρα στίγματα και ατέλειες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, οι ειδικοί συνιστούν τον βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας.


[1] Goldsmith, L.A ‘Skin effects of air pollution’ in Otolaryngology and head and neck surgery 114.2 (1996) σ. 217-219 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8637736]
[2] Kiecolt-Glaser, J.K., Preacher, K.J., MacCallum, R.C., Atkinson, C., Malarkey, W.B., Glaser, R., 2003. ‘Chronic stress and age-related increases in the proinflammatory cytokine IL-6.’ Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 100, σ. 9090—9095.
[3] Kiecolt-Glaser et al. ‘How stress and anxiety can alter immediate and latephase skin test responses in allergic rhinitis’ in Psychoneuroendocrinology 34 (2009) σ. 670—680
[4] Ido, Y. et al, ‘Resveratrol prevents oxidative stress-induced senescence and proliferative dysfunction by activating the AMPK-FOXO3 cascade in cultured primary human keratinocytes’ στο Public Library of Science 3.10 (2015) [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25647160]
[5] Darr, D., Dunston, S. et al, ‘Effectiveness of antioxidants (vitamin C and E) with and without sunscreens as topical photoprotectants’ στο Acta dermato-venereologica 76.4 (1996)σ. 264-268 [Προσβάσιμο στο: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8869680/] 
[6] L’Oréal Scientific Report: new knowledge data about pollution and photopollution concept, Aulnay-Sous-Bois, May 2017.

go to top