Πώς καταπολεμάται η ξηρή επιδερμίδα & το χειμερινό εξάνθημα

Η χαμηλή υγρασία, η ξηρή ατμόσφαιρα, ο άνεμος και το κρύο επηρεάζουν σημαντικά τόσο την όψη όσο και την αίσθηση της επιδερμίδας σας. Μάθετε παρακάτω πώς μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα περιποίησής σας, ώστε να προσφέρετε στην επιδερμίδα σας όλη τη φροντίδα που χρειάζεται τον χειμώνα.


Οι επιπτώσεις της χαμηλής θερμοκρασίας στην επιδερμίδα.

Οι ψυχρές θερμοκρασίες και η χαμηλή υγρασία ελαττώνουν την ποσότητα του νερού στην ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας τα επίπεδα ενυδάτωσης της επιδερμίδας σας[1].

Αυτό, σε συνάρτηση με τον άνεμο και τη θέρμανση στους εσωτερικούς χώρους, προκαλεί βλάβες στον προστατευτικό λιπιδικό φραγμό της επιδερμίδας, καθιστώντας τον επιρρεπή στην απώλεια νερού[2]. Η αυξημένη αυτή ξηρότητα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των φυσικών ελαίων της επιδερμίδας, με περαιτέρω συνέπειες την ερυθρότητα, τον ερεθισμό και τον κνησμό, με άλλα λόγια το χειμερινό εξάνθημα.

"Οι ψυχρές θερμοκρασίες και η χαμηλή υγρασία ελαττώνουν την ποσότητα του νερού στην ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας τα επίπεδα ενυδάτωσης της επιδερμίδας σας. "

 

Χειμερινό εξάνθημα: 10 πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε, και πώς μπορείτε να το αποτρέψετε.

 

Για να αποφύγετε το χειμερινό εξάνθημα, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε κατάλληλα το πρόγραμμα περιποίησής σας. Όταν ο καιρός ψυχράνει, περιορίστε τη συχνότητα που κάνετε απολέπιση (περίπου δύο φορές την εβδομάδα), καθώς το κρύο κάνει την επιδερμίδα πιο ευαίσθητη[3].

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απολέπιση απομακρύνει την ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας, κάτι που μπορεί να διαταράξει τον δερματικό φραγμό προκαλώντας απώλεια νερού και αυξημένη ευαισθησία[4]. 

Μια σύνθεση με μικρότερους κόκκους, όπως αυτοί που λαμβάνονται από το βερίκοκο, θα απολεπίσει αποτελεσματικά την επιδερμίδα σας, χωρίς όμως να προκαλέσει ευερεθιστότητα. Εναλλακτικά, μια σύνθεση με γλυκολικό οξύ μπορεί επίσης να έχει το αποτέλεσμα του χημικού πίλινγκ, χωρίς να ερεθίσει την επιδερμίδα. Άλλοι τρόποι να αναβαθμίσετε το πρόγραμμα περιποίησής σας είναι οι εξής:
 

  • Αντικαταστήστε τις λοσιόν καθαρισμού με βάση το νερό με μια πιο κρεμώδη σύνθεση.
  • Χρησιμοποιήστε έναν ενυδατικό ορό μετά τον καθαρισμό και πριν από την ενυδατική σας, για έξτρα ενυδάτωση.
  • Χρησιμοποιήστε μια πιο πλούσια ενυδατική κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για να καταπολεμήσετε την ξηρότητα.
  • Αποφύγετε να κάνετε μπάνιο με πολύ καυτό νερό, καθώς αυτό μπορεί να εντείνει την ξηρότητα[5].
  • Να ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας ανά τακτά διαστήματα μέσα στη μέρα, ιδίως μετά το μπάνιο και το πλύσιμο των χεριών.
  • Να χρησιμοποιείτε υποαλλεργικά προϊόντα (καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους), εμπλουτισμένα με γλυκερίνη ή βούτυρο καριτέ, καθώς είναι πιο ήπια για την επιδερμίδα.
  • Να φοράτε ρούχα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, καθώς αφήνουν την επιδερμίδα να αναπνέει και αποτρέπουν την εφίδρωση που προκαλεί ερεθισμούς.
  • Να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό, ακόμα κι όταν ο καιρός είναι κρύος ή συννεφιασμένος, διότι οι ακτίνες UV μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα[6].
  • Η χρήση ενός υγραντήρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα σας απαλλάξει από την ξηρή ατμόσφαιρα που ενίοτε δημιουργείται λόγω της χαμηλής υγρασίας.
  • Να κρατάτε την επιδερμίδα σας πάντοτε ενυδατωμένη, καθώς η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη υγεία της[7].

 

[1] Engebretsen, K.A. et al, 'The effect of environmental humidity and temperature on skin barrier function and dermatitis.' στο Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 30.2 (2016) σ. 223-49 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26449379]

[2] Engebretsen, K.A. et al, 'The effect of environmental humidity and temperature on skin barrier function and dermatitis.' στο Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 30.2 (2016) σ. 223-49 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26449379] 

[3] Rodan, K. et al, ‘Skincare Bootcamp: The Evolving Role of Skincare’ στο PRS Global Open.4.12 (2016) [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5172479/]

[4] Caspers, P.J et al. 'Sensitive Skin: Assessment of the Skin Barrier Using Confocal Raman Microspectroscopy' στο Skin pharmacology and Physiology 30.1 (2017) σ. 1–12. [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5516410/]

[5] Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG) στο Informed Health Online, Cologne, Germany 2006-. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK424900/ 

[6] Anderson, P.A et. al, ‘Environmental Cues to Ultraviolet Radiation and Personal Sun Protection In Outdoor Winter Recreation‘ στο Arch Dermatology 146.11 (2010) σ. 1241–1247. [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3364536/]

[7] Bujan, J. et al 'Dietary water affects human skin hydration and biomechanics' in Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology 8 (2015) σ.413-421 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4529263/]

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ