Τι είναι η ελαστίνη και γιατί είναι σημαντική για το δέρμα;

Για τη διατήρηση της υγείας και της λάμψης του δέρματος απαιτείται ειδική φροντίδα, καθώς αυτό εκτίθεται σε εξωτερικές επιθέσεις, όπως οι καιρικές συνθήκες, η υπεριώδης ακτινοβολία, η ρύπανση και πολλά άλλα. 

Επιπλέον, η εμφάνιση του δέρματός μας μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και τη γενική μας ευεξία. Η υιοθέτηση καλών συνηθειών, όπως μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ή η γνώση της σωστής φροντίδας του δέρματος του προσώπου, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των δερματικών βλαβών, στην καθυστέρηση των σημαδιών γήρανσης και στη βελτίωση της εμφάνισής του. 

Σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε πόσο σημαντική είναι η βελτίωση της υγείας του δέρματος και τον ρόλο που παίζει η ελαστίνη στη διατήρηση της ελαστικότητάς του.
 
Τι είναι η ελαστίνη; 

Η ελαστίνη είναι μια πρωτεΐνη και, επίσης, συστατικό του συνδετικού ιστού του ανθρώπινου σώματος και, επομένως, του δέρματός μας, καθώς το χόριο είναι ένας συνδετικός ιστός. Η σημασία της είναι καθοριστική, καθώς συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος. 

Όντας σε αρμονία με τις ίνες κολλαγόνου, η ελαστίνη συμβάλλει στη διατήρηση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του δέρματος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ισορροπία μεταξύ της σύνθεσης και της αποδόμησης των συστατικών του δέρματος, και καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή ελαστίνης μειώνεται, οπότε εμφανίζονται οι ρυτίδες και η χαλάρωση. 

Για να διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος, είναι απαραίτητο να εστιάσουμε στην ελαστίνη και να ενισχύσουμε τη φροντίδα του δέρματος του προσώπου, συμπεριλαμβάνοντας στη ρουτίνα μας προϊόντα που αποκαθιστούν ορατά την απώλεια ελαστίνης.

Τι προκαλεί την απώλεια ελαστίνης στο δέρμα;

Οι βλαβερές επιδράσεις των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου, η ρύπανση του περιβάλλοντος, ο χρόνος και οι ανθυγιεινές συνήθειες μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της γήρανσης και, επομένως, στην απώλεια της ελαστίνης στο δέρμα μας, οδηγώντας στην πρόκληση ρυτίδων στο πρόσωπο, λεπτών γραμμών και χαλάρωσης.

Παρακάτω απαριθμούμε και εξηγούμε λεπτομερέστερα πώς αυτοί οι παράγοντες παίζουν ρόλο στην απώλεια ελαστίνης.

Η ηλιακή ακτινοβολία και η απώλεια ελαστίνης

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς επαρκή προστασία μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στο δέρμα μας, από πρόωρη γήρανση, ρυτίδες ή χαλάρωση έως ελαστικότητα και διαταραχές του χρώματος. 

Προκειμένου να διατηρήσουμε ορατά νεανικό και συνεπώς ελαστικό δέρμα, πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για την πρόληψη των βλαβών που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο και να μεριμνούμε για τη διατήρηση της καλής εμφάνισης του δέρματός μας. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την ελαχιστοποίηση των βλαβών που προκαλεί στο δέρμα μας η ηλιακή ακτινοβολία, ιδίως η υπεριώδης. 

Η επένδυση σε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος και η καθημερινή εφαρμογή του είναι το πρώτο βήμα για να διασφαλίσουμε ότι το δέρμα μας προστατεύεται από την ηλιακή ακτινοβολία και να αποφύγουμε έτσι τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παραγωγή ελαστίνης. Επιπλέον, η χρήση προστατευτικού ρουχισμού και ο προγραμματισμός του χρόνου παραμονής σας σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να αποφεύγουμε τις ώρες αιχμής του ήλιου, μπορεί επίσης να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των βλαβών από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Φυσικά, η ηλιοθεραπεία και η παραμονή στο ύπαιθρο έχει οφέλη και αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Απλώς πρέπει να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους όταν κάποιος εκτίθεται σε καθημερινή βάση στον ήλιο ή όταν εκτίθεται σε δυνατό ήλιο. Τα ηλιακά εγκαύματα, η μακροχρόνια γήρανση, ακόμη και ο καρκίνος του δέρματος είναι μερικές από τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αν δεν λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Προστατεύοντας το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία  και λαμβάνοντας φροντίδα που προσφέρει ελαστικότητα και ενυδάτωση, μπορούμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας εμφανώς υγιές.
 
Περιβαλλοντική ρύπανση

Η ρύπανση αυξάνει το οξειδωτικό στρες μέσω του σχηματισμού ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να επιβαρύνουν την επιδερμίδα μας προκαλώντας βλάβες στον δερματικό φραγμό και στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η γήρανση του δέρματος. Ένδειξη   της πρόωρης γήρανσης αποτελεί η εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, καθώς και μιας θαμπής, κουρασμένης όψης της επιδερμίδας. 

Για να καταπολεμήσουμε τα προβλήματα που προκαλούνται από τη ρύπανση του περιβάλλοντος, πρέπει να ενσωματώσουμε στη ρουτίνα φροντίδας της επιδερμίδας μας μέτρα προστασίας προκειμένου να διατηρήσουμε την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να συμπεριλάβουμε στη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου μας αντιοξειδωτικά, καθώς τα μόρια αυτά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από τη ρύπανση. Επιπλέον, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας καθημερινά, ώστε να εμποδίζουμε τη συσσώρευση ρύπων και βρομιάς στην επιφάνεια του δέρματος.

Καθημερινές συνήθειες

Η ανάπτυξη ωφέλιμων συνηθειών είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευεξία μας και, κατά συνέπεια, για την πρόληψη μείωσης της ελαστίνης του δέρματος:

Έχουμε ήδη δει ότι η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού είναι ένας εξαιρετικός τρόπος φροντίδας του δέρματός μας. 

Μια άλλη καθημερινή συνήθεια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την κατάσταση του δέρματός σας είναι να το διατηρείτε ενυδατωμένο. Μην ξεχνάτε να αναζητάτε προϊόντα ενυδάτωσης που περιέχουν ενεργά συστατικά ικανά να συγκρατούν την υγρασία στο δέρμα, όπως το υαλουρονικό οξύ.

Μια ισορροπημένη διατροφή συνεπάγεται επίσης πολλά οφέλη για το δέρμα μας. Τρόφιμα όπως τα βατόμουρα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, συμβάλλοντας έτσι στην επιβράδυνση της απώλειας κολλαγόνου και ελαστίνης

Σημάδια ηλικίας

Η απώλεια ελαστίνης λόγω γήρανσης συντελείται σταδιακά και εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο. Το δέρμα μας χάνει βαθμιαία την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του με φυσικό τρόπο.

Καθώς μεγαλώνουμε, η δραστηριότητα των ινοβλαστών, δηλαδή των κυττάρων που συνθέτουν την ελαστίνη, μειώνεται. Η ελαστίνη στους ιστούς μπορεί επίσης να υποστεί αλλαγές στη δομή και την ποιότητα καθώς γερνάμε, γεγονός που επίσης συμβάλλει στην απώλεια λειτουργικότητας.

Εκτός από αυτές τις αλλαγές, το δέρμα μπορεί παράλληλα να γίνει πιο ξηρό, πιο αφυδατωμένο και πιο επιρρεπές σε ερεθισμούς καθώς μεγαλώνουμε. Το σώμα παράγει λιγότερο σμήγμα, το οποίο είναι το μείγμα λιπών που παράγονται στον σμηγματογόνο αδένα και παίζουν βασικό ρόλο στην προστασία του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθανόμαστε τράβηγμα ή φαγούρα στο δέρμα, κάτι που το καθιστά πιο ευάλωτο σε εξωτερικούς παράγοντες που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ελαστίνη.
 
Κολλαγόνο και ελαστίνη: ποιες είναι οι διαφορές;

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι βασικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο δέρμα και σε άλλους ιστούς του σώματος, κυρίως στους συνδετικούς. Αν και είναι εξίσου σημαντικές για τη διατήρηση της δομής και της ελαστικότητας του δέρματος, έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές στη δομή και τη λειτουργία τους.

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο δέρμα και αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του ξηρού βάρους του δέρματος. Πρόκειται για μια ινώδη πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι η δομή της έχει τη μορφή μακριών, λεπτών ινών, που προσδίδουν στο δέρμα μεγάλη αντοχή. Επίσης, παρέχει στο δέρμα δομή και είναι υπεύθυνο για τη διατήρησή του σφριγηλού και τεντωμένου.

Η ελαστίνη, από την άλλη, είναι μια ελαστική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα σε μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με το κολλαγόνο. Χάρη σε αυτήν το δέρμα διαθέτει ελαστικές ιδιότητες, δηλαδή ανακτά την αρχική του θέση ύστερα από τέντωμα.

Πώς να φροντίζετε το δέρμα του προσώπου για να αποτρέψετε την απώλεια ελαστίνης

Το υγιές δέρμα είναι απαραίτητο για μια νεανική εμφάνιση:

Ρουτίνα καθαρισμού

Το Pureté Thermale Fresh Cleansing Gel - Δροσερό Gel Καθαρισμού Προσώπου από τη VICHY LABORATOIRES είναι ένα προϊόν καθαρισμού προσώπου που έχει πολλά οφέλη για το δέρμα. Περιλαμβάνει συστατικά φυσικής προέλευσης, που βοηθούν στην ενυδάτωση και την απαλότητα της επιδερμίδας και στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων ρύπανσης. Επιπλέον, είναι δερματολογικά ελεγμένο, υποαλλεργικό και κατάλληλο για το ευαίσθητο δέρμα. Η χρήση του Pureté Thermale Fresh Cleansing Gel αφήνει την επιδερμίδα σας καθαρή, απαλή και φρέσκια, με μια αίσθηση άνεσης. Συνεπώς, αποτελεί απαραίτητο προϊόν σε κάθε ρουτίνα φροντίδας του δέρματος.
 
Ρουτίνα ενυδάτωσης

Η καθημερινή ενυδάτωση προσώπου είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της καλής εμφάνισης του δέρματος. Με τη σωστή ενυδατική ρουτίνα, το δέρμα είναι επίσης σε θέση να απορροφήσει καλύτερα άλλα προϊόντα, όπως ορούς και κρέμες, τα οποία θα το κάνουν να δείχνει πιο ομοιόμορφο, λείο και νεανικό.

Ειδικός ορός ρετινόλης

Ο ορός είναι ένα προϊόν εξειδικευμένης φροντίδας, με έναν υψηλό συνδυασμό ενεργών συστατικών, ανάλογα με τη δράση του και τις ανάγκες του δέρματος, και μπορεί να αποτελέσει έναν μεγάλο σύμμαχο όταν ο σκοπός είναι η επίτευξη μιας πιο νεανικής όψης του προσώπου. Για το δέρμα που απαιτεί αντιγηραντική θεραπεία, το Liftactiv Retinol Specialist Serum – Ορός Προσώπου για Βαθιές Ρυτίδες βοηθά στη μείωση της ορατότητας των ρυτίδων και των γραμμών έκφρασης, ενώ παράλληλα βελτιώνει την υφή του.
 
Αυτός ο αντιγηραντικός ορός περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από καθαρή ρετινόλη, η οποία συμβάλλει στην ανάπλαση του δέρματος και στη βελτίωση της υφής του, και από κλάσματα προβιοτικών, με ενισχυτικές ιδιότητες που βελτιώνουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος.

Η τακτική χρήση του Liftactiv Pure Retinol Specialist Serum θα χαρίσει στο δέρμα σας σφριγηλότητα και απαλότητα, εξουδετερώνοντας ορατά τις ρυτίδες και αφήνοντας την επιδερμίδα πιο λεία και νεανική.

Liftactiv Collagen Specialist Κρέμα Ημέρας

Μόλις εφαρμοστεί ο ορός, το επόμενο βήμα περιλαμβάνει τη χρήση ενυδατικής κρέμας ημέρας. Συνιστούμε τη χρήση μιας κρέμας, αντιγηραντικής ή ενυδατικής, που να ταιριάζει στις ανάγκες και τον τύπο του δέρματός σας. 

H Liftactiv Specialist Collagen Day Cream – Κρέμα Ημέρας με Κολλαγόνο διορθώνει ορατά τις ρυτίδες και επαναπροσδιορίζει το περίγραμμα, κάνοντας τον τόνο του δέρματος ομοιόμορφο, ώστε η επιδερμίδα σας να φαίνεται χυμώδης και σφριγηλή, χάρη στη σύνθεσή της που αποτελείται από πεπτίδια προ-κολλαγόνου (με αντιγηραντικές ιδιότητες, των οποίων η αποτελεσματικότητα  στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου έχουν αποδειχθεί μέσα από μελέτες in vitro) και βιταμίνη Cg (με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, η οποία συμβάλλει στην εξομάλυνση του τόνου, προσφέρει φωτεινότητα και θωρακίζει το δέρμα ενάντια στο οξειδωτικό στρες).

Liftactiv Specialist Κρέμα Nυκτός Kολλαγόνου

Εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματός σας, εκτός από τη χρήση μιας κρέμας ημέρας που ενυδατώνει και παρέχει αντιγηραντικά οφέλη, αξίζει να συμπληρώσετε τη ρουτίνα σας με μια κρέμα νυκτός.

H Liftactiv Specialist Collagen Night Cream – Κρέμα Νύχτας με Κολλαγόνο θα γίνει ο σύμμαχός σας κατά της γήρανσης. Με συσφικτικά πεπτίδια, βιταμίνη Cg και φυσική ρεσβερατρόλη στη σύνθεσή της, αυτή η κρέμα βελτιώνει τη σφριγηλότητα του δέρματος, φωτίζει και μειώνει τις ρυτίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας, για μια αψεγάδιαστη, υγιή επιδερμίδα.

Αντηλιακή προστασία

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η κατάλληλη αντηλιακή προστασία μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων των υπεριωδών ακτίνων στο δέρμα και στην ελαχιστοποίηση της κυτταρικής βλάβης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υποβάθμισης της ελαστίνης.

To Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+ Αντηλιακό Προσώπου κατά της Φωτογήρανσης είναι ένα προϊόν που αναπτύχθηκε για να σας προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB, συμβάλλοντας στη μείωση των σημαδιών της φωτογήρανσης. Αυτό το αντηλιακό, με υδρόρρευστη υφή, έχει αντιοξειδωτική δράση που αποδεδειγμένα μειώνει την υπεροξείδωση των λιπιδίων. Στη σύνθεσή του περιλαμβάνονται Βιταμίνη Β3 και Πεπτίδια με αντιγηραντικές ιδιότητες, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της ελαστικότητας και στη διόρθωση-πρόληψη των σκούρων κηλίδων.

Αυτό το αντηλιακό είναι μια εξαιρετική επιλογή για καθημερινή χρήση αλλά και για έντονη έκθεση στον ήλιο. Είναι ιδανικό για εφαρμογή πριν από το foundation, καθώς η εξαιρετικά ελαφριά, υδρόρρευστη υφή του χαρίζει ένα μεταξένιο και λείο φινίρισμα, χωρίς λευκά ίχνη. Επιπλέον, αυτό το φωτοπροστατευτικό μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προϊόντα της VICHY LABORATOIRES ως το τελευταίο βήμα της ρουτίνας σας, επιτρέποντάς σας να δημιουργήσετε μια εξατομικευμένη ρουτίνα αντιγήρανσης.

Είναι σχεδιασμένο με την τεχνολογία NETLOCK, η οποία παρέχει ένα ομοιογενές φίλτρο με τη μορφή συνεχούς δικτύου που βελτιώνει τη σταθερότητα των φίλτρων. Επιπλέον, περιλαμβάνει ένα σύστημα φιλτραρίσματος με Mexoryl XL, που κάνει αυτό το φωτοπροστατευτικό να παρέχει προστασία ευρέος φάσματος UVB και UVA με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας (SPF50+/PPD46), συμβάλλοντας στη μείωση των επιπτώσεων της ηλιακής ακτινοβολίας. 

Τώρα γνωρίζετε τι είναι η ελαστίνη και πώς μπορείτε να βοηθήσετε στη διαφύλαξη αυτής της ίνας στο δέρμα σας. Για να διατηρήσετε αυτή την πρωτεΐνη σε βέλτιστα επίπεδα, είναι απαραίτητο να ασπαστείτε μια ρουτίνα φροντίδας του δέρματος με μια ποικιλία ευεργετικών συνηθειών για την προστασία του δέρματος από τους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης και την αλλοίωση του δερματικού ιστού του προσώπου. Ενσωματώστε τα προϊόντα VICHY LABORATOIRES στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας και επαναφέρετε τη σφριγηλότητα, τη λάμψη και τη νεανική εμφάνιση του προσώπου σας.
skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ