Πώς το υαλουρονικό οξύ αναζωογονεί την επιδερμίδα

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα ενεργό συστατικό με μοναδικές ενυδατικές ιδιότητες. Παρακάτω, εξετάζουμε τις ιδιότητες αυτές, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αναζωογονεί την επιδερμίδα.

 

Η αναζωογονητική δράση του υαλουρονικού οξέος.

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα συστατικό που απαντάται σε πολλές κρέμες, καθώς και, εκ φύσεως, στην επιδερμίδα. Χάρη στη δομή του, έχει την ικανότητα να συγκρατεί και να διατηρεί την υγρασία. Επίσης, παρά τη λέξη «οξύ» στο όνομά του, δεν απολεπίζει την επιδερμίδα, αλλά την αναζωογονεί.

Το υαλουρονικό οξύ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ
1000 X το βάρος του σε νερό

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να συγκρατήσει έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, ενώ, χάρη στις υγροσκοπικές ιδιότητές του, έλκει νερό από το περιβάλλον.

Το υαλουρονικό οξύ δρα σαν μοριακό «σφουγγάρι», κάτι που το καθιστά πολύτιμο συστατικό για την περιποίηση της επιδερμίδας. Επιπλέον, δημιουργεί ένα φιλμ γύρω από την επιδερμίδα, αφήνοντάς την πιο λεία, πιο απαλή και πιο ενυδατωμένη. Χαρίζει στην επιδερμίδα αναζωογονημένη, λαμπερή όψη. Το μόριο του υαλουρονικού οξέος διαστέλλεται[1] και δίνει όγκο στα επιδερμιδικά κύτταρα, γεμίζοντας έτσι τις λεπτές γραμμές και κάνοντας την επιδερμίδα να φαίνεται πιο σφριγηλή. 


Το υαλουρονικό οξύ συγκρατεί υγρασία στα κενά μεταξύ των κυττάρων της επιδερμίδας, βοηθώντας την έτσι να διατηρήσει το σφρίγος της. Απαλύνει τις λεπτές γραμμές, συσφίγγοντας και λειαίνοντας την επιδερμίδα. Βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας και αναζωογονεί τις επιφανειακές στοιβάδες της, προσφέροντας ενυδάτωση, λάμψη, και απαλή αίσθηση.

"Το υαλουρονικό οξύ δρα σαν μοριακό «σφουγγάρι», έλκοντας νερό από το περιβάλλον του."

Το υαλουρονικό οξύ δρα σαν μοριακό «σφουγγάρι», έλκοντας νερό από το περιβάλλον του.

 

Πώς το υαλουρονικό οξύ δρα ενάντια στα σημάδια της γήρανσης.

 

Εκ φύσεως, τα επίπεδα υαλουρονικού οξέος μειώνονται σταδιακά, κάτι που οδηγεί στην αφυδάτωση της επιδερμίδας και τον σχηματισμό ρυτίδων[2]. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, η ικανότητα του οργανισμού να παράγει υαλουρονικό οξύ επιβραδύνεται. Αυτό σημαίνει ότι η επιδερμίδα χάνει την ικανότητά της να συγκρατεί την υγρασία, με αποτέλεσμα την απώλεια της σφριγηλότητας, της ελαστικότητας και του σφρίγους. 

Επιπλέον, η αφυδάτωση της επιδερμίδας μπορεί να εντείνει ορατά τις λεπτές γραμμές, τη χαλάρωση και τη θαμπάδα.   

Η τοπική εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος, με τις πανίσχυρες ενυδατικές ιδιότητες, μπορεί να επιβραδύνει και να επανορθώσει τα σημάδια της γήρανσης, αφήνοντας την επιδερμίδα ενυδατωμένη και πιο λεία. Οι ενυδατικές αυτές ιδιότητες και η επακόλουθη δράση τους καθιστούν το υαλουρονικό οξύ ένα εξαιρετικά πολύτιμο και ωφέλιμο συστατικό στην περιποίηση της επιδερμίδας.

[1] Chun, C. et al, 'Effect of molecular weight of hyaluronic acid (HA) on viscoelasticity and particle texturing feel of HA dermal biphasic fillers' στο Biomaterials Research 20.1 (2016) σ. 24 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5013587/]
[2] John, H.E et al, 'Perspectives in the selection of hyaluronic acid fillers for facial wrinkles and aging skin' στο Patient Preference and Adherence 3 (2009) σ. 225-230 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2778417/]

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ