Πώς η ρεσβερατρόλη βοηθάει στην αντιγήρανση

Γνωστά για τις αντιγηραντικές ιδιότητές τους, τα αντιοξειδωτικά κατέχουν περίοπτη θέση στον κόσμο της περιποίησης της επιδερμίδας.

 

Τι είναι η ρεσβερατρόλη και πού απαντάται;

Η ρεσβερατρόλη ανήκει στις πολυφαινόλες, μια οικογένεια αντιοξειδωτικών ουσιών. Μολονότι συνήθως τις συνδυάζουμε με τη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και τα σταφύλια, οι πολυφαινόλες απαντώνται σε ευρεία ποικιλία φυσικών συστατικών, και ιδίως στα ωμά λαχανικά, τα φρούτα, τα βότανα και τα μπαχαρικά.

Τα αντιοξειδωτικά έχουν συσχετιστεί με τη μείωση των ορατών σημαδιών γήρανσης και, πιο συγκεκριμένα, με την καταπολέμηση των επιπτώσεων του οφειλόμενου στην ακτινοβολία UV οξειδωτικού στρες[1]. Ειδικά για την περίπτωση της ρεσβερατρόλης, οι ερευνητές αναφέρουν ότι «…η επιδερμίδα είναι ιδανική για την εφαρμογή του πολλά υποσχόμενου αυτού παράγοντα, διότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης είναι πολύ αποτελεσματικές ενάντια στο ισχυρό οξειδωτικό στρες που τα επιδερμιδικά κύτταρα υφίστανται συχνά»[2]. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η ρεσβερατρόλη, ένα απολύτως φυσικό συστατικό[3], συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μιτοχονδρίων που βοηθούν στην κυτταρική αναπνοή (δοκιμή in vitro).

 

80% της πρόωρης
γήρανσης της επιδερμίδας
οφείλεται σε 
εξωτερικούς παράγοντες

 

Πώς η ρεσβερατρόλη βοηθά την επιδερμίδα

Έχει αποδειχθεί ότι η ρεσβερατρόλη βοηθά την επιδερμίδα με πολλούς και εξίσου σημαντικούς τρόπους. Πρωτίστως, έχει διαπιστωθεί ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης παρουσιάζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα ενάντια στις επιπτώσεις της φωτορύπανσης (δοκιμή in vitro) –έναν από τους κυριότερους παράγοντες του αστικού περιβάλλοντος που επηρεάζουν την επιδερμίδα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν από τη L’Oréal, η ρεσβερατρόλη ενισχύει τις φυσικές αντιοξειδωτικές άμυνες της επιδερμίδας, βελτιώνοντας την ικανότητά της να αποκρίνεται (και να επανορθώνει) στα σημάδια γήρανσης που οφείλονται στη φωτορύπανση.

 

Η ρεσβερατρόλη έχει επίσης συσχετιστεί με τη μείωση των οφειλόμενων στην ακτινοβολία UV δυσχρωμιών, καθώς και με την αύξηση της σύνθεσης κολλαγόνου[4]. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία UV, ευθύνονται για πάνω από το 80% της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας, αυτό υποδηλώνει ότι η ρεσβερατρόλη είναι πιθανό να επηρεάσει θετικά τη διατήρηση της νεανικότητας της επιδερμίδας.

Ωστόσο, μέσω έρευνας διαπιστώθηκε ότι η από του στόματος χορήγηση ρεσβερατρόλης δεν επαρκεί για τη θεραπεία των δερματικών διαταραχών[5]. Αντιθέτως, η τοπική εφαρμογή επιτρέπει σε όλα τα οφέλη της ρεσβερατρόλης να διεισδύουν απευθείας στην επιδερμίδα –αντί να μεταβολίζονται σε άλλα σημεία του σώματος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των φυσικών αντιοξειδωτικών μηχανισμών της επιδερμίδας.

 

[1] https://www.netdoctor.co.uk/healthy-eating/a10835/antioxidants-and-oxidative-stress/
[2] Ndiaye, M. et al, ‘The Grape Antioxidant Resveratrol for Skin Disorders: Promise, Prospects, and Challenges in Archives of biochemistry and biophysics 508.2 (2011) σ. 160-174 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3060966/]
[3] Εκχυλίζεται από τη ρίζα του φυτού polygonum cuspinadum
[4] Soeur, J. et al, ‘Skin resistance to oxidative stress induced by resveratrol: from Nrf2 activation to GSH biosynthesis’ στο Free Radical Biology and Medicine 78 (2015) σ. 213-223
[5] Hung, C.F. ‘Delivery of resveratrol, a red wine polyphenol, from solutions and hydrogels via the skin’ στοBiological & pharmaceutical bulletin 31.5 (2008) σ. 955-962 [Προσβάσιμο στο: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18451526/]

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ