Μπορεί η ρύπανση να προκαλέσει γήρανση του δέρματος;

Ατέλειες; Καφέ κηλίδες; Ρυτίδες; Η ρύπανση θα μπορούσε να είναι μία από τις αιτίες. Ζητήσαμε από τη δερματολόγο Dr Nina Roos να μας εξηγήσει πώς μπορεί να γεράσει το δέρμα μας η ρύπανση.

Dr. Nina Roos

Δερματολόγος

Πώς βλάπτει η ρύπανση το δέρμα;

Αμέτρητες μελέτες έχουν δείξει ότι η ρύπανση μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη γήρανση του δέρματος.[1] Έρευνα που διενεργήθηκε από την L'Oréal σε Μεξικό και Κίνα έδειξε μείωση στην ενυδάτωση και αυξημένη παραγωγή σμήγματος μεταξύ των συμμετεχόντων που εκτέθηκαν υπερβολικά στη ρύπανση, ενώ η ρύπανση έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλεί σημάδια στο δέρμα και καφέ κηλίδες, καθώς επίσης ότι συνδέεται με την καταστροφή του όζοντος, ενώ είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για την πρόκληση καρκίνου του δέρματος.[2]

Λες και η ρύπανση από μόνη της δεν είναι αρκετά επιβλαβής, έχει “διπλό αποτέλεσμα” όταν συνδυάζεται με τις ακτίνες UV.

Όταν σχετίζεται με έκθεση στον ήλιο, η βλάβη από τη ρύπανση μετατρέπεται σε αυτό που είναι γνωστό ως ‘φωτορύπανση’[3][4], προκαλώντας οξειδωτικό στρες στο σώμα και επισπεύδοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Η δερματολόγος Dr Nina Roos αναφέρει:“ Ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει η ρύπανση το δέρμα μας. Εκτός από τις ακτίνες UV, ο καπνός του τσιγάρου μπορεί και αυτός να προκαλέσει αυτό το «διπλό αποτέλεσμα», σε συνδυασμό με τη ρύπανση και να βλάψει το δέρμα.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση των σημαδιών που προκαλούνται από τη ρύπανση;

Σε ό,τι αφορά βλάβες που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία ή τη ρύπανση, η προσαρμογή της φροντίδας της επιδερμίδας και της διατροφής σας ως μέρος μιας καθολικής προσέγγισης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως κόκκινα μούρα και πράσινα φύλλα, θα βοηθήσουν ώστε να σταματήσουν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούνται από τους εν λόγω περιβαλλοντικούς παράγοντες, να βλάπτουν τα κύτταρα της επιδερμίδας.

Πιο συγκεκριμένα, η Nina συνιστά να προσέχετε τη φροντίδα καθαρισμού του προσώπου σας και να απομακρύνετε πλήρως τα υπολείμματα και τους ρύπους είτε φοράτε μακιγιάζ σε καθημερινή βάση είτε όχι. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να φοράτε προϊόντα με SPF όλο το έτος, για να βοηθήσετε στην προστασία του δέρματος από τη φθορά της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία, όπως είδαμε πιο πάνω, επιδεινώνει επίσης τον αντίκτυπο που έχει η ρύπανση στο δέρμα. Ωστόσο, οι συνθέσεις με SPF μπορούν ακόμα να παραμείνουν στην επιδερμίδα εκτός εάν αφαιρεθούν σωστά με λοσιόν ή τζελ καθαρισμού. Επομένως θα πρέπει να καθαρίζετε καλά την επιδερμίδα για να αφαιρείτε κάθε ίχνος αντηλιακής προστασίας καθώς και τις τοξίνες που προκύπτουν από κακής ποιότητας αέρα.

Η απολέπιση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της εμφάνισης μαύρων στιγμάτων και πανάδων, καθώς και στην αφαίρεση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, τα οποία μπορούν να δώσουν στην επιδερμίδα κουρασμένη ή θαμπή όψη. Η βιταμίνη C έχει και αυτή αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των καφέ κηλίδων που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της έκθεσης στη ρύπανση, οπότε αν η υφή ή ο ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος της επιδερμίδας σας αποτελεί μία από τις κύριες ανησυχίες σας, επιλέξτε ένα απολεπιστικό προϊόν, εμπλουτισμένο με βιταμίνη C για πιο φωτεινή και λεία επιδερμίδα. Οι προϊοντικέςπροτάσεις για την επιδερμίδα οι οποίες περιέχουν βιταμίνη C, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με καφέ κηλίδες ή θαμπάδα, επομένως αξίζει να δοκιμάσετε μια στοχευμένη λύση όπως το Vichy LiftActiv Supreme Vitamine C serum, για λείανση και φωτεινότητα στην κουρασμένη επιδερμίδα. [5]

ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
[1] A Vierkötter. ‘ Environmental pollution and skin aging’ [original article in German] in Der Hautarzt; Zeitschrift für Dermatologie, Venerologie, und verwandte Gebiete 62.8 (2011) pp. 577-581.
[2] Goldsmith, L.A ‘Skin effects of air pollution’ in Otolaryngology and head and neck surgery 114.2 (1996) pp. 577-581.
[3] Pham, D.-M., B. Boussouira, D. Moyal, and Q.l. Nguyen. "Oxidization of squalene, a human skin lipid: a new and reliable marker of environmental pollution studies." International Journal of Cosmetic Science 37.4 (2015): 357-65. Web.
[4] Soeur, J., Belaïdi, J. P., Chollet, C., Denat, L., Dimitrov, A., Jones, C., ... & Erdmann, D. (2017). Photo-pollution stress in skin: Traces of pollutants (PAH and particulate matter) impair redox homeostasis in keratinocytes exposed to UVA1. Journal of Dermatological Science, 86(2), 162-169.
[5] Telang, P. ‘Vitamin C in Dermatology’ in Indian Dermatology Online Journal 4.2 (2013) pp. 143-146

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ