Γιατί μειώνονται τα λιπίδια της επιδερμίδας κατά τη γήρανση;

Η επιδερμίδα είναι συνεχώς εκτεθειμένη σε εξωτερικές επιθέσεις που συνδέονται άμεσα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής στα αστικά κέντρα. Η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση (χημικοί ρύποι, όζον, εντομοκτόνα κλπ), το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, η κατανάλωση αλκοόλ, το έντονο, non-stop στρες, οι κλιματικές αλλαγές (θερμοκρασία, υγρασία, μεταβολές στην ατμοσφαιρική πίεση), οι διακυμάνσεις των γυναικείων ορμονών (εφηβεία, έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση) συνθέτουν το «Εκθεσίωμα» το οποίο ευθύνεται για πάνω από το 80% της γήρανσης της επιδερμίδας. Αυτός ο συνδυασμός περιβαλλοντικών, συμπεριφορικών και ορμονικών παραγόντων δρα αθροιστικά και πλήττει το δέρμα, αλλοιώνει τις βιολογικές λειτουργίες της επιδερμίδας και την οδηγεί στην πρόωρη γήρανση. Για παράδειγμα, οι ακτίνες UV καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, προκαλώντας ρυτίδες, απώλεια σφριγηλότητας, τραχιά υφή και δυσχρωμίες. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την υψηλή ρύπανση των αστικών κέντρων (η οποία προκαλεί οξειδωτικό στρες στα δερματικά κύτταρα) ορίζουν το φαινόμενο της φωτορύπανσης, η οποία επιταχύνει και επιδεινώνει τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης.
 
Ταυτόχρονα, όμως, στο πέρασμα του χρόνου, εξελίσσονται και οι μηχανισμοί της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, όπως είναι η μείωση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης (των βασικών δοκιμών στοιχείων του δέρματος) από τους ινοβλάστες αλλά και της φυσικής παραγωγής υαλουρονικού οξέος, που παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων υδάτωσης της επιδερμίδας. Όμως και το χόριο δεν μένει ανεπηρέαστο: μελέτες έχουν δείξει πως το «ώριμο» χόριο παρουσιάζει περισσότερο από 30% μειωμένα λιπίδια σε σχέση με ένα νεανικό χόριο, αποτέλεσμα της μειωμένης σύνθεσή τους από τα κεραττινοκύτταρα (κυρίως της χοληστερόλης), ενώ στις γυναίκες έχει παρατηρηθεί και μειωμένη παραγωγή ceramides τύπου 2. (1)

Φτάνοντας στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, οι ορμονικές διαταραχές που διαδραματίζονται αυτή την περίοδο, επηρεάζουν ορατά την ποιότητα της επιδερμίδας. Εκτός από την επίδραση που ασκεί στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, των ινών που είναι υπεύθυνες για τη σφριγηλότητα και την πυκνότητά της, η μείωση των οιστρογόνων επηρεάζει γενικότερα την κυτταρική ανανέωση, με αποτέλεσμα οι στιβάδες του δέρματος να καθίστανται σταδιακά πιο λεπτές. Επιπλέον, μειώνεται το υποδόριο λίπος, η παραγωγή σμήγματος αλλά και τα επίπεδα των λιπιδίων, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη λέπτυνση και απώλεια πυκνότητας, να αυξάνεται η απώλεια ελαστικότητας και σφριγηλότητας αλλά και η ξηρότητα, οι ρυτίδες, η χαλάρωση.

 

DHEA: Η ορμόνη της νεότητας

Δεν είναι μόνο η παραγωγή των οιστρογόνων που πέφτει κατακόρυφα – το ίδιο συμβαίνει και σε μία πληθώρα άλλων ορμονών, μεταξύ αυτών και η DHΕΑ, ή Διϋδροεπιανδροστερόνη. Οι ερευνητές της Vichy εστίασαν στο πώς επηρεάζει αυτή η ορμόνη την επιδερμίδα και απέδειξαν ότι από αυτήν εξαρτώνται 38 φυσιολογικές διεργασίες που συμβαίνουν τόσο στην επιδερμίδα, όσο και στο χόριο. Η συγκέντρωση της DHEA στο δέρμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης καθώς μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει τα σημάδια της. Όταν εφαρμόζεται τοπικά στην επιδερμίδα, η DHEA μεταβολίζεται από τα κύτταρα του δέρματος σε θηλυκές και ανδρικές ορμόνες, δηλαδή σε οιστρογόνα και τεστοστερόνη. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν θετικά το πάχος της επιδερμίδας, αναζωογονώντας την. Έτσι, βελτιώνουν τη δομή του χορίου, αυξάνοντας τη σύνθεση του κολλαγόνου VII και προάγοντας την καλύτερη οργάνωση των ινών του δέρματος. Σημαντική, όμως, για τις γυναίκες είναι και αυτή η μικρή ποσότητα ανδρικών ορμονών, καθώς ενισχύει την παραγωγή σμήγματος, απαραίτητου για την υγεία της επιδερμίδας.

Στοχευμένη αντιγηραντική φροντίδα στο σπίτι

Μελετώντας επί σειρά ετών όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με τη γήρανση της επιδερμίδας, πρόωρη και φυσιολογική, από το Εκθεσίωμα μέχρι την δραματική μείωση των οιστρογόνων και της DHEA, η Vichy έχει το ιδανικό πρωτόκολλο αντιγηραντικής φροντίδας για κάθε ζητούμενο.
 
Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να επιλέξετε εκείνο που έχει ανάγκη η επιδερμίδα σας σε κάθε φάση της.
 
Πρωτόκολλο για λείανση ρυτίδων και ανάκτηση σφριγηλότητας
 
Liftactiv H.A. Epidermic Filler: Αυτός ο καινοτόμος ορός αντιγήρανσης αναπληρώνει το 100% της καθημερινής απώλειας Υαλουρονικού οξέος στην επιδερμίδα. Η σύνθεσή του περιέχει 1% Υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους που διορθώνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, 0.5% Υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους που “γεμίζει” την επιδερμίδα στην επιφάνειά της, Ιαματικό Ηφαιστειακό Νερό Vichy που ενδυναμώνει την φυσική άμυνα της επιδερμίδας, βιταμίνη CG και Πεπτίδια που την προστατεύουν από τα σημάδια γήρανσης.
 
Liftactiv Supreme Αντιρυτιδική Κρέμα Προσώπου: Καθημερινή ενυδατική σύνθεση με 5% Ραμνόζη φυσικής προέλευσης, η οποία ενισχύει τη συνολική δομή της επιδερμίδας, λειαίνει τις ρυτίδες, ενισχύει τη σφριγηλότητα και τη λάμψη της. Επιπλέον, το Ιαματικό Ηφαιστειακό Νερό Vichy που περιέχει, πλούσιο σε 15 απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, ενισχύει τον επιδερμιδικό φραγμό και τον προστατεύει από τους παράγοντες του εκθεσιώματος όπως η ακτινοβολία UV και  ρύπανση.

Πρωτόκολλο διόρθωσης των καφέ κηλίδων και των ρυτίδων

Liftactiv Specialist B3 Serum Προσώπου για Κηλίδες: Αυτός ο high-end ορός προσώπου, δρα σε πολλαπλές στιβάδες. Aποτρέπει τον σχηματισμό κηλίδων στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας και, συγχρόνως, απολεπίζει τις ορατές κηλίδες στην επιφάνειά της – αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι λόγω της ρύπανσης και μόνο, οι κηλίδες αυξάνονται κατά 25%! Η εξαιρετικά συμπυκνωμένη σύνθεσή του διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα (της τάξης του 13%) δερματολογικών ενεργών συστατικών για την αντιμετώπιση των κηλίδων, όπως η Νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3), το Γλυκολικό οξύ και απολεπιστικοί παράγοντες. Στη βασική στιβάδα, το Β3 Serum προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση για περιορισμό του σχηματισμού κηλίδων, στην πηγή της μελαγχρωματικής διαταραχής ενώ στην επιφάνεια του δέρματος προσφέρει απολεπιστική δράση για μετρίαση της έντασης των ορατών κηλίδων και επαναφορά του φωτεινού τόνου της επιδερμίδας.

Liftactiv Collagen Specialist Αντιγηραντική Κρέμα Προσώπου: H best selling κρέμα ημέρας επιστρέφει με νέα, ενισχυμένη σύνθεση με τριπλάσια περιεκτικότητα σε πεπτίδια που υποστηρίζουν φυσική διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου, τριπλασιάζοντας την ποσότητά του στην επιδερμίδα! Με συστηματική χρήση, αυτή η υψηλή αντιγηραντική φροντίδα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και ορατά όλα τα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο, όπως οι ρυτίδες, η απώλεια σφριγηλότητας, η τραχιά υφή, η θαμπάδα.

Πρωτόκολλο φροντίδας κατά την Περιεμμηνόπαυση & την Εμμηνόπαυση

Neovadiol Αντιγηραντικό Serum Προσώπου: Ειδικά μελετημένο για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση που θέλουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ορμονικής επιβράδυνσης στην επιδερμίδα τους, αυτό το serum στοχεύει στην απώλεια της πυκνότητας, του όγκου, της σφριγηλότητας, της φρεσκάδας και της λάμψης. Στην καρδιά του κλείνει ένα ισχυρό σύμπλοκο αναπλήρωσης που μιμείται τη δράση της ορμόνης της νεότητας DHEA και επηρεάζει όλους τους σημαντικούς δείκτες νεότητας της επιδερμίδας. Σταδιακά, η επιδερμίδα αναζωογονείται, ξαναβρίσκει την πυκνότητα και την ελαστικότητά της, αναδομείται, η χαλάρωση μειώνεται, το περίγραμμα του προσώπου αναδιαμορφώνεται, η θαμπάδα δίνει τη θέση της στη λάμψη και την ομοιογένεια.

Neovadiol Κρέμα Ημέρας για Χαλάρωση Προσώπου: Πανίσχυρα δερματολογικά δραστικά συστατικά συνδυάζονται σε αυτή την κρέμα ημέρας που επανενεργοποιεί τους μηχανισμούς της επιδερμίδας με στόχο να καταπολεμήσει τη χαλάρωση και τις ρυτίδες. Ο συνδυασμός Proxylane και εκχυλίσματος Cassia, αντισταθμίζει τις ορατές επιπτώσεις των ορμονικών αλλαγών στην επιδερμίδα ενώ τα Ωμέγα 3-6-9, από φυσικό έλαιο πίτουρου ρυζιού (το οποίο λαμβάνεται μέσω ενός προγράμματος αλληλέγγυου πορισμού από την Ταϋλάνδη), αναπληρώνουν την απώλεια των λιπιδίων για θρέψη της επιδερμίδας σε βάθος.


Πηγές:

1. Zhen Wang,1,* Mao-Qiang Man,2,3,* Tienan Li,1 Peter M. Elias,3 and Theodora M. Mauro3 Aging-associated alterations in epidermal function and their clinical significance / Published online 2020 Mar 27 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7138575/

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ