Ψωρίαση τριχωτού κεφαλής

Η ψωρίαση είναι ένα νόσημα που προκαλείται από διαταραχή της κερατινοποίησης, μιας διαδικασίας κατά την οποία η επιδερμίδα ανανεώνεται κάθε 28 ημέρες με απόπτωση των νεκρών κυττάρων. Όταν ο φυσιολογικός ρυθμός πολλαπλασιασμού των κυττάρων της επιδερμίδας γίνει ταχύς και ανώμαλος, τότε συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα στην επιφανειακή στιβάδα του δέρματος τα οποία δεν αποπίπτουν κανονικά, όπως συμβαίνει στην υγιή επιδερμίδα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ψωρίασης. Αυτή η ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων κλινικά παρουσιάζεται με την εικόνα των λευκών λεπίων τα οποία μένουν σταθερά προσκολλημένα στο δέρμα. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, η ψωρίαση οφείλεται σε μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σε άτομα που έχουν προδιάθεση για την εμφάνιση της νόσου. Αυτή η ανοσολογική απορρύθμιση προκαλεί με τη σειρά της τη διαταραχή της κερατινοποίησης.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ψωρίαση μπορεί να παρουσιαστεί οπουδήποτε στο σώμα. Όσον αφορά στην ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς που έχουν γενικευμένη ή εντοπισμένη κατά πλάκας ψωρίαση στο σώμα ενώ υπάρχει και η περίπτωση το τριχωτό της κεφαλής να είναι η μοναδική προσβεβλημένη περιοχή, χωρίς να παρατηρείται η δερματική αυτή νόσος σε άλλα σημεία του σώματος.
Στο 30% των ασθενών, η έναρξη της ψωρίασης εντοπίζεται στο τριχωτό της κεφαλής ενώ το 75% των ασθενών με ψωρίαση, θα εμφανίσουν τη νόσο και στο τριχωτό της κεφαλής κάποια στιγμή στη ζωή τους. Επίσης, η εντόπιση αυτή είναι συχνή σε ασθενείς που πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα.

Ποια είναι η κλινική εικόνα της ψωρίασης στο τριχωτό; Εμφανίζονται πλάκες που καλύπτονται από παχιά, στερεά προσκολλημένα αργυρόχροα λέπια είτε σε ολόκληρη την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής είτε διάσπαρτα, με διακριτές πλάκες. Συχνά προσβάλλεται η περιοχή γύρω ή πίσω από τα αυτιά με εξίδρωμα και ρωγμές οπισθοωτιαία.
Πρόκειται για μια κατάσταση που ενοχλεί πολύ τους ασθενείς, αφού τα λέπια μπορεί να είναι ορατά, ειδικά στα όρια του τριχωτού και στα αυτιά. Η ψωρίαση του τριχωτού δεν είναι ένα νόσημα που προκαλεί απώλεια μαλλιών. Παρ ’όλα αυτά κάποιοι ασθενείς αναφέρουν συχνά κνησμό, ο οποίος μπορεί δευτερογενώς να προκαλέσει βλάβη στα μαλλιά ως αποτέλεσμα του ξεσμού και του τραβήγματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απώλεια μαλλιών δεν είναι μόνιμη και τα μαλλιά επανεκφύονται όταν η ψωρίαση υποχωρήσει.


ΨΩΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΤΡΙΧΩΤΟ vs ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ:ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ;Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια πάθηση που μοιάζει με την ψωρίαση. Η διαφορά τους είναι ότι τα λέπια της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας εμφανίζονται πιο κίτρινα και λιπαρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται μια νοσολογική κατάσταση ανάμεσα σε ψωρίαση και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
Στόχος της αντιμετώπισης αυτών των δερματικών παθήσεων είναι η μακροχρόνια ύφεση, αφού προς το παρόν καμία από τις διαθέσιμες επιλογές δεν προσφέρει ίαση. Είναι απαραίτητο να απομακρυνθούν τα παχιά λέπια για να δράσουν οι τοπικοί φαρμακευτικοί παράγοντες στο δέρμα (κορτικοστεροειδή, καλσιποτριόλη), για αυτό και η χρήση απολεπιστικών παραγόντων (ουρία, σαλικυλικό οξύ) με ειδικά σαμπουάν και η τοπική εφαρμογή τους με μορφή κρέμας, αλοιφής, λοσιόν ή αφρού, είναι σημαντική. Οι συνθέσεις αυτές περιέχουν σαλικυλικό οξύ και ουρία που κάνουν τα λέπια να αποκολλώνται πιο εύκολα ή πίσσα (συνήθως σε μορφή σαμπουάν), που περιορίζει την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων της επιδερμίδας. Ακόμα όμως και σε υποχώρηση της ψωρίασης είναι σημαντική η συνέχιση της αγωγής με ειδικά σαμπουάν που μπορούν να συντηρήσουν το αποτέλεσμα.
Σε σοβαρές, ανθεκτικές καταστάσεις χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί συστηματική θεραπεία (ασιτρετίνη, απρεμιλάστη, κυκλοσπορίνη, μεθοτρεξάτη και οι βιολογικές θεραπείες).

 

Ψωρίαση – Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής:Η εξειδικευμένη πρόταση φροντίδας της Vichy

 

To Dercos Technique PSOlution Σαμπουάν για Τριχωτό με τάση Ψωρίασης είναι εμπλουτισμένο με δερματολογικά ενεργά συστατικά ειδικά επιλεγμένα για την ισχυρή κερατολυτική δράση τους, με στόχο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης στο τριχωτό του κεφαλιού. Συνδυάζοντας 5% Ουρία, 2% Σαλικυλικό Οξύ και 1% Γλυκερίνη, αυτό το εξειδικευμένο σαμπουάν αντιμετωπίζει ορατά τα λέπια στην επιδερμίδα του κεφαλιού, δρα κατά της αίσθησης τσιμπήματος και του κνησμού, προσφέρει άμεση καταπράυνση, ενισχύει κατά 30% την ενυδάτωση ενώ προσφέρει και καλλυντική ευχαρίστηση, αφήνοντας τα μαλλιά πιο λαμπερά και απαλά.

 
Όσο για τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας στο τριχωτό του κεφαλιού, το Dercos Technique Αντιπιτυριδικό Σαμπουάν για Κανονικά & Λιπαρά Μαλλιά είναι η πρόταση των δερματολόγων για την καταπολέμηση της πιτυρίδας στην πηγή της. Το Selenium DS (Δισουλφίδιο του Σελήνιου) σε συνδυασμό με το Σαλικυλικό οξύ, απομακρύνουν το 100% των ορατών νιφάδων, καταπολεμούν την πιτυρίδα και προλαμβάνουν την επανεμφάνισή της για 6 εβδομάδες ενώ εξισορροπούν το μικροβίωμα του τριχωτού μέσα σε 4 εβδομάδες. Άμεσα, σε κάθε χρήση, το Dercos Technique Αντιπιτυριδικό Σαμπουάν για Κανονικά & Λιπαρά Μαλλιά καταπραΰνει το τριχωτό ανακουφίζοντας από τον ενοχλητικό κνησμό και την αίσθηση δυσφορίας.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ