Ποιο είναι το καλύτερο αποσμητικό για ευαίσθητη επδερμίδα;

Ερυθρότητα, κνησμός, τσούξιμο και ξηρότητα κάτω από τα χέρια σας. Όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις ότι το δέρμα σας παρουσιάζει μια ευαίσθητη αντίδραση. Δείτε πώς μπορείτε να συνεχίσετε να φοράτε αποσμητικό χωρίς να επιβαρύνετε την επιδερμίδα σας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αποσμητικού και αντιιδρωτικού;

Σύμφωνα με μελέτες(1), περίπου το 23% των γυναικών και 13,8% των ανδρών εκδηλώνουν τουλάχιστον μία ανεπιθύμητη δερματική αντίδραση ετησίως που οφείλεται σε προϊόν προσωπικής φροντίδας. Μάλιστα(2), τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά είναι δύο από τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα προϊόντα προσωπικής φροντίδας - εκατομμύρια καταναλωτές τα χρησιμοποιούν καθημερινά(3) και, ως αποτέλεσμα, εμφανίζουν ευαισθησία και άλλες δερματικές αντιδράσεις.

Ο ιδρώτας είναι άοσμος και αποκτά κάποια οσμή μόνο όταν αντιδρά με τα βακτήρια που υπάρχουν επάνω στην επιδερμίδα. Όλοι μας έχουμε βακτήρια στην επιδερμίδα μας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν στον ιδρώτα διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Υπάρχουν δύο τρόποι να περιοριστεί η σωματική οσμή: είτε καλύπτοντας την οσμή είτε προλαμβάνοντας τον ιδρώτα.

Το αποσμητικό, ως αναστολέας της οσμής, χρησιμοποιείται για να εξουδετερώσει ή καλύψει την οσμή που προκαλούν τα βακτήρια αυτά από την αντίδρασή τους με τον ιδρώτα. Από την άλλη, το αντιιδρωτικό, ως αναστολέας του ιδρώτα, χρησιμοποιείται για να εμποδίσει την έκκριση ιδρώτα. Διαθέτει σύνθεση που έχει σχεδιαστεί για να φράσσει τους πόρους της μασχάλης, εμποδίζοντας τη διαφυγή ιδρώτα και την αντίδρασή του με τα βακτήρια. Η απουσία ιδρώτα σημαίνει απουσία αντίδρασης με τα βακτήρια, δηλαδή απουσία οσμής.

Γιατί η επιδερμίδα της μασχάλης είναι πιο ευαίσθητη;

Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά εφαρμόζονται σε μια περιοχή του σώματος που συχνά είναι ευαίσθητη. Η λεπτή, ευαίσθητη επιδερμίδα της μασχάλης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ευαισθησία, ιδίως με την παρουσία εφίδρωσης και βακτηρίων. Μάλιστα, η περιοχή της μασχάλης παρουσιάζει υψηλότερη διαδερμική απώλεια νερού (TEWL) και χαμηλότερα επίπεδα του φυσικού παράγοντα ενυδάτωσης (NMF). Αυτό σημαίνει ότι η επιδερμίδα συγκρατεί λιγότερη υγρασία και είναι πιθανότερο να αφυδατωθεί.
Πέραν αυτού, οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το ξύρισμα και η αποτρίχωση, αποδυναμώνουν με τη σειρά τους των επιδερμιδικό φραγμό και μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα και ξεφλούδισμα στην επιδερμίδα. Παράλληλα, το συστηματικό ξύρισμα αφαιρεί την ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας και την τριχοφυΐα που την προστατεύει. Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με τη ζέστη, την υγρασία, την τριβή με τα ρούχα και τη χρήση αποσμητικού, μπορούν να δημιουργήσουν μια δερματική αντίδραση ή τάση προς ευαίσθητο δέρμα.

Ποια συστατικά των αποσμητικών πρέπει να προσέχω;

Είναι σημαντικό να επιλέγετε αποσμητικά που είναι υποαλλεργικά και έχουν σχεδιαστεί και δοκιμαστεί σε ευαίσθητο δέρμα. Συστατικά όπως το Ιαματικό Νερό της Vichy, η D-πανθενόλη, το έλαιο καρύδας και μέταλλα, όπως το νάτριο, το ασβέστιο, το ανθρακικό άλας και το μαγνήσιο, που περιέχονται στα αποσμητικά μας έχουν, επίσης, καταπραΰντικές ιδιότητες για το ευαίσθητο δέρμα. Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγετε συγκεκριμένα αιθέρια έλαια(5) που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, όπως το έλαιο υλάνγκ-υλάνγκ και λεμονόχορτου. “ Γενικά, είναι σημαντικό να προσέχουμε με τα βιολογικά προϊόντα περιποίησης, ιδιαίτερα με αυτά που περιέχουν αιθέρια έλαια, καθώς μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα”, συμβουλεύει η Δρ Nina Roos.

Αξίζει, επίσης, να παρακολουθείτε νέες τεχνολογίες στον τομέα των αποσμητικών, όπως το MgO (οξείδιο του μαγνησίου). Αυτό το συστατικό είναι αυτό ακριβώς που χρησιμοποιούν οι αθλητές της γυμναστικής για να απορροφά την υγρασία από τα χέρια τους και έχει αποδεδειγμένη αντιβακτηριακή δράση. Μπορεί να εξουδετερώσει τα όξινα μόρια που ευθύνονται για τη σωματική οσμή και, ως αντιιδρωτικό, είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της δυσάρεστης οσμής. Σύμφωνα με μελέτες*, μειώνει τη σωματική οσμή κατά 30% 48 ώρες μετά την τελευταία εφαρμογή. Παράλληλα, δεδομένου ότι το οξείδιο του μαγνησίου μπορεί να απορροφήσει δύο φορές το βάρος του σε νερό (4 φορές περισσότερο από το ταλκ), είναι, επίσης, αποτελεσματικό στο να διατηρεί την επιδερμίδα της μασχάλης φρέσκια και στεγνή καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.


*Επιβεβαιωμένο in vivo με οργανοληπτικές δοκιμές

Τα σημάδια ευαισθησίας, που δεν εμφανίζονται απαραίτητα αμέσως μετά την εφαρμογή αποσμητικού, συχνά περιλαμβάνουν:
●       Εξανθήματα
●       Αίσθημα καύσου
●       Φαγούρα
●       Περιοχές ξηροδερμίας.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ:
1. Orton, DI. et al, 'Cosmetic allergy: incidence, diagnosis, and management' in Am J Clin Dermatol. (2004) 5(5) pp.327-37.
2. Uter, W. et al, 'Patch test results with patients' own perfumes, deodorants and shaving lotions: results of the IVDK 1998-2002' in J Eur Acad Dermatol Venereol. (2007) Mar; 21(3):374-9.
3. Zirwas, M. et al, 'Antiperspirant and Deodorant Allergy' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology (2008) Sep; 1(3): 38–43.
4. Turner, G.A, 'Impact of shaving and antiperspirant use on the axillary vault' in International Journal of Cosmetic Sciences 29.1 (2007) pp.31-8
5. Lalko, J. et al, 'Investigation of the dermal sensitization potential of various essential oils in the local lymph node assay' in Food Chem Toxicol. (2006)

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ