Υαλουρονικό οξύ & Βιταμίνη C: Η δράση τους ενάντια στη γήρανση

Ρωτήστε όποιον δερματολόγο θέλετε «ποια είναι τα απαραίτητα συστατικά στο καθημερινό skincare» και είναι σίγουρο πως το top3 θα περιλαμβάνει το Υαλουρονικό οξύ και τη Βιταμίνη C. Κοινός παρονομαστής και των δύο: ότι υπάρχουν φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και ότι έχουν δράση ενάντια στη γήρανση, στοχεύοντας το κάθε ένα σε διαφορετικούς παράγοντες που την προκαλούν.

Υαλουρονικό οξύ

Η γήρανση της επιδερμίδας είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία που προκύπτει από δύο διαφορετικούς μηχανισμούς: την ενδογενή και την εξωγενή γήρανση. Οι βλάβες που προκαλεί στα κύτταρα η καθημερινή έκθεση σε εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες σε συνδυασμό με τις αλλαγές που αναπόφευκτα συμβαίνουν με το πέρασμα του χρόνου, οδηγούν σε απώλεια της πολύτιμης υγρασίας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την γήρανση του δέρματος.(1) Σε αυτό ακριβώς το σημείο οι προβολείς πέφτουν πάνω στο Υαλουρονικό οξύ, το μόριο-κλειδί στην ενυδάτωση της επιδερμίδας το οποίο ανήκει στις εξωκυττάριες ουσίες και έχει την εντυπωσιακή ιδιότητα να έλκει και να συγκρατεί 1000 το βάρος του σε νερό! Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνεργάζεται εξαιρετικά με το κολλαγόνο, υπέρ της απαλότητας και της σφριγηλότητας της επιδερμίδας. Υαλουρονικό οξύ υπάρχει σχεδόν σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος, με το 50% της συνολικής του συγκέντρωσης εντοπίζεται στην επιδερμίδα. Δυστυχώς, η φυσιολογική παραγωγή του αρχίζει να μειώνεται από αρκετά νωρίς, ενώ την ίδια στιγμή οι παράγοντες του εκθεσιώματος επιταχύνουν την απώλειά του. Αρχικά, ο ρυθμός μείωσης είναι αργός αλλά σταθερός, όμως φτάνοντας στα 40 αυτό αλλάζει: η επιδερμίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με οξεία απώλεια υαλουρονικού οξέος καθημερινά, που επιταχύνει και επιδεινώνει τα σημάδια γήρανσης (λεπτές γραμμές, ρυτίδες, απώλεια σφριγηλότητας).

Τα καλά νέα είναι πως η απώλεια του πολύτιμου υαλουρονικού οξέος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Και τα ακόμα καλύτερα είναι πως, αν θέλετε να αποφύγετε τα ενέσιμα fillers, έχετε την επιλογή της καθημερινής τοπικής εφαρμογής του μέσω skincare συνθέσεων (με πιο δραστική το serum), οι οποίες παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αντιρυτιδική και αντιγηραντική δράση (2).

 

Ειδικά μελετημένο για να αναπληρώνει το 100% της καθημερινής απώλειας υαλουρονικού οξέος στην επιδερμίδα, το Liftactiv H.A. Epidermic Filler είναι ένας καινοτόμος ορός αντιγήρανσης που στοχεύει σε όλες τις ρυτίδες καθώς και στην απώλεια σφριγηλότητας στο πρόσωπο και στην περιοχή των ματιών. Αυτό το μη επεμβατικό “filler”συνδυάζει 1% Υαλουρονικό οξύ χαμηλού μοριακού βάρους, που διορθώνει ρυτίδες και λεπτές γραμμές και 0,5% Υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους που «γεμίζει» την επιδερμίδα εκ των έσω με Ιαματικό Ηφαιστειακό Νερό Vichy, Βιταμίνη Cg και πεπτίδια που εμποδίζουν τα σημάδια γήρανσης. Υποαλλεργικό και μη φαγεσωρογόνο, το Liftactiv H.A. Epidermic Filler είναι κατάλληλο και για το ευαίσθητο δέρμα ενώ η ελαφριά υφή του απορροφάται αμέσως και γίνεται μια τέλεια βάση μακιγιάζ. Όσο για τα αποτελέσματα, γεμίζει άμεσα το πρόσωπο και το περίγραμμα των ματιών, μέσα σε 2 εβδομάδες παρατηρείται μείωση κατά 14% στις ρυτίδες και 19% στις λεπτές γραμμές ενώ σε 6 εβδομάδες οι ρυτίδες μειώνονται κατά 47% και οι λεπτές γραμμές κατά 60%.

 

Βιταμίνη C

Οι έρευνες γύρω από τους παράγοντες που σχετίζονται με τη γήρανση του δέρματος έχουν δείξει πως η γενετική προδιάθεση έχει μόλις 20% της ευθύνης για τα σημάδια γήρανσης ενώ για το υπόλοιπο 80% ενοχοποιείται το πολυσυζητημένο εκθεσίωμα. Θυμίζουμε πως το εκθεσίωμα είναι ο συνδυασμός των περιβαλλοντικών, lifestyle και ορμονικών παραγόντων στους οποίους είμαστε εκτεθειμένοι σε καθημερινή βάση, όπως η ακτινοβολία UV, η ρύπανση, ο καπνός του τσιγάρου, το χρόνιο στρες, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή, οι ορμονικές διακυμάνσεις κλπ. Αυτοί οι παράγοντες διαταράσσουν τις βιολογικές λειτουργίες της επιδερμίδας και πυροδοτούν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες. Πρόκειται για μια ανισορροπία μεταξύ της αυξημένης παραγωγής και συσσώρευσης δραστικών ριζών οξυγόνου (ROS) στα κύτταρα και στους ιστούς, και των φυσικών βιολογικών μηχανισμών αποτοξίνωσης που δεν προλαβαίνουν να απομακρύνουν όλα αυτά τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού του οξυγόνου. Τότε οι ελεύθερες ρίζες, αυτά τα πανίσχυρα οξειδωτικά, επιτίθενται σε δομικά συστατικά των κυττάρων όπως τα λιπίδια, οι πρωτείνες ακόμα και το DNA, αποδυναμώνουν τον πολύτιμο επιδερμιδικό φραγμό, αλλοιώνουν την μορφολογία και τη δραστηριότητα των μελανινοκυττάρων καθώς και των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, φρενάρουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, προκαλούν φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος κ.α. Τα αποτελέσματα αυτών των σιωπηλών επιθέσεων που υφίστανται τα δερματικά κύτταρα καθημερινά, «γράφουν» σταδιακά στο πρόσωπο: λεπτές γραμμές και ρυτίδες, καφέ κηλίδες, ανομοιόμορφος τόνος (κοκκινίλες, ωχρότητα), θαμπάδα, ξηρότητα, ανομοιόμορφη υφή, απώλεια σφριγηλότητας, εξάρσεις ακμής/ατοπική δερματίτιδα κ.α.

 

Ωστόσο, η επιδερμίδα δεν μένει απαθής απέναντι στην καταστροφική μανία των ελευθέρων ριζών. Διαθέτει ένα πανίσχυρο σύστημα άμυνας, τα διάσημα αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, επιδιορθώνουν τις βλάβες που έχουν δημιουργηθεί και εμποδίζουν τη δημιουργία νέων. Η Βιταμίνη C είναι το πιο ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό αλλά και εκείνο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία στο ανθρώπινο δέρμα. Η αντιγηραντική δράση της είναι μοναδική: βοηθάει το σώμα στη σύνθεση του κολλαγόνου και τη σταθεροποίηση των ινών του, προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία χαρίζοντας στις ελεύθερες ρίζες το ηλεκτρόνιο που τους λείπει (ώστε να μην επιτίθενται στα υγιή κύτταρα για να το «κλέψουν» προκαλώντας οξειδωτικό στρες), αναστέλλει τη δράση της τυροσινάσης, του ενζύμου που ευθύνεται για τις καφέ κηλίδες, λειαίνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, συμβάλλει στην επανόρθωση των σημαδιών φωτογήρανσης.

Δυστυχώς, το σώμα δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει Βιταμίνη C και τα φυσικά αποθέματα που διαθέτει εξαντλούνται αρκετά γρήγορα από τις non-stop επιθέσεις των ελευθέρων ριζών αλλά και το πέρασμα του χρόνου. Από την άλλη, ούτε μια ενισχυμένη σε βιταμίνη C διατροφή θα μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει πως κατά τον μεταβολισμό της δεν προλαβαίνει να «φτάσει» μέχρι το δέρμα για να προσφέρει την αντιοξειδωτική της δράση. Τη λύση δίνει για άλλη μια φορά η κοσμετολογία, καθώς έχει αποδειχτεί ότι η τοπική εφαρμογή της Βιταμίνης C μέσω ενός serum, είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες του δέρματος σε αντιοξειδωτική προστασία, αρκεί να ακολουθούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες εξασφαλίζουν τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα του star συστατικού. (3)

 

Το Liftactiv Supreme Vitamin C Serum είναι ένας αντιοξειδωτικός, αντιρυτιδικός ορός προσώπου με μόλις 11 συστατικά και με πρωταγωνίστρια την Καθαρή Βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ) και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό σύμπλοκο. Συγκεκριμένα συνδυάζει:
 
- 15% L-Ασκορβικό οξύ (Καθαρή Βιταμίνη C)
- 0,5% Καθαρή Βιταμίνη Ε (Τοκοφερόλη), η οποία προστατεύει τα κύτταρα από τις επιπτώσεις τις ακτινοβολίας UV, αποτρέπει την περιοξείδωση των λιπιδίων που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, περιορίζει τις φλεγμονές και ενισχύει τη δράση της Βιταμίνης C
- 0,23% Πολυφαινόλες Πεύκου, ένα δραστικό αντιοξειδωτικό ευρέος φάσματος  που μπλοκάρει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, «ανακυκλώνει» την οξειδωμένη Βιταμίνη C, προστατεύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη από τις ελεύθερες ρίζες, βελτιώνει τον τόνο της επιδερμίδας
- 0,2% Νεοεσπεριδίνη, ένα φυσικό συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ευρέος φάσματος, που εμποδίζει την υπερμελάγχρωση λόγω  ήλιου και τη δημιουργία φλεγμονών ενώ ενισχύει τη σφριγηλότητα του δέρματος
- 0,1% Κλάσματα Υαλουρονικού Οξέος, χαμηλού μοριακού βάρους για καλύτερη διείσδυση του συστατικού στην επιδερμίδα, τα οποία ενεργοποιούν τη σύνθεση κολλαγόνου, «γεμίζουν» εκ των έσω την επιδερμίδα και λειαίνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
- Ιαματικό Ηφαιστειακό Νερό Vichy που ενισχύει τις φυσικές αντιοξειδωτικές άμυνες του δέρματος

Με καθημερινή χρήση, το Liftactiv Supreme Vitamin C Serum προλαμβάνει το οξειδωτικό στρες, προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί (οξείδωση και απορρύθμισμη σμήγματος λόγω UV ακτινοβολίας, υπερμελάγχρωση λόγω ρύπανσης), διορθώνει το χρωματικό τόνο, λειαίνει λεπτές γραμμές και ρυτίδες, μειώνει την ένταση των καφέ κηλίδων και βελτιώνει συνολικά την ποιότητα, την υφή και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας, επαναφέρει τη φωτεινότητά της.

Την αποτελεσματικότητά του τεκμηριώνουν και οι αριθμοί των κλινικών τεστ:
- 40% φωτεινότητα (4)
- 58% ομοιομορφία (5)
- 83% αντιοξειδωτικές άμυνες (6)
- 100% παρατήρησαν πιο φωτεινή επιδερμίδα (7)

 

Μην ξεχνάτε:

Η αντηλιακή προστασία ευρέος φάσματος είναι το τελευταίο και απαραίτητο βήμα στο καθημερινό skincare, ανεξάρτητα από τον τύπο επιδερμίδας. Ένας λόγος παραπάνω μετά την εφαρμογή του Liftactiv Supreme Vitamin C Serum, καθώς έχει αποδειχτεί ότι ο συνδυασμός της Βιταμίνης C με τα αντηλιακά φίλτρα πολλαπλασιάζει την αποτελεσματικότητα και των δύο και προσφέρει στην επιδερμίδα διπλή γραμμή άμυνας απέναντι στις περιβαλλοντικές επιθέσεις. Σας προτείνουμε το λεπτόρρευστο αντηλιακό καθημερινής χρήσης Capital Soleil UV Age Daily SPF50 το οποίο παράλληλα με την υψηλή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, διορθώνει τα σημάδια της φωτογήρανσης.


1.Eleni Papakonstantinou, 1 Michael Roth, 2 and George Karakiulakis 1 ,Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging, PubMed Central, July 1 2012
2. Syed Nasir Abbas Bukhari a, Nur Liyana Roswandi b, Muhammad Waqas c, Haroon Habib c, Fahad Hussain d, Shahzeb Khan e, Muhammad Sohail f, Nor Amlizan Ramli b, Hnin Ei Thu g, Zahid Hussain b Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects, International Journal of Biological Macromolecules, Volume 120, Part B, December 2018
3. Firas Al-Niaimi, & Nicole Yi Zhen Chiang (2017) Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications J Clin Aesthet Dermatol. 2017 Jul; 10(7): 14–17.
4. Κλινική μελέτη, 52 γυναίκες, 1 μήνας.
5. Κλινική μελέτη, υπολογισμός της ομοιογένειας με σύγκριση της περιοχής της κηλίδας έναντι της παρακείμενης περιοχής της επιδερμίδας, 40 γυναίκες, 3 μήνες.
6. Κλινική μελέτη, αποτελέσματα in vivo δοκιμής για τη φωτο-υπεροξείδωση του σμήγματος, 21 γυναίκες.
7. Αυτοαξιολόγηση, 40 γυναίκες, 3 μήνες.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ