Οι πολυφαινόλες και τα οφέλη τους στην επιδερμίδα

Τι είναι οι πολυφαινόλες και πώς βοηθούν την επιδερμίδα σας; Διαβάστε παρακάτω, καθώς ρίχνουμε λίγο φως στα θαυμαστά αυτά μόρια, γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

 

Τι είναι οι πολυφαινόλες και ποια είναι τα οφέλη τους για την επιδερμίδα;

Μολονότι πολλοί από εμάς μπορεί να μην έχουμε ακούσει ποτέ τη λέξη αυτή, σίγουρα τα πλεονεκτήματα των πολυφαινολών στην επιδερμίδα μας δεν μας είναι άγνωστα. Σε γενικές γραμμές, οι πολυφαινόλες απαντώνται σε δεκάδες τρόφιμα –συνήθως φυτικής προέλευσης– που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά παρουσιάζουν σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες, ιδίως σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της καταπόνησης που προκαλείται από την ακτινοβολία UV [1] . Κατ’ ουσίαν, οι τροφές που είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες συμβάλλουν στην πρόληψη παραγωγής ελεύθερων ριζών, οι οποίες δημιουργούνται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι βλαβερές ακτίνες του ηλίου και η ρύπανση, και επιταχύνουν την εμφάνιση ορατών σημαδιών γήρανσης. Όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά καταναλώνουμε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσει η επιδερμίδα μας αυτό το οξειδωτικό στρες. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, για να βοηθήσουμε την επιδερμίδα μας να αποκτήσει ξανά υγιή και λαμπερή όψη.

[1] https://www.netdoctor.co.uk/healthy-eating/a10835/antioxidants-and-oxidative-stress/

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες;

Να τρώτε τα λαχανικά σας! Οι πολυφαινόλες, δίνοντας συχνά μια ξινή ή πικρή γεύση, απαντώνται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, ιδίως στα ωμά λαχανικά, στα φρούτα, στα βότανα και στα μπαχαρικά. Τα εξευγενισμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα πολυφαινολών, γι’ αυτό να προσπαθείτε να κρατάτε τα συστατικά σας όσο το δυνατόν πιο φυσικά, ώστε να μεγιστοποιείτε τα οφέλη τους. Κατά γενικό κανόνα, τα τρόφιμα με ζωηρά χρώματα, όπως τα βατόμουρα, τα ρόδια και τα κόκκινα σταφύλια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, χάρη στη χρωστική ουσία της ανθοκυανίνης που εμπεριέχουν. Μεταξύ άλλων καλών πηγών συγκαταλέγονται το κύμινο και ο κουρκουμάς – για μέγιστα οφέλη, συνδυάστε το μαύρο πιπέρι με τον κουρκουμά. Ουσιαστικά, όσο περισσότερο χρώμα τόσο το καλύτερο! Πέρα από τα οφέλη τους στην περιποίηση της επιδερμίδας, τα τρόφιμα που ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών μπορούν επίσης να συμβάλουν στη βελτίωση της συνολικής υγείας του σώματός μας. Τα φλαβονοειδή, ένα παρακλάδι των πολυφαινολών, συνεισφέρουν στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, ορισμένες πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας (1-2 κυβάκια, όχι ολόκληρη η μπάρα) μπορούν να ασκήσουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία βελτιώνοντας το κυκλοφορικό[1][2]. Όχι ότι χρειαζόμασταν δικαιολογία, αλλά είναι ωραίο που το μαθαίνουμε!

[1] Huang WY, Davidge ST, Wu J. Bioactive natural constituents from food sources-potential use in hypertension prevention and treatment. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(6):615-30. doi: 10.1080/10408398.2010.550071.
[2] Arranz S, Valderas-Martinez P, Chiva-Blanch G, Casas R, Urpi-Sarda M, Lamuela-Raventos RM, Estruch R. Cardioprotective effects of cocoa: clinical evidence from randomized clinical intervention trials in humans. Mol Nutr Food Res. 2013 Jun;57(6):936-47. doi: 10.1002/mnfr.201200595.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ