Κρέμα προσώπου για ενίσχυση του κολλαγόνου: Πώς δρα;

Κάθε συζήτηση γύρω από την νεανικότητα της επιδερμίδας, δεν μπορεί να μην εστιάσει σε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα: το κολλαγόνο. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη με περίπλοκη ελικοειδή δομή, που βρίσκεται σε αφθονία στον ανθρώπινο οργανισμό και παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας των ιστών. Μάλιστα, η οικογένεια του κολλαγόνου αποτελείται από 28 διαφορετικά είδη, τα οποία χωρίζονται σε υπο-οικογένειες/τύπους ανάλογα με τα δομικά χαρακτηριστικά τους: τα ινιδικά (Τύπος Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, V, XI) και τα μη ινιδικά (Τύπος IV, VI, VII, VIII, IX κ.α.). Στο δέρμα, οι τύποι Ι και ΙΙΙ αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία του ινώδους δικτύου στο χόριο (μάλιστα το κολλαγόνο τύπου Ι είναι το βασικό κολλαγόνο του δέρματος) ενώ οι τύποι IV και VII, πρωταγωνιστούν στον δερματοεπιδερμικό σύνδεσμο.

 

Ποιος είναι ο ρόλος του κολλαγόνου στο δέρμα;

Το χόριο περιλαμβάνει ένα δίκτυο ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, καθώς και γλυκοπρωτεΐνες, γλυκοζαμινογλυκάνες και πρωτεογλυκάνες, οι οποίες βρίσκονται γύρω από τα δίκτυα κολλαγόνου και ελαστίνης και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της πολύτιμης υδάτωσης καθώς και στην ενδοκυτταρική επικοινωνία. Οι ίνες κολλαγόνου αποτελούν το 75% της στερεάς ουσίας του χορίου και αυτές είναι που παρέχουν αντοχή, στήριξη και σφριγηλότητα ενώ οι ίνες ελαστίνης, οι οποίες έχουν την ικανότητα να «τεντώνουν» όποτε χρειάζεται και να επανέρχονται στην αρχική τους θέση, προσφέρουν ελαστικότητα.

 

Εκθεσίωμα: ο ύπουλος εχθρός του κολλαγόνου

Το σύνολο των παραγόντων, ενδογενών και εξωγενών, στους οποίους είναι εκτεθειμένη η επιδερμίδα από τη στιγμή που θα γεννηθούμε και έπειτα, ορίζεται ως «Εκθεσίωμα». Βασικοί εξωγενείς παράγοντες είναι η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση, οι κλιματικές συνθήκες, η διατροφή, ο καπνός του τσιγάρου και lifestyle παράγοντες όπως το στρες και η έλλειψη ύπνου ενώ οι ορμόνες, το οξειδωτικό στρες, ο μεταβολισμός, οι φλεγμονές και το μικροβίωμα αποτελούν τους κύριους ενδογενείς παράγοντες. Μάλιστα, ο ήλιος, η ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου, είναι οι βασικές αιτίες που πυροδοτούν την εμφάνιση καφέ κηλίδων και ανομοιόμορφου τόνου στην επιδερμίδα.

Το σύνολο των παραγόντων, ενδογενών και εξωγενών, στους οποίους είναι εκτεθειμένη η επιδερμίδα από τη στιγμή που θα γεννηθούμε και έπειτα, ορίζεται ως «Εκθεσίωμα». Βασικοί εξωγενείς παράγοντες είναι η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση, οι κλιματικές συνθήκες, η διατροφή, ο καπνός του τσιγάρου και lifestyle παράγοντες όπως το στρες και η έλλειψη ύπνου ενώ οι ορμόνες, το οξειδωτικό στρες, ο μεταβολισμός, οι φλεγμονές και το μικροβίωμα αποτελούν τους κύριους ενδογενείς παράγοντες. Μάλιστα, ο ήλιος, η ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου, είναι οι βασικές αιτίες που πυροδοτούν την εμφάνιση καφέ κηλίδων και ανομοιόμορφου τόνου στην επιδερμίδα.

Οι επιπτώσεις της non-stop έκθεσης της επιδερμίδας στο εκθεσίωμα είναι πολλαπλές και εντοπίζονται και στο πολύτιμο κολλαγόνο, το οποίο φτάνει να μειώνεται έως και 75%! Συγκεκριμένα, οι ακτίνες UV ενεργοποιούν μια σειρά από διαδικασίες που οδηγούν στην αποδόμηση των ινών του κολλαγόνου και την αναστολή της σύνθεσής του, το οξειδωτικό στρες επίσης εμποδίζει τη φυσική παραγωγή του, οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση μειώνουν τον μεταβολισμό του κολλαγόνου, περιορίζουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, εμποδίζουν την καλή λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την φυσιολογική μείωση της παραγωγής κολλαγόνου από τους ινοβλάστες κατά 1% με 2% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 25, τότε η εικόνα εμφανίζεται ξεκάθαρη: το εκθεσίωμα και ο χρόνος που περνάει είναι οι δύο άσπονδοι εχθροί του κολλαγόνου- άρα και της σφριγηλότητας, της ανθεκτικότητας και της τονικότητας της επιδερμίδας μας.
 

Πώς θα προστατέψετε το κολλαγόνο σας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται από τα εργαστήρια της Vichy με την ανανεωμένη, ενισχυμένη σύνθεση της Liftactiv Collagen Specialist Day Cream, η οποία είναι κατάλληλη ακόμα και για την ευαίσθητη επιδερμίδα. Στόχος της, να ενισχύσει τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου, χάρη στην 3πλάσια περιεκτικότητά της σε πεπτίδια που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς σύνθεσής του.


Συγκεκριμένα:
 
- Τα πεπτίδια ρυζιού που περιέχει, ενεργοποιούν τη σύνθεση του κολλαγόνου, προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες, υποστηρίζουν την κυτταρική ανανέωση και ενισχύουν τον επιδερμιδικό φραγμό, μειώνοντας ορατά την όψη των ρυτίδων
- Τα παλμιτικά πεπτίδια Matrixyl λειτουργούν ως “σήμα” που ενεργοποιεί τη φυσική διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου (τύπου Ι, III, XVI), φιμπρονεκτίνης (είδος γλυκοπρωτεΐνης) και υαλουρονικού οξέος. Συνεργιστικά με τα πεπτίδια ρυζιού, οδηγούν σε 3 φορές περισσότερο κολλαγόνο στο δέρμα  (τύπου Ι, ΙΙΙ, VII και XVI), χαρίζοντας μια πιο σφριγηλή και πιο «γεμάτη» επιδερμίδα.
- Η Νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3), μειώνει τις δυσχρωμίες και τη φλεγμονή ενώ παράλληλα ενισχύει τον επιδερμιδικό φραγμό
- Η Βιταμίνη Cg (παράγωγο της βιταμίνης C) προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, συμβάλλει στη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, αναστέλλει τη δράση της τυροσινάσης (καφέ κηλίδες), ενισχύει τη λάμψη της επιδερμίδας.  
 
Τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών για τη νέα Liftactiv Collagen Specialist Day Cream μιλούν από μόνα τους για τη δράση της:
 
- Βελτιώνει την πυκνότητα του δέρματος κατά 8%
- “Γεμίζει” την επιδερμίδα και βελτιώνει την τονικότητά της κατά 26%
- Μειώνει τις ρυτίδες στο πόδι της χήνας κατά 11%, στο μέτωπο κατά 24% και στην ρινοπαρειακή πτυχή κατά 12%
- Βελτιώνει τον συνολικό χρωματικό τόνο του δέρματος 11.5% και την όψη των καφέ κηλίδων κατά 13.8%
- Το 77% των γυναικών που τη χρησιμοποίησαν συστηματικά, είδαν πιο σφριγηλή την επιδερμίδα τους (1)
- Το 96% των γυναικών παρατήρησαν σημαντική μείωση των ρυτίδων (2)

 

Extra tip

Για ακόμα πιο ενισχυμένη δράση κατά των ρυτίδων, συνδυάστε τη νέα Liftactiv Collagen Specialist Day Cream με τον Αντιγηραντικό Ορό Προσώπου H.A. Epidermic Filler, ο οποίος αναπληρώνει το 100% της καθημερινής απώλειας υαλουρονικού οξέος στην επιδερμίδα. Στη σύνθεσή του περιέχει 1.5% καθαρό υαλουρονικό οξύ διαφορετικού μοριακού βάρους, που “γεμίζει” τις ρυτίδες εκ των έσω και λειαίνει την όψη τους στην επιφάνεια της επιδερμίδας, Ιαματικό Ηφαιστειακό Νερό Vichy που ενδυναμώνει τον επιδερμιδικό φραγμό, Βιταμίνη Cg και Πεπτίδια, που εμποδίζουν τα σημάδια γήρανσης.  

(1)  Καταναλωτική έρευνα, 90 γυναίκες, 8 εβδομάδες.
(2)  Καταναλωτική έρευνα, 58 γυναίκες, 8 εβδομάδες.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ