OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

10 Φυσικά συμπληρώματα διατροφής για ενέργεια

Μερικές φορές, όλοι μας έχουμε ανάγκη από λίγη έξτρα ενέργεια – συνήθως όμως, όταν το απογευματάκι μας καταβάλλει όλη αυτή η κόπωση, καταφεύγουμε σε κάτι γλυκό, έτσι δεν είναι;

10 Φυσικά συμπληρώματα διατροφής για ενέργεια

Διαβάστε παρακάτω τα δέκα καλύτερα φυσικά συμπληρώματα που θα σας προσφέρουν διαρκή ενέργεια και τόνωση, χωρίς να βλάψουν μακροπρόθεσμα την υγεία σας.

Ιώδιο – Ο σταθεροποιητής του μεταβολισμού

Γνωστό για τη ρυθμιστική του επίδραση στις ορμόνες, η κατανάλωση συμπληρωμάτων ιωδίου μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση του μεταβολισμού, και παράλληλα να καταπραΰνει το σώμα σε περιόδους αυξημένου άγχους ή κόπωσης.[1] Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι τα θαλασσινά, τα φύκια και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12487769

Βιταμίνη B12 – Ο καλύτερος φίλος των vegan

Η βιταμίνη αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας στο σώμα μας.[1] Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να παράγει Βιταμίνη Β12, γι’ αυτό πρέπει απαραιτήτως να εξασφαλίζουμε την επαρκή πρόσληψή της από τρόφιμα όπως τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι, τα συμπληρώματα μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα στους χορτοφάγους και τους vegans!

[1] Laquale, Kathleen M. (2006). B-complex vitamins' role in energy release. In Movement Arts, Health Promotion and Leisure Studies Faculty Publications. Paper 25.

Καφεΐνη – Το τονωτικό της ενέργειας

Αν χρειάζεστε μια άμεση λύση και όχι κάτι που θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ θα διεγείρετε τον μεταβολισμό σας, και παράλληλα θα τονώσετε τον οργανισμό σας με μια βραχυπρόθεσμη δόση ενέργειας. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι η πλεονάζουσα καφεΐνη μπορεί να έχει επιπτώσεις στον ύπνο, γι’ αυτό να είστε πολύ προσεκτικές κατά τη λήψη συμπληρωμάτων και να αποφεύγετε τα καφεϊνούχα αφεψήματα μετά τις 3 το μεσημέρι, ώστε να μην ρισκάρετε τον σωστό βραδινό σας ύπνο.

Τζίνσενγκ – Το όπλο κατά του στρες

Όντας ιδανικά για την καταπολέμηση του στρες, έχει αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα που προέρχονται από το φυτό τζίνσενγκ βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της χρόνιας κόπωσης. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη [1] από το Πανεπιστήμιο Daejeon στην Κορέα, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα τοξινών και ελεύθερων ριζών στο αίμα τους, αναφέροντας τη γενικότερη βελτίωση των επιπέδων ενέργειάς τους. Όπως και η καφεΐνη, το τζίνσενγκ πρέπει να λαμβάνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ανάλογα με την κατάσταση του συνολικού ενεργειακού επιπέδου του οργανισμού.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23613825

D-Ριβόζη – Το ενισχυτικό της υγείας των κυττάρων

Η D-Ριβόζη, ένα σάκχαρο που παράγεται φυσικά στον οργανισμό, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.[1] Ως οφέλη αναφέρονται επίσης η ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας και της υγείας των κυττάρων, καθώς και η τόνωση του μεταβολισμού, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός αξιοποιεί καλύτερα την ενέργειά του.

[1] https://secure.endfatigue.com/health_articles_d-e/D-ribose-powerful_body_energizer.html

Τζίνγκο Μπιλόμπα – Το διεγερτικό του μυαλού

Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, έχει αποδειχθεί ότι αυτό το απολύτως φυσικό εκχύλισμα αυξάνει την παραγωγή της ATP – γνωστής και σαν το «ενεργειακό νόμισμα» του οργανισμού – στα κύτταρα του εγκεφάλου. Κοσμητοκλινικές μελέτες[1] δείχνουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη νοητική εγρήγορση και σε αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Είναι, λοιπόν, ιδανικό για τις μέρες εκείνες που το μυαλό σας είναι ακόμη πιο κουρασμένο από το σώμα σας!

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22784423

Μελατονίνη – Ο ρυθμιστής του ύπνου

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι πάνω από ένας στους τέσσερις ανθρώπους δεν κοιμούνται αρκετά, ώστε να παραμένουν σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της μέρας[1]. Αν η αϋπνία ή η έλλειψη ύπνου σας ταλαιπωρεί συχνά, σκεφτείτε τα συμπληρώματα μελατονίνης. Αυτή η χημική ουσία, που παράγεται από την επίφυση, είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ρολογιού του οργανισμού μας, και ο υγιής κύκλος ύπνου είναι αναγκαίος για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειάς μας όλη την ημέρα. 

[1] https://alltop.com/viral/

Μαγνήσιο – Ο εξισορροπητής της εμμηνόπαυσης

Αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, μπορεί να έχετε παρατηρήσει μια πτώση στα επίπεδα της ενέργειάς σας, καθώς και αλλαγές στον συνήθη κύκλο του ύπνου σας. Κοσμητοκλινικές μελέτες[1] έχουν καταδείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση ή νωθρότητα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε να συμπεριλαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο στη διατροφή σας, είτε μέσω συμπληρωμάτων είτε αυξάνοντας τη διατροφική πρόσληψή σας με ξηρούς καρπούς και σπόρους.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11983816/

Ροδιόλα – Ο μεταφορέας οξυγόνου

Η Ροδιόλα ανήκει στην κατηγορία αυτών που οι ειδικοί ονομάζουν «προσαρμογόνα» - μια οικογένεια βοτάνων και φυτών που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το άγχος.[1] Πέραν της συμβολής της στην ενίσχυση της πνευματικής συγκέντρωσης, η ροδιόλα μπορεί να συνεισφέρει στη βελτιστοποίηση της ικανότητας των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν οξυγόνο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11596257

Τζίντζερ – Ο συντηρητής των μυών

Αν υποφέρετε συχνά από μυϊκούς πόνους ή άλλα σωματικά συμπτώματα κόπωσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να αυξήσετε την πρόσληψη του τζίντζερ. Κοσμητοκλινικές μελέτες[1] έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να συμβάλει στην αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση. Επομένως, αν ήδη προσπαθείτε να βελτιώσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας μέσω της εντονότερης άσκησης, τα συμπληρώματα τζίντζερ μπορεί να σας βοηθήσουν να αντισταθμίσετε τις παρενέργειες.

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20418184/

go to top