Τριχωτό κεφαλής & προστασία από την ακτινοβολία UV

Για να το θέσουμε με λίγα λόγια, ακόμα και το φυσιολογικό τριχωτό (δηλ. μη φαλακρό, χωρίς αλωπεκία) δεν είναι εντελώς προστατευμένο από τις ακτίνες UV –παρά τη σκίαση που προσφέρουν τα μαλλιά. Σε όρθια θέση, η κατακόρυφη έκθεση του τριχωτού στον ήλιο συνεπάγεται ότι τα μαλλιά δεν απορροφούν πλήρως τις ακτίνες UV. Η προστασία που παρέχουν τα μαλλιά ποικίλλει (70 με 99%), προφανώς, ανάλογα με το πάχος, την πυκνότητα και το χρώμα τους. Ως εκ τούτου, το τριχωτό αποτελεί μια περιοχή του δέρματος που δεν προστατεύεται πλήρως από τις ακτίνες του ήλιου. Αν και λιγότερο συχνά από ό,τι το πρόσωπο ή ο κορμός, υπό συνθήκες υψηλής έκθεσης στον ήλιο το τριχωτό μπορεί να υποστεί έγκαυμα (και, κατ’ επέκταση, μαύρισμα), κάτι που κάνει το χτένισμα μια οδυνηρή διαδικασία. Πολλές φορές, στην επιφάνεια του τριχωτού ανιχνεύονται με σήματα φθορισμού δείκτες που σχετίζονται με την ακτινοβολία UV, όπως κηλίδες μελάγχρωσης ανάμεσα στα τριχοθυλάκια ή ηλιακή ελάστωση (συσσώρευση ελαστίνης). Τα στοιχεία αυτά εξηγούν εν μέρει την ενδεχόμενη εμφάνιση μελανώματος στο τριχωτό, πράγμα που καθιστά απαραίτητη την πλήρη εξέταση του τριχωτού από δερματολόγο. Αντίστοιχα δεδομένα παρατηρούνται και σε κάποια ζώα με μαλλί, τα οποία εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ήλιο (π.χ. πρόβατα στην Αυστραλία) και παρουσιάζουν μελάνωμα σε περιοχές που καλύπτονται λιγότερο από μαλλί.
Πέραν της χρήσης καπέλου, οι καλλυντικές λύσεις για την προστασία του τριχωτού (και των μαλλιών) από τις ακτίνες UV είναι πιο περίπλοκη υπόθεση από εκείνες που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο ή το σώμα: η εφαρμογή αντηλιακών –σε επαρκείς ποσότητες– κάνει τα μαλλιά να φαίνονται ρυπαρά, λιπαρά και θαμπά, κάτι που πλήττει σοβαρά τις όποιες προσδοκίες ανάπτυξης τέτοιων προϊόντων. Προϋπόθεση της επίτευξης καινοτομίας σε ό,τι αφορά τα προϊόντα για το τριχωτό θα ήταν ίσως η προσθήκη χρωστικών που να απορροφούν τις ακτίνες UV, καθώς οι εν λόγω χρωστικές είναι λιγότερο πιθανό να παρέμβουν στα αισθητικά χαρακτηριστικά των μαλλιών.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 

Ακόμα και το φυσιολογικό τριχωτό (μη φαλακρό, χωρίς αλωπεκία) έρχεται αντιμέτωπο με τις βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV –αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι άλλες εκτιθέμενες περιοχές του δέρματος. Διανοίγονται λοιπόν προοπτικές για πρωτοποριακές λύσεις προστασίας που να σέβονται τις αισθητικές ανάγκες των μαλλιών.

skinconsult banner

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ SKINCONSULT

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΣΑΣ

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ