OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Πώς με καθορίζει το DNA μου κατά την εμμηνόπαυση;

Στο DNA, αποτυπώνεται η ιδιαιτερότητα του καθενός μας, η κοινή ιστορία της εξέλιξης του είδους μας και ο κώδικας ο οποίος καθορίζει δυνατότητες και αδυναμίες, και δίνει κατά κάποιο τρόπο μία εικόνα της μελλοντικής μας υγείας. Ο άνθρωπος όμως δεν καθορίζεται μόνο από το γονίδιο του, αλλά και από το πώς μεγαλώνει, τις συνθήκες της ζωής του στις διάφορες περιόδους της ανάπτυξης του, από την εμβρυϊκή έως την ωριμότητα και κατόπιν, την παιδεία, τις εμπειρίες και οπωσδήποτε τον βαθμό εξυπνάδας και ελευθερίας του.

Υπάρχει μια συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ του οργανισμού και του περιβάλλοντος, που διαρκώς αλλάζει, όπως και μεταξύ των ανθρώπων, στο πλαίσιο της οικογένειας, της κοινωνίας και του φυσικού κόσμου, και μέσα σε αυτήν την πολυπλοκότητα της ζωής, εισέρχεται και το τυχαίο για να δώσει στον κάθε άνθρωπο, την σφραγίδα της μοναδικότητας.

Η μοναδικότητα λοιπόν του καθενός μας είναι αποτέλεσμα του DNA, του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής μας και της τύχης.

Εάν αναρωτιέστε γιατί μπήκατε στην εμμηνόπαυση νωρίτερα ή αργότερα από άλλες γυναίκες, κατηγορήστε τη μητέρα σας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τον ρόλο της γενετικής στον καθορισμό της ηλικίας μιας γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση. Μελέτες επιβεβαιώνουν αυτή τη σχέση, αλλά προτείνουν επίσης και την σύνδεση με την οικογενειακή μακροζωία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The North American Menopause Society (NAMS).

Είναι γνωστό ότι το DNA κάθε ανθρώπου υφίσταται ζημιές λόγω της προχωρημένης ηλικίας, καθώς και διαφόρων τοξικών ουσιών, όπως ο καπνός του τσιγάρου.

Έτσι, οι γυναίκες που καπνίζουν ή πίνουν πολύ αλκοόλ, εισέρχονται σε εμμηνόπαυση ένα έως δύο χρόνια νωρίτερα κατά μέσο όρο σε σχέση με τις μη καπνίστριες. Τα ανθρώπινα κύτταρα διαθέτουν μηχανισμούς επιδιόρθωσης των γενετικών βλαβών.

Η ηλικία της εμμηνόπαυσης επηρεάζεται εξίσου τόσο από γενετικούς, όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες (τρόπος ζωής, έκθεση σε τοξικές ουσίες κ.α.). Συνήθως συμβαίνει ανάμεσα στην ηλικία των 40 και των 60 ετών, ενώ το 1% περίπου των γυναικών εμφανίζει εμμηνόπαυση πριν τα 40.

Διατροφικές παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων ελάττωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών οξέων, αύξηση της πρόσληψης ω3-πολύ-ακόρεστων λιπαρών οξέων, αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου και Βιταμίνης D, αύξηση κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών (λάχανο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών) και λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και φυτο-οιστρογόνα.

Αλλαγή του τρόπου ζωής συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση της φυσικής άσκησης, μείωση του σωματικού βάρους, συχνός έλεγχος και παρακολούθηση ποσοτικών παραμέτρων (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια HDL, LDL κλπ), όπως επίσης και την έγκαιρη έναρξη προ-συμπτωματικών φαρμακευτικών θεραπειών. Υπάρχει δύναμη στη γνώση.

H Γνώση της Προδιάθεσης δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής και παρεμβάσεων για μια καλύτερη ζωή.

go to top