Στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, ενδέχεται να επισκέπτεστε συχνότερα τον(η) γυναικολόγο, καθώς μπορεί να έχετε περισσότερες απορίες, ανησυχίες ή να παρατηρείτε
περισσότερες αλλαγές στο σώμα σας και να θέλετε να τις συζητήσετε με έναν ειδικό.
Εάν ισχύει αυτό, είναι λογικό να αισθάνεστε έτσι. Μην ανησυχείτε, δεν είστε η μόνη!
Η ερώτηση για τη συχνότητα με την οποία πρέπει να επισκεπτόμαστε τον(η) γυναικολόγο είναι δύσκολο να απαντηθεί ακόμα και στην ηλικία των 20 ή των 30. Πόσο μάλλον μεγαλώνοντας, αφού κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά τη διαδικασία της γήρανσης και τελικά την εμμηνόπαυση.
Σε κάθε περίπτωση, εξαιτίας των πολλών αλλαγών στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι επισκέψεις στον(η) γυναικολόγο είναι υποχρεωτικές, και η συχνότητα εξαρτάται απόλυτα από το πώς αισθάνεστε το σώμα σας.
Το σώμα σας αλλάζει στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
Για να καταλάβετε γιατί συνιστάται να επισκέπτεστε τακτικά τον(η) γυναικολόγο, μάθετε τι συμβαίνει στο γυναικείο σώμα.
Η εμμηνόπαυση είναι το στάδιο της ζωής που σταματούν να λειτουργούν οι ωοθήκες, οπότε σταματά και η περίοδος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συνοδεύεται από συγκεκριμένες φυσιολογικές αλλαγές. Η περίοδος μπορεί να ξεκινά και να σταματά, και ενδέχεται να χρειαστούν 6 μήνες ή και περισσότερος χρόνος μέχρι να σταματήσει τελείως. Λόγω της ακανόνιστης περιόδου, οι γυναίκες πρέπει να είναι προσεκτικές στις σεξουαλικές επαφές, καθώς οι ανωμαλίες στην περίοδο δεν σημαίνουν ότι μπορούν να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις.
Οι διαταραχές του κύκλου μπορεί να συνοδεύονται από εξάρσεις, αύξηση του βάρους (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣ: το άρθρο με ID 24 "Πώς θα αποφύγετε να πάρετε βάρος στην εμμηνόπαυση;") ή κολπική ξηρότητα.
Να επισκέπτεστε τακτικά τον(η) γυναικολόγο σας, για να παρακολουθεί την εμμηνόπαυσή σας
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν συνιστούμε να λαμβάνετε πρωτοβουλίες για τις θεραπείες.
Εάν οι αλλαγές είναι ήπιες, συνιστάται να επισκέπτεστε τον(η) δερματολόγο σας τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Εάν όμως αισθάνεστε ότι οι αλλαγές επιμένουν, συνιστάται να τον(ην) επισκέπτεστε πιο συχνά.
Η εμμηνόπαυση ξεκινά κατά μέσο όρο στην ηλικία των 50 ετών(1). Συνοδεύεται επίσης από διάφορες αλλαγές: φυσιολογικές (εξάψεις, κολπική ξηρότητα) σωματικές (αύξηση του βάρους, αλλαγές στη σιλουέτα) ή/και ψυχολογικές (εναλλαγές της διάθεσης, προβλήματα στον ύπνο). Έως 80% των γυναικών αισθάνονται εξάψεις(2), οι οποίες αποτελούν τον βασικό λόγο για να ξεκινήσουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης εφόσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις.
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης πρέπει να πραγματοποιείται μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό σας.
Όταν η εμμηνόπαυση ξεκινά πριν από την ηλικία των 40 ετών, ονομάζεται Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια(3). Δεν αποτελεί φυσιολογική κατάσταση και απαιτεί ειδική αντιμετώπιση.
ΠΗΓΕΣ :
1. Leridon H. Démographie de la ménopause. Quelques données. Gynécologie internationale 1997;6(10):330-1
2. Woods NF, Mitchell ES. Symptoms during the perimenopause: prevalence, severity, trajectory and significance in women’s lives. Am J Med 2005; 118:14-24.
3. Management of women with premature ovarian insufficiency. Guideline of the European Society of Human Reproduction and Embryology. December 2015.