OK

OK Cancel

Ευχαριστούμε!

Κλείσιμο

Η VICHY ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΩΜΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ETH

«ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΩΜΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 80% ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ»

Dr. Delphine Kerob – Δερματολόγος, Vichy Global Medical Director

At Vichy, we’re hypoallergenic or nothing.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΩΜΑΤΟΣ: ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

Η υγεία της επιδερμίδας αποτελούσε ανέκαθεν κύριο στόχο της VICHY. Για το λόγο αυτό, αναπτύξαμε την επιστημονική μας εξειδίκευση μελετώντας διεξοδικά το σύνολο των παραγόντων που την επηρέαζουν με την πάροδο του χρόνου – το οποίο ονομάζεται «εκθεσίωμα» - οδηγούμενοι έτσι στη δημιουργία των ιδανικότερων λύσεων για την επιδερμίδα.

Η έννοια του εκθεσιώματος προήλθε αρχικά από το πεδίο έρευνας κατά του καρκίνου. Ορίστηκε για πρώτη φορά το 2005 από τον Καθηγητή Christopher Wild, τέως Διευθυντή του International Agency for Research on Cancer (IARC) ως « η αθροιστική επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων και η σχετική βιολογική απόκριση κατά τη διάρκεια της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων του περιβάλλοντος, της διατροφής, του τρόπου ζωής και των ενδογενών διαδικασιών ». (1, 2)

Σε ό,τι αφορά την επιδερμίδα, η έρευνα των εργαστηρίων μας έχει δείξει ότι το εκθεσίωμα αποτελεί συνδυασμό πολλαπλών παραγόντων: περιβαλλοντικών, συμπεριφορικών και ορμονικών. Η αθροιστική τους επίδραση είναι αυτή που μπορεί να αλλοιώσει τις βιολογικές λειτουργίες της επιδερμίδας και να επιταχύνει τη γήρανσή της. Το 2016, τα ευρήματα αυτής της πολύπλευρης έρευνας αποτέλεσαν την Επιστήμη του Εκθεσιώματος της Επιδερμίδας.

«Ως πρωτοπόρος στην Επιστήμη του Εκθεσιώματος, η VICHY έχει δημιουργήσει μια διεθνή διεπιστημονική ιατρική επιτροπή, για να κατανοήσει καλύτερα το συσχετισμό, καθώς τις αθροιστικές και συνεργιστικές επιπτώσεις των παραγόντων του εκθεσιώματος. Αυτή η επιτροπή αποτελείται για πρώτη φορά από οκτώ ιατρούς, ο καθένας με συγκεκριμένη εξειδίκευση σε κάθε πεδίο του εκθεσιώματος όπως: δερματολόγος-διατροφολόγος, δερματολόγος-ενδοκρινολόγος, δερματολόγος εξειδικευμένος στη UV ακτινοβολία, δερματολόγος εξειδικευμένος στη ρύπανση, ψυχίατρος-βιολόγος, βιολόγος εξειδικευμένος στο περιβάλλον και βιοστατιστικός-επιδημιολόγος. Είμαι πολύ χαρούμενη που καλούμε κάθε χρόνο αυτήν την ιατρική επιτροπή να συνεδριάσει για να εξελιχθεί έτσι η γνώση πάνω στο εκθεσίωμα».

Dr. Marion Nielsen – Φαρμακοποιός, Vichy Global Scientific Director

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΩΜΑΤΟΣ: ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

Η υγιής όψη της επιδερμίδας επηρεάζεται σημαντικά από πολλούς εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες του εκθεσιώματος και επιδεινώνεται από την αθροιστική τους επίδραση (15).

 1. Περιβαλλοντικοί παράγοντες
 • Ήλιος: UVA, UVB, IR, ορατό φως
 • Ρύπανση: χημικοί ρύποι, μικροσωματίδια PM10 / PM2.5, υπέρλεπτα σωματίδια, όζον, εντομοκτόνα κ.λπ.
 • Κλιματικές αλλαγές: θερμοκρασία, υγρασία, μεταβολές ατμοσφαιρικής πίεσης
 1. Συμπεριφορικοί παράγοντες
 • Διατροφή: δίαιτα, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ
 • Ψυχολογικό στρες
 • Έλλειψη ύπνου
 • Φυσική άσκηση· Ορμονικοί παράγοντεςo Διακυμάνσεις γυναικείων ορμονών: εφηβεία, εμμηνορρυσιακός κύκλος, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση

«Η μελέτη του εκθεσιώματος αποτελεί ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα. Για να κατανοήσουμε το εκθεσίωμα, πρέπει να συνυπολογίσουμε άπειρες μεταβλητές. Πρέπει δηλαδή να λάβουμε υπόψη πολλαπλούς παράγοντες, όπως περιβαλλοντικούς, συμπεριφορικούς, ορμονικούς, καθώς και την απεριόριστη βιολογική ποικιλομορφία του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο έχει το δικό του προφίλ εκθεσιώματος. Στην πραγματικότητα, εσείς και ο γείτονάς σας δεν εκτίθεστε στους ίδιους παράγοντες εκθεσιώματος, ούτε προκαλούνται οι ίδιες βιολογικές βλάβες στην επιδερμίδα σας. Συνεπώς, είναι βασικό να κατανοήσουμε αυτούς τους παράγοντες και να μελετήσουμε τις αθροιστικές και συνεργιστικές επιπτώσεις τους στην επιδερμίδα, για να προτείνουμε εξατομικευμένες λύσεις που βελτιστοποιούν τη δυναμική της σε κάθε στάδιο της ζωής. Για παράδειγμα, η καθημερινή έκθεση στον ήλιο σε συνδυασμό με τη ρύπανση, η λεγόμενη φωτορύπανση, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και την όψη της επιδερμίδας, και να επιταχύνει τη γήρανσή της.»

Luc Aguilar – Head of Biological and Clinical Research L’Oreal

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΩΜΑΤΟΣ: Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Έχει 4 βασικές λειτουργίες: ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΙΚΟΣ ΦΡΑΓΜΟΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΛΑΝΙΝΗΣ – ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΑΜΥΝΑ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΔΟΜΗΣ. Όλες αυτές οι λειτουργίες πλήττονται από το εκθεσίωμα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η υγιής όψη, η ακεραιότητα και η ποιότητα της επιδερμίδας μας.

 • o Οι ΑΚΤΙΝΕΣ UV ευθύνονται για το 80% των ορατών σημαδιών γήρανσης του προσώπου. Καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης προκαλώντας σημάδια γήρανσης όπως: ρυτίδες, απώλεια σφριγηλότητας, τραχιά υφή και δυσχρωμίες (3, 4).
 • o Η ΡΥΠΑΝΣΗ προκαλεί οξειδωτικό στρες. Έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί στο σχηματισμό σημαδιών γήρανσης, ιδίως καφέ κηλίδων και ρυτίδων (5, 6).

Σε συνδυασμό με τις ακτίνες UV, επιδεινώνει τα σημάδια γήρανσης της επιδερμίδας (7, 8).

 • Οι ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η ατμοσφαιρική πίεση, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού. Οι χαμηλές θερμοκρασίες αφυδατώνουν την επιδερμίδα, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την παραγωγή σμήγματος/εφίδρωση, οδηγώντας σε σπυράκια, ιδίως στη λιπαρή επιδερμίδα (9, 10, 11, 12).
 • Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ επηρεάζει άμεσα την όψη της επιδερμίδας και την ικανότητά της να αντιστέκεται σε εξωγενείς επιθετικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση, οι ακτίνες UV και το στρες. Μια φτωχή διατροφή μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας και να επιδεινώσει ενδεχομένως την ακμή και ορισμένα δερματικά προβλήματα (ροδόχρους ακμή, ατοπική δερματίτιδα και ψωρίαση) (13).
 • Το ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΡΕΣ μπορεί να επηρεάσει την επιδερμίδα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έχουν συχνά στρες παρουσιάζουν αλλοιωμένη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού, γεγονός που οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε πιο ξηρή και πιο θαμπή επιδερμίδα (14).
 • Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ αποδυναμώνει τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού και επιταχύνει τη συνολική γήρανση της επιδερμίδας. Η επιδερμίδα μπορεί να δείχνει πιο χλωμή, με πιο έντονες λεπτές γραμμές/ρυτίδες. Η περιοχή γύρω από τα μάτια επηρεάζεται σημαντικά (15, 16, 17).
 • Οι ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ διακυμάνσεις, κυρίως των γυναικείων ορμονών (όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη), μπορούν να επηρεάσουν τη δομή και τη σύσταση της επιδερμίδας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας και ιδίως στη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου (ατέλειες, σπυράκια, αύξηση της παραγωγής σμήγματος), στην εγκυμοσύνη (ατέλειες, σπυράκια, μέλασμα) και στην εμμηνόπαυση (βαθιές ρυτίδες, χαλάρωση, καφέ κηλίδες, ξηρότητα και λέπτυνση της επιδερμίδας) (18, 19, 20, 21).

Ενδυναμώνουμε την επιδερμίδα ενάντια στους επιθετικούς παράγοντες του εκθεσιώματος θέτοντας την τεχνολογία στη διάθεσή σας: με μια εξατομικευμένηδιάγνωση με το SkinConsultAI, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους και ειδικούς στην υγεία της επιδερμίδας, θα ανακαλύψετε τις προτεραιότητές της. Αυτή η διάγνωση μας επιτρέπει να σας προτείνουμε ολοκληρωμένα πρωτόκολλα φροντίδας, ώστε να καλύψουμε τις εξειδικευμένες ανάγκες της επιδερμίδας σας με υψηλά πρότυπα ασφάλειας.

Συνδυάζουμε το μοναδικό Ηφαιστειακό Νερό της VICHY, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και ενισχύει τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας της επιδερμίδας, με ισχυρά δερματολογικά δραστικά συστατικά, για να δημιουργούμε δραστικές, υποαλλεργικές συνθέσεις.

Η αποτελεσματικότητα των προϊόντων μας έχει αποδειχτεί κλινικά και έχει ελεγχθεί σε πραγματικές συνθήκες, σε αληθινές γυναίκες και σε ευαίσθητη επιδερμίδα.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΕΚΘΕΣΙΩΜΑΤΟΣ

Καθημερινά έχουμε σα στόχο να εξελίσσουμε και να θέτουμε στη διάθεσή σας την επιστημονική γνώση για την υγεία της επιδερμίδας. Από το 1931, η VICHY βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας της επιδερμίδας, για να συνοδεύει τις γυναίκες σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Ως πρωτοπόρος στην Επιστήμη του Εκθεσιώματος της Επιδερμίδας και χορηγός της ετήσιας ερευνητικής μας υποτροφίας, συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε και να υποστηρίζουμε την πρόοδο της επιστημονικής γνώσης για την υγεία της επιδερμίδας.

«Έχοντας δεσμευτεί να ενισχύσει τη γνώση και την έρευνα σε ό,τι αφορά τους παράγοντες του εκθεσιώματος και την υγεία της επιδερμίδας, η VICHY χορηγεί τρεις ετήσιες υποτροφίες, για να προάγει αυτό το επιστημονικό πεδίο σε διεθνές επίπεδο».

Dr. Delphine Kerob – Δερματολόγος, Vichy Global Medical Director

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ VICHY ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΩΜΑ

Η έρευνα που πραγματοποιήσαμε το 2019 οδήγησε στη δημοσίευση της μελέτης «Skin and Exposome» (από την ιατρική επιτροπή της Vichy για το Εκθεσίωμα). Ήταν η πρώτη μελέτη που παρουσίασε τις βιολογικές και κλινικές επιπτώσεις του εκθεσιώματος στην επιδερμίδα.Για να διαδώσει αυτήν την πολύτιμη γνώση για το εκθεσίωμα, η VICHY δημοσιεύει κάθε χρόνο τις μελέτες της σε ένα καταξιωμένο δερματολογικό περιοδικό, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερες από 30 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Κύριες δημοσιεύσεις:

 • THE SKIN AGING EXPOSOME 
  Krutmann, J., et al., The skin aging exposome. Journal of Dermatological Science, 2017. 85 (3): p. 152-16.
 • THE INFLUENCE OF EXPOSOME ON ACNE
  Dreno, B., et al., The influence of exposome on acne. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2018. 32: p. 812-819.
 • ACNE EXPOSOME SURVEY
  Dreno, B., et al., The role of exposome in acne: results from an international patient survey. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2020. 34: p. 1057-1064.
 • MENOPAUSE AND SKIN SURVEY
  LePillouer‐Prost, A., et al., Skin and menopause: women's point of view. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2020. 34: p. 267-269.
 • SKIN BARRIER PROTECTION AGAINST EXPOSOME
  Salsberg, J, et al., A review of protection against exposome factors impacting facial skin barrier function with 89% mineralizing thermal water. J Cosmet Dermatol, 2019. 18: p. 815– 820.
 • EXPOSOME IMPACTS SPANISH POPULATION
  Buendía-Eisman, A., et al., Study of the Exposome Ageing-related Factors in the Spanish Population. Acta Dermato-Venereologica, 2020. 100 (5): p153.
 • EXPOSOME & SKIN
  Passeron, T., et al., Clinical and biological impact of the exposome on the skin. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2020. 34: p.4-25.
  Appenzeller, B., et al., Skin exposome science in practice: current evidence on hair biomonitoring and future perspectives. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2020. 34: p. 26-30.

ΠΗΓΕΣ:

(1) Wild, C.P., Complementing the genome with an "exposome": the outstanding challenge of environmental exposure measurement in molecular epidemiology. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 2005. 14(8): p. 1847-50.

(2) Wild, C.P., The exposome: from concept to utility. Int J Epidemiol, 2012. 41(1): p. 24-32.
(3) Flament F, et al., Effect of the sun on visible clinical signs of aging in Caucasian skin. Clin Cosmet Investig Dermatol, 2013. 6: p.221-232.
(4) Liebel, F., et al., Irradiation of skin with visible light induces reactive oxygen species and matrix-degrading enzymes. J Invest Dermatol, 2012. 132(7): p. 1901-7.
(5) Ahuja, A., et al., Influence of Exogenous Factors on Skin Aging, in Text book of Aging Skin, M.A. Farage, K.W. Miller, and H.I. Maibach, Editors. 2017, Springer Berlin Heidelberg: Berlin, Heidelberg. p. 563-577.
(6) Flament, F., et al., A severe chronic outdoor urban pollution alters some facial aging signs in Chinese women. A tale of two cities. Int J Cosmet Sci, 2018. 40(5): p. 467-481.
(7) Soeur, J. et al., Photo-pollution stress in skin: Traces of pollutants (PAH and particulate matter) impair redox homeostasis in keratinocytes exposed to UVA1, Journal of Dermatological Science, 2017. 86 (2): p.162-169.
(8) Marrot L et al., Pollution and Sun Exposure: A Deleterious Synergy. Mechanisms and Opportunities for Skin Protection. Curr Med Chem, 2018. 25 (40): p. 5469-5486.
(9) Abe, T., et al., Seasonal variations in skin temperature, skin pH, evaporative water loss and skin surface lipid values on human skin. Chem Pharm Bull (Tokyo), 1980. 28(2): p. 387-92.
(10) Engebretsen, K.A., et al., The effect of environmental humidity and temperature on skin barrier function and dermatitis. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2016. 30(2): p. 223-49.
(11) Spencer, T.S., et al., Temperature dependence of water content of stratum corneum. Br J Dermatol, 1975. 93(2): p. 159-64.
(12) Ishikawa, J., et al., Variations in the ceramide profile in different seasons and regions of the body contribute to stratum corneum functions. Arch Dermatol Res, 2013. 305(2): p. 151-62.
(13) Passeron, T., et al., Clinical and biological impact of the exposome on the skin. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2020. 34: p. 4-25.
(14) Maarouf, M., et al., The impact of stress on epidermal barrier function: an evidence‐based review. Br J Dermatol, 2019. 181: p. 1129-1137.
(15) Krutmann, J., et al., The skin aging exposome. Journal of Dermatological Science, 2017. 85 (3): p. 152-16.
(16) Sundelin, T., et al., Cues of fatigue: effects of sleep deprivation on facial appearance. Sleep, 2013. 36(9): p. 1355-60.
(17) Flament, F., et al., How a working day-induced-tiredness may alter some facial signs in differently-aged Caucasian women. Int J Cosmet Sci, 2017. 39(5): p. 467-475.
(18) Zouboulis, C.C., et al., Sexual hormones in human skin. Horm Metab Res, 2007. 39(2): p. 85-95.
(19) Brincat MP., et al., Estrogens and the skin. Climacteric. 2005. 8(2): p.110-23
(20) Muizzuddin N., et al., Effect of systemic hormonal cyclicity on skin. J Cosmet Sci. 2005. 56(5): p. 311-21.
(21) Handel AC, et al., Melasma: a clinical and epidemiological review. An Bras Dermatol. 2014. 89(5): p. 771-82.

go to top